Zupa brukselkowa jak u mamy

Zupa brukselkowa jak u mamy to świetna odmiana zwykłej kartoflanki. Bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu.

zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W garnku z grubym dnem szklimy na maśle posiekaną cebulkę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrojona pietruszkę, zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem 10–15 min.
  • 2.Po tym czasie dodajemy połówki brukselek i kostki ziemniaków. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę (najpierw mieszamy ją z kilkom łyżkami gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i koperek, ew. jeszcze doprawiamy.

Porady

Przygotowując taką zupę warto sięgnąć po większy garnek. Dzięki temu za jednym razem przygotujemy prawdziwie rodzinną porcję. Zupa z brukselki świetnie smakuje także po odgrzaniu. Dodatkowo podczas gotowania zupy warto zwrócić uwagę na jakość wody. Zupa zyska na smaku, gdy użyjemy wcześniej przefiltrowanej kranówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy