Tarta malinowa z migdałami i gruszkami

Ocena:

4.49 (175)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta malinowo-migdałowa z gruszkami to elegancka propozycja na deser. Kruchy spód tarty, aksamitny krem malinowy z akcentem migdałów i gruszki, które figlarnie zachęcają do konsumpcji. Pysznie!

Składniki:

  • cukier trzcinowy  318 g

  • masło  150 g

  • wanilia  2 szt.

  • sól  3 g

  • pasta migdałowa  70 g

  • mąka migdałowa  140 g

  • mąka  180 g

  • jajka  3 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • cynamon  2 szt.

  • anyż  2 szt.

  • imbir  2 plastry

  • gruszki  4 szt.

  • sok malinowy  60 ml

  • amaretto  50 ml

  • maliny  120 g

Tarta malinowa z migdałami i gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: cukier (78 g) łączymy z masłem (90 g), wydobytymi z 1 laski ziarnami wanilii, solą, pastą migdałową (30 g) i sproszkowanymi migdałami (40 g). Dodajemy mąkę i ubite 1 jajko. Stopniowo dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dłonią rozgniatamy je na placek pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkowujemy na prostokąt. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godz.

  • Krok 2:

    Gruszki: w garnku 1,5 l wody gotujemy z cukrem (140 g), skórką okrojoną z cytryny, rozkrojonym strąkiem wanilii, cynamonem, anyżem i imbirem, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 15–20 min.

  • Krok 3:

    Krem: jajka energicznie ucieramy z cukrem (100 g), dodajemy masło (90 g), pastę migdałową (40 g), mielone migdały (100 g) i amaretto. Maliny (kilka odkładamy do dekoracji) miksujemy, purée przecieramy przez sito, aby usunąć pestki i dodajemy do masy jajeczno-migdałowej.

  • Krok 4:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170–180°C. Ciastem wylepiamy sporą prostokątną formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.

  • Krok 5:

    Wlewamy masę migdałowo-malinową, delikatnie ustawiamy pionowo gruszki i pieczemy 30 min.

  • Krok 6:

    Przed podaniem dekorujemy odłożonymi świeżymi malinami. Gruszki możemy posmarować odłożonym jasnym syropem, aby pięknie lśniły.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz też: tarta z jabłkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne