Zupa minestrone

Włoska zupa minestrone jest lekka, aromatyczna i pożywna. Doskonała selekcja warzyw doprawiona jest mieszanką ziół, w postaci suszonej bazylii, oregano oraz świeżego tymianku. Zupa pachnie i smakuje wyśmienicie. Co więcej, dodatek fasoli i makaronu sprawia, że minestrone może stanowić samodzielne danie – idealne w porze lunchu. Amatorów wyszukanych połączeń smakowych z pewnością ucieszą składniki, takie jak syrop klonowy, płatki chili, parmezan i jarmuż.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 195 głosów)


Zupa minestrone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Podsmażenie cebuli i czosnku: w dużym garnku – ok. 4 litrów – podgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy i wrzucamy do garnka, aby się zaszkliły.

  • 2.

    Marchewki: obieramy, myjemy i kroimy każdą wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki, aby wyszły nam małe trójkąty. Wrzucamy do garnka i smażymy razem z cebulą i czosnkiem.

  • 3.

    Duszenie z fasolą: białą i czerwoną fasolę odsączamy z wody. Dodajemy do garnka i dusimy pod pokrywką przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • 4.

    Pomidory i bulion: dodajemy pomidory z puszki i wlewamy bulion. Zostawiamy do zagotowania.

  • 5.

    Zioła: dodajemy bazylię, oregano, płatki chili i syrop klonowy.

  • 6.

    Makaron: dodajemy do wrzątku, mieszamy i gotujemy przez 10 min, aż makaron będzie miękki.

  • 7.

    Jarmuż: dodajemy do zupy na końcu i gotujemy jeszcze przez 3–4 minuty.

  • 8.

    Podawanie: włoska zupa minestrone jest już prawie gotowa. Nakładamy ją do miseczek lub na głębokie talerze. Na koniec posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy gałązką świeżego tymianku.

Porady

  • Jarmuż można zastąpić liśćmi kapusty włoskiej.
  • W przepisie na minestrone wykorzystano fasolę białą i czerwoną z puszki. Jeżeli chcecie samodzielnie je przygotować, trzeba je wcześniej moczyć przez 12 godzin i wstępnie ugotować, aby były al dente.
  • Makaron orkiszowy możecie zastąpić pszennym w dowolnym kształcie. Najlepiej, żeby był drobny – mogą to być kolanka, małe nitki lub świderki.
  • Zupa minestrone wyjdzie najlepsza na domowym bulionie warzywnym. Domowy bulion, zawekowany w słoikach, można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Notka redakcyjna

Zupa minestrone z innymi warzywami

  • Fasolka szparagowa – można nią zastąpić fasolę z puszki. Miks zielonej i żółtej fasolki szparagowej będzie ładnie komponował się kolorystycznie w zupie minestrone. Z fasolek należy odciąć końcówki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
  • Suszone pomidory – dodajemy je na sam koniec gotowania.
  • Kolorowa papryka – można pokroić ją w kostkę lub na małe paski.
  • Cukinia – należy pokroić ją w kostkę. Nie trzeba jej obierać ze skórki.
  • Smażony boczek – wędzony boczek pokrojony w kostkę smażymy razem z cebulą i czosnkiem.
  • Szynka – pokrojoną w kostkę lub paski również podsmażamy na samym początku.

Sposoby podawania zupy minestrone

Włoska zupa minestrone smakuje świetnie nie tylko z parmezanem i tymiankiem. Możecie ozdobić ją także następującymi dodatkami:

  • bazyliowym pesto lub innym – polewamy nim zupę podaną na talerze, 
  • mini grzankami – wystarczy pokrojoną w kostkę kromkę chleba podprażyć na suchej patelni przez ok. 2 minuty, 
  • dużą grzanką z serem żółtym – najlepiej smakuje przygotowana z bagietki, natarta czosnkowym masłem i zapieczona z serem typu mozzarella lub zrobiona wg. przepisu na grzanki ziołowe z piekarnika.
  • natką pietruszki – świeża natka pietruszki pasuje do każdej z tych wersji.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy