REKLAMA

Zupa jarzynowa z makaronem

Przepis na gęstą zupę jarzynową z makaronem i wędzonym boczkiem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa jarzynowa dania mięsne krem

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 197 głosów)


Składniki:

  • marchewka
  • cebula
  • 5 cm białej części pora
  • cukinia
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania mrożonego kalafiora
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka
  • szklanka płynnej kremówki
  • 30 dag cheddara
  • sól
  • pieprz
  • ugotowany makaron do podania
  • natka i starty parmezan do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Pora tniemy w plasterki, cukinię w słupki, boczek w paski.
  • W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy posiekany czosnek, pora i marchewkę, dusimy kilka minut, następnie kalafiora i fasolkę, znowu dusimy kilka minut.
  • Wlewamy bulion, mleko i kremówkę. Kiedy zaczną się gotować, wsypujemy ser, mieszamy do rozpuszczenia, gotujemy aż warzywa będą dobre. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Osobno wysmażamy na chrupiąco boczek, dodajemy słupki cukinii, obsmażamy, aby zachowały jędrność.
  • Zupę rozlewamy, do każej porcji dodajemy ugotowany gruby makaron i cukinię z boczkiem, posypujemy natką i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy