Pieczeń wieprzowa z pigwowym puree

Niby zwykła pieczeń wieprzowa, ale... Z pigwowym puree zyskuje zupełnie nowe oblicze. Podajcie ją na niedzielny obiad z lampką czerwonego wina.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg pigwy
  • gwiazdka anyżku
  • kawałek kory cynamonu
  • laska wanilii
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny na pieczeń
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 5 łyżek masła
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru

Przygotowanie

  1. Każdą pigwę kroimy na osiem cząstek, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na sporym ogniu. Dodajemy przyprawy korzenne, gotujemy pod przykryciem 20 min. Czosnek ucieramy z solą, pieprzem i oliwą, nacieramy mięso.
  2. Owijamy je plastrami boczku, dobrze związujemy nicią kuchenną i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, na 1 godz. i 30 min.
  3. Mięso regularnie obracamy, podlewając je wytworzonym sosem. Kiedy pigwy się ugotują, odcedzamy je i nożem zdejmujemy skórę. Rozgniatamy urządzeniem do purée, ucieramy z masłem, solą i pieprzem i świeżo startym imbirem. Podajemy do pieczeni pokrojonej w plastry.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
obiad pieczeń puree pigwa pieczeń wieprzowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy