Tarta malinowo-migdałowa z gruszkami to elegancka propozycja na deser. Kruchy spód tarty, aksamitny krem malinowy z akcentem migdałów i gruszki, które figlarnie zachęcają do konsumpcji. Pysznie!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.49 z 175 głosów)
Ciasto: cukier (78 g) łączymy z masłem (90 g), wydobytymi z 1 laski ziarnami wanilii, solą, pastą migdałową (30 g) i sproszkowanymi migdałami (40 g). Dodajemy mąkę i ubite 1 jajko. Stopniowo dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dłonią rozgniatamy je na placek pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkowujemy na prostokąt. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godz.
Gruszki: w garnku 1,5 l wody gotujemy z cukrem (140 g), skórką okrojoną z cytryny, rozkrojonym strąkiem wanilii, cynamonem, anyżem i imbirem, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 15–20 min.
Krem: jajka energicznie ucieramy z cukrem (100 g), dodajemy masło (90 g), pastę migdałową (40 g), mielone migdały (100 g) i amaretto. Maliny (kilka odkładamy do dekoracji) miksujemy, purée przecieramy przez sito, aby usunąć pestki i dodajemy do masy jajeczno-migdałowej.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170–180°C. Ciastem wylepiamy sporą prostokątną formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.
Wlewamy masę migdałowo-malinową, delikatnie ustawiamy pionowo gruszki i pieczemy 30 min.
Przed podaniem dekorujemy odłożonymi świeżymi malinami. Gruszki możemy posmarować odłożonym jasnym syropem, aby pięknie lśniły.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
ciasto z owocami, tarty - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: tarta z jabłkami
Komentarze