SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Przepyszna przekąska

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 20 dag.startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego,wymieszanego papryką i solą. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser.. Ser lekko przycisnąć do ciasta.Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub - na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy