Włoska zupa minestrone jest lekka, aromatyczna i pożywna. Doskonała selekcja warzyw doprawiona jest mieszanką ziół, w postaci suszonej bazylii, oregano oraz świeżego tymianku. Zupa pachnie i smakuje wyśmienicie. Co więcej, dodatek fasoli i makaronu sprawia, że minestrone może stanowić samodzielne danie – idealne w porze lunchu. Amatorów wyszukanych połączeń smakowych z pewnością ucieszą składniki, takie jak syrop klonowy, płatki chili, parmezan i jarmuż.
Stockfood
(średnia 4.51 z 196 głosów)
Podsmażenie cebuli i czosnku: w dużym garnku – ok. 4 litrów – podgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy i wrzucamy do garnka, aby się zaszkliły.
Marchewki: obieramy, myjemy i kroimy każdą wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki, aby wyszły nam małe trójkąty. Wrzucamy do garnka i smażymy razem z cebulą i czosnkiem.
Duszenie z fasolą: białą i czerwoną fasolę odsączamy z wody. Dodajemy do garnka i dusimy pod pokrywką przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory i bulion: dodajemy pomidory z puszki i wlewamy bulion. Zostawiamy do zagotowania.
Zioła: dodajemy bazylię, oregano, płatki chili i syrop klonowy.
Makaron: dodajemy do wrzątku, mieszamy i gotujemy przez 10 min, aż makaron będzie miękki.
Jarmuż: dodajemy do zupy na końcu i gotujemy jeszcze przez 3–4 minuty.
Podawanie: włoska zupa minestrone jest już prawie gotowa. Nakładamy ją do miseczek lub na głębokie talerze. Na koniec posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy gałązką świeżego tymianku.
Porady
- Jarmuż można zastąpić liśćmi kapusty włoskiej.
- W przepisie na minestrone wykorzystano fasolę białą i czerwoną z puszki. Jeżeli chcecie samodzielnie je przygotować, trzeba je wcześniej moczyć przez 12 godzin i wstępnie ugotować, aby były al dente.
- Makaron orkiszowy możecie zastąpić pszennym w dowolnym kształcie. Najlepiej, żeby był drobny – mogą to być kolanka, małe nitki lub świderki.
- Zupa minestrone wyjdzie najlepsza na domowym bulionie warzywnym. Domowy bulion, zawekowany w słoikach, można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Włoska zupa minestrone smakuje świetnie nie tylko z parmezanem i tymiankiem. Możecie ozdobić ją także następującymi dodatkami:
Komentarze