Zupa jarzynowa z makaronem

Zupa jarzynowa z makaronem to przepis, który idealnie sprawdza się na rodzinny obiad. Smakuje nawet największym niejadkom, a przy tym dostarcza solidną porcję witamin. Delikatna i kremowa zupa jest także sycąca, dzięki kawałkom warzyw i makaronowym rurkom, które dzieciaki uwielbiają. Oczywiście do jarzynowej można dodać makaron w dowolnym innym kształcie, np. muszelki, kolanka lub muszki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 198 głosów)

Zupa jarzynowa z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Warzywa: obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Myjemy i kroimy w drobną kostkę.

  • 2.

    Bulion: wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy ok. 10 ml. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • 3.

    Makaron: dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10–15 min, do czasu, aż warzywa będą miękkie, a makaron – al dente.

  • 4.

    Groszek: dodajemy go na sam koniec, aby nie rozpadł się podczas zbyt długiego gotowania.

  • 5.

    Zabielanie: w osobnym naczyniu rozrabiamy śmietanę z odrobiną zimnej wody (ok. 15 ml). Dodajemy gorący bulion z zupy. Mieszamy i przelewamy do garnka z zupą. Ponownie mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, po czym zestawiamy z kuchenki.

  • 6.

    Podawanie: zupa jarzynowa z makaronem świetnie smakuje posypana drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, z pewnością ucieszą się z makaronu w kształcie literek lub zwierząt.
  • W zupie jarzynowej świetnie wygląda kolorowy makaron, barwiony naturalnymi składnikami, np. sproszkowanym burakiem, szpinakiem lub pomidorami.
  • Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Można zrobić go kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanym słoiku.
  • Jeśli chcemy, aby zupa była lekkostrawna, rezygnujemy ze śmietany.
  • Z kolei, jeśli chcemy, aby była gęsta, dodajemy mąkę. W tym celu w osobnym naczyniu rozrabiamy ją z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Na proporcje podane w przepisie wystarczy jedna łyżka (ok. 15 g) mąki.
  • Najlepiej zjeść ją od razu po ugotowaniu. Zupa jarzynowa z makaronem pozostawiona na drugi dzień zrobi się gęsta i o wiele mniej smaczna.

Notka redakcyjna

Zupa jarzynowa z makaronem – warianty

Do zupy jarzynowej – z makaronem lub bez – świetnie pasują także inne warzywa:

  • kalafior – wystarczy 500 g. Przed wrzuceniem do garnka, kroimy go w małe różyczki,
  • fasolka szparagowa – ok. 200 g – może być zielona, żółta lub miks. Świeża fasolkę myjemy i obieramy z łyka. Kroimy na mniejsze kawałki,
  • ziemniaki – obieramy je, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wystarczą 2–3 sztuki. Do zupy z ziemniakami nie dajemy już makaronu albo zmniejszamy jego ilość o połowę,
  • brukselki – wybieramy jak najmniejsze kapustki i dodajemy je do zupy w całości,
  • brokuły – kroimy w małe różyczki.

Jak inaczej można zabielić zupę jarzynową?

Aby zupa warzywna z makaronem była jeszcze bardziej aksamitna w smaku, możemy dodać śmietanę kremówkę. Nie jest ona kwaśna, więc nie ma ryzyka, że po jej dodaniu, zupa się zważy. Ale jeśli chcemy jednocześnie zagęścić wywar, możemy w osobnym naczyniu rozmieszać śmietanę (ok. 50 ml) z mąką (15 g). Do tego dodajemy odrobinę bulionu z zupy, po czym przelewamy całość do garnka i mieszamy, aby połączyć składniki.

Możemy także zabielić zupę bez śmietany, dodając:

  • jogurt naturalny,
  • serek mascarpone
  • lub serek śmietankowy.

Zupa jarzynowa z domowym makaronem

Zrobienie domowego makaronu do zupy wcale nie jest trudne. Co prawda zajmuje to chwilę czasu, ale można go przygotować wcześniej i wysuszyć. W takiej formie, w szczelnie zamkniętym woreczku, będzie odpowiedni do spożycia przez znacznie dłużej. Przechowywany w zamrażalniku, jest dobry do spożycia nawet przez 2 miesiące.

Możemy skorzystać z przepisu na makaron do rosołu, do którego potrzebujemy 5 prostych składników:

  • 250 mąki – najlepiej 00,
  • 1 jajka,
  • 2 żółtek,
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • i szczypty soli.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy