iStoick
5 (1)
Grisssini - przepis na te włoskie drożdżowe paluchy pochodzi z XIV wieku. Podane z oliwą lub humusem mogą być samodzielną przekąską, zaserwowane z chrupiącą sałatką stworzą przyjemną kolację. Przygotowanie ich jest niezmiernie proste, a użyte składniki do ich upieczenia znajdziemy w każdej kuchni. Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis na paluszki grissini.
mąka pszenna 500 g
drożdże 7 g
woda 300 ml
cukier 4 g
oliwa z oliwek 45 ml
sezam 30 g
jajka 1 szt.
Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier, wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10–15 minut. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i nie klei się do ścianek misy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny w temp. pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
Formowanie paluchów: ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Masę dzielimy na 16–18 części i każdą z nich rolujemy na cienkie wałeczki, długości krótszego boku blaszki z wyposażenia piekarnika.
Pieczenie: grissini układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy je przy pomocy pędzelka rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, do momentu, aż paluchy będą zezłocone. Gotowe studzimy na kratce.
Porady
- Ciasto na grissini możemy przygotować także ze świeżymi drożdżami. Wtedy na 500 g mąki używamy 35 g świeżych drożdży. Przepis na zaczyn: do miski wlewamy 125 ml szklanki ciepłej wody (nie gorącej!), wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 w temperaturze pokojowej, aż zaczyn zacznie się pienić i podrastać. Tak przygotowany wlewamy do reszty składników.
- Do przygotowywanego ciasta możemy dodawać różne dodatki, np. mak, zioła prowansalskie, czarnuszkę, kminek, grubą sól morską itp. Możemy dorzucić je do wyrabianego ciasta, a po uformowaniu posypać jeszcze po wierzchu lub jedynie obsypać je, bez dodawania do środka.
- Ciasto możemy podzielić np. na 4 części i przygotować je z różnymi dodatkami.
- Grissini nie muszą być proste, przed ułożeniem na blaszce można je zwinąć w serpentynkę.
- Paluchy mogą być samodzielną prostą przekąską, ale możemy owinąć je np. szynką dojrzewającą, serem, podać np. do zupy krem.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl