Włoska zupa minestrone

Wielowarzywna, wielokolorowa i wysmienita. Jest to moja wzbogacona wersja tej znanej, wloskiej zupy.

Zupy

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 195 głosów)

Składniki:

  • - 2 male cukinie,
  • - duza cebula,
  • - pól puszki fasoli czerwonej,
  • - duza papryka, lub 2 male,
  • - 4 ziemniaki,
  • - pól szklanki mrozonego lub świeżego groszku,
  • - szklanka ryzu,
  • - lodyga selera,
  • - ok 2 litrów rosolu,
  • - 5 pomidorów lub zamiennie koncentrat pomidorowy,
  • - sól, pieprz, vegeta, lisc laurowy, papryka, bazylia, oregano

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa obieramy i myjemy. Lubiacym podsmazane warzywa w zupie, proponuje podsmażyć cebule na oleju, ja natomiast nigdy tego nie robie. Cebule pokroic w kostke lub piórka, papryke pokroic w kostke, selera drobno posiekac cukinie grubo pokroic na polpaski, (pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke). Do gotującej się wody wsypujemy przyprawy oraz dodajemy kolejno: cebule, papryke – które gotujemy ok. 5 min, po czym wrzucamy cukinie, selera i ryz. Gotujemy ok. 10 min, dodajemy, groszek, odsaczona fasole, zagotowujemy, jeśli mamy pomidory, dodajemy, a jeżeli uzywamy koncentratu, wrzucamy koncentrat i dobrze rozprowadzamy w zupie, zagotowujemy i wylaczamy palnik, nie zdejmując z niego garnka, tak by zupka ,,doszla’’ pod przykryciem. Na koniec, przed podaniem, posypujemy zupe w talerzu bazylia i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy