Paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko świetna przekąska na domówkę, ale także smaczny dodatek do zup, kremów i sałatek. Możecie je przygotować z różnymi dodatkami – nie tylko z serem, ale także z boczkiem, szynką, szpinakiem lub pesto. Mogą być także w wersji na słodko, jednak w tym przepisie skupimy się na wytrawnych paluchach serowych. Do ich wykonania potrzebne jest gotowe ciasto francuskie.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 154 głosów)
Ser żółty: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto francuskie: jeden arkusz rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy połową startego sera. Przykrywamy drugim arkuszem i ponownie smarujemy jajkiem i posypujemy serem.
Przygotowanie paluchów: ciasto kroimy ostrym nożem w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5–2 cm. Chwytając za końce skręcamy je w spiralki.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 220ºC. Paluchy z ciasta francuskiego z serem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Porady
- W przepisie na paluchy serowe wykorzystano dwa arkusze ciasta francuskiego – każdy o wymiarach 25×50 cm i wadze 300 g. Z takiej porcji wychodzi ok. 25. paluchów.
- Warto wybrać ciasto francuskie z dobrym składem – powinno zawierać tylko podstawowe składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Niestety, wiele gotowych półproduktów przygotowywanych jest na bazie utwardzonego oleju palmowego, nie mają żadnych wartości odżywczych i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
- Jaki ser wybrać? Paluchy z ciasta francuskiego będą doskonałe z cheddarem lub twardą mozzarellą.
- Starty ser możecie zmieszać z ziołami lub przyprawami, np. ostrą lub słodką papryką.
- Do posmarowania ciasta jajkiem najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka lub drewnianego z naturalnym włosiem.
Poniżej kilka naszych propozycji na dania z paluchami serowymi:
Serowe paluchy z ciasta francuskiego pasują też praktycznie do każdej sałatki. Możecie podać je np. do sałatki cezar w zastępstwie chlebowych grzanek. W końcu są rewelacyjne jako samodzielna przekąska – np. podane z sosami, które warto przygotować samodzielnie. Paluchy serowe dobrze smakują z:
Jeżeli chcecie mieć pełną kontrolę nad jakością składników, możecie pokusić się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Nie jest to trudne zadanie, ale na pewno jest czasochłonne. Przygotowanie go polega na naprzemiennym składaniu i chłodzeniu ciasta w lodówce. Cały proces zajmuje ok. 12 godzin.
W naszym artykule pt. Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób przeprowadzamy was krok po kroku przez całą procedurę. Podpowiadamy, jaką mąkę wybrać i jaki wałek sprawdzi się najlepiej. Z taką pomocą na pewno będzie wam łatwiej.
Komentarze