Pieczeń wieprzowa z pigwowym puree

Ocena:

4.46 (201)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Niby zwykła pieczeń wieprzowa, ale... Z pigwowym puree zyskuje zupełnie nowe oblicze. Podajcie ją na niedzielny obiad z lampką czerwonego wina.

Składniki:

  • wieprzowina  1.5 kg

  • boczek wędzony  10 plasterków

  • masło  75 g

  • pigwa  1.5 kg

  • anyż  1 szt.

  • cynamon  3 g

  • imbir  5 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • wanilia  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

Pieczeń wieprzowa z pigwowym puree - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Każdą pigwę kroimy na osiem cząstek, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na sporym ogniu. Dodajemy przyprawy korzenne, gotujemy pod przykryciem 20 min. Czosnek ucieramy z solą, pieprzem i oliwą, nacieramy mięso.

  • Krok 2:

    Owijamy je plastrami boczku, dobrze związujemy nicią kuchenną i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, na 1 godz. i 30 min.

  • Krok 3:

    Mięso regularnie obracamy, podlewając je wytworzonym sosem. Kiedy pigwy się ugotują, odcedzamy je i nożem zdejmujemy skórę. Rozgniatamy urządzeniem do purée, ucieramy z masłem, solą i pieprzem i świeżo startym imbirem. Podajemy do pieczeni pokrojonej w plastry.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Pieczeń ze schabu wędzonego z jabłkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne