Chipsy z jarmużu to zdrowsza alternatywa dla gotowych ziemniaczanych, kupowanych w sklepie. Są chrupiące i zielone, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, ich smak zaskoczy dużych i małych smakoszy. Co ważne, ten wegański i wegetariański przysmak doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Chipsy warzywne są świetne zarówno jako przekąska na imprezę, jak i na co dzień.
StockFood
(średnia 4.51 z 200 głosów)
Jarmuż: dokładnie myjemy liście, pozostawiamy do wyschnięcia lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie polewamy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy – do smaku i dokładnie mieszamy.
Pieczenie chipsów z jarmużu: liście rozkładamy tak, by nie nakładały się wzajemnie na siebie. Wstawiamy je do piekarnika nastawionego na 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez 3–5 minut, na jedną stronę.
Porady
- Pamiętaj, żeby usunąć łodygi jarmużu przechodzące przez środek każdego liścia. Ta część zielonego warzywa nie nadaje się na chipsy.
- Do przyprawienia możesz użyć ulubionej, dowolnej kompozycji przypraw. Świetną opcją będą również chipsy z jarmużu z czosnkiem, świeżym lub granulowanym. Można je dodatkowo podawać z domowym sosem czosnkowym.
- Pieczony jarmuż bez termoobiegu wymaga zastosowania niższej temperatury – wystarczy 120 stopni Celsjusza.
- Najlepiej przyrządzić tyle zielonych przekąsek, żeby zjeść je tego samego dnia, ponieważ świeże smakują najlepiej. Natomiast jeżeli ta sztuka się nie uda, to przechowuj chipsy z jarmużu w pojemniku próżniowym, żeby następnego dnia nie straciły na chrupkości.
- Chipsy jarmużowe to bardzo dobra opcja, aby przekonać swoją pociechę do warzyw. Są przepyszne w smaku i posiadają ogrom witamin i wartości odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Śmiało mogą posłużyć za przekąskę na szkolnej przerwie.
- Taka forma przekąski jest również polecana osobom z nadwagą na początku zrzucania kilogramów. Chipsy jarmużowe odpowiednio przyprawione świetnie zastąpią te wysokokaloryczne, z ziemniaków, kupione w sklepie.
Domowe chipsy z jarmużu możemy podać nie tylko jako przekąskę. Mogą być oryginalnym i smakowitym dodatkiem do dań głównych – jeżeli połączymy je z kremowym puree ziemniaczanym i aksamitnym sosem mięsnym otrzymamy doskonałą teksturę i smak obiadu.
Chipsy z jarmużu śmiało można udoskonalać i przyprawiać wedle własnego uznania. Świetnie smakuje wersja z czosnkiem i kolendrą. Jest to znakomita forma przekąski na imprezę zwłaszcza, gdy nie do końca wiemy jaką dietę stosują nasi goście. Ta opcja będzie bezpieczną formą, którą każdy może zjeść.
Jak wiadomo warzywa jeść trzeba, ponieważ są bardzo zdrowe. Jeżeli chodzi o tę odmianę kapusty to jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest to kopalnia wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zawiera mnóstwo błonnika i białka, czyli elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tymi składnikami jest bogaty w beta-karoten oraz luteinę, które skutecznie pozbywają się wolnych rodników z organizmu.
Kolejny powodem dla którego warto, a nawet trzeba, włączyć jarmuż do swojej diety jest sulforafan. Ten związek chemiczny odpowiada za pozbywanie się toksyn z organizmu i ma działanie antyrakowe. Antynowotworowo działa również zawarta w nim witamina K. Co ciekawe niewiele warzyw posiada ją w swoim składzie. Dzięki właściwościom prozdrowotnym jarmuż jest nieodzownym elementem jadłospisu całej masy sportowców. Jest również polecany osobom zmagającym się z chorobami serca.
Jak widać jarmuż to witaminowa bomba i każdy powinien z niej korzystać, ponieważ niesie ze sobą same korzyści. Można go spożywać w różnych formach. Od koktajli, przez sałatki, aż do pysznych chipsów z jarmużu. Samo zdrowie! Smacznego!
Komentarze