Sos mole poblano

Sos mole poblano z dodatkiem gorzkiej czekolady – charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej – jest słodki i pikantny jednocześnie. Połączenie gorzkiej czekolady, sezamu, orzeszków, rodzynek i papryczek chili sprawia, że otrzymujemy zaskakująco dobry efekt. Najczęściej podawany jest z kurczakiem, w towarzystwie ryżu. Wszystkich miłośników eksperymentowania w kuchni zapraszamy po przepis na sos mole poblano.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sos meksykański

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sos mole poblano - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Świeżą paprykę chili przekrawamy i usuwamy nasiona. 

  • 2.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy przygotowane warzywa, dodajemy cynamon, anyż, goździki, kolendrę oraz suche papryki i świeżą chili. Mieszając smażymy 4–5 minut, dodajemy 250 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. 

  • 3.

    Bakalie: migdały prażymy na suchej patelni, potrząsając nią, aż skórka mocno ściemnieje. Wówczas wysypujemy je na ściereczkę i pocierając pozbywamy się skórek. Orzechy ziemne, migdały i sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy 1–2 minuty do lekkiego zezłocenia.
        

  • 4.

    Gotowanie: do garnka z bulionem dodajemy kolejne 250 ml bulionu, rodzynki, cukier i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Odstawiamy do przestudzenia. Możemy zrobić to dzień wcześniej.  

  • 5.

    Wykończenie sosu mole poblano: wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdki anyżu oraz goździki. Całość miksujemy. Czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do garnka wraz z passatą i kakao. Mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. 

Porady

  • Sos mole poblano najczęściej podajemy z kawałkami kurczaka lub indyka: pieczonymi, smażonymi lub gotowanymi. Sprawdzi się także do smażonych dużych krewetek oraz warzyw.
  • Danie z nim doskonale uzupełni ryż, np. jaśminowy, plastry świeżego ananasa lub warzywa, z dodatkową posypką z prażonego sezamu. 
  • Danie podaje się na ciepło, gdyż zimny sos bardzo gęstnieje, wręcz przybiera postać stałą.
  • Do potrawy można dodać sok z cytryny, który przełamie smak słodkiego sosu. 
  • W sezonie letnim zamiast passaty warto użyć pomidory świeże, sparzone i obrane ze skórki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy