Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (201)
Niby zwykła pieczeń wieprzowa, ale... Z pigwowym puree zyskuje zupełnie nowe oblicze. Podajcie ją na niedzielny obiad z lampką czerwonego wina.
wieprzowina 1.5 kg
boczek wędzony 10 plasterków
masło 75 g
pigwa 1.5 kg
anyż 1 szt.
cynamon 3 g
imbir 5 g
oliwa z oliwek 30 ml
wanilia 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Każdą pigwę kroimy na osiem cząstek, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na sporym ogniu. Dodajemy przyprawy korzenne, gotujemy pod przykryciem 20 min. Czosnek ucieramy z solą, pieprzem i oliwą, nacieramy mięso.
Owijamy je plastrami boczku, dobrze związujemy nicią kuchenną i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, na 1 godz. i 30 min.
Mięso regularnie obracamy, podlewając je wytworzonym sosem. Kiedy pigwy się ugotują, odcedzamy je i nożem zdejmujemy skórę. Rozgniatamy urządzeniem do purée, ucieramy z masłem, solą i pieprzem i świeżo startym imbirem. Podajemy do pieczeni pokrojonej w plastry.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
Porady
Zobacz też: Pieczeń ze schabu wędzonego z jabłkami