Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to zdrowsza alternatywa dla gotowych ziemniaczanych, kupowanych w sklepie. Są chrupiące i zielone, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, ich smak zaskoczy dużych i małych smakoszy. Co ważne, ten wegański i wegetariański przysmak doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Chipsy warzywne są świetne zarówno jako przekąska na imprezę, jak i na co dzień.

dodany przez: marlenas

chipsy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Chipsy z jarmużu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jarmuż: dokładnie myjemy liście, pozostawiamy do wyschnięcia lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie polewamy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy – do smaku i dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Pieczenie chipsów z jarmużu: liście rozkładamy tak, by nie nakładały się wzajemnie na siebie. Wstawiamy je do piekarnika nastawionego na 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez 3–5 minut, na jedną stronę.

Porady

  • Pamiętaj, żeby usunąć łodygi jarmużu przechodzące przez środek każdego liścia. Ta część zielonego warzywa nie nadaje się na chipsy.
  • Do przyprawienia możesz użyć ulubionej, dowolnej kompozycji przypraw. Świetną opcją będą również chipsy z jarmużu z czosnkiem, świeżym lub granulowanym. Można je dodatkowo podawać z domowym sosem czosnkowym.
  • Pieczony jarmuż bez termoobiegu wymaga zastosowania niższej temperatury – wystarczy 120 stopni Celsjusza.
  • Najlepiej przyrządzić tyle zielonych przekąsek, żeby zjeść je tego samego dnia, ponieważ świeże smakują najlepiej. Natomiast jeżeli ta sztuka się nie uda, to przechowuj chipsy z jarmużu w pojemniku próżniowym, żeby następnego dnia nie straciły na chrupkości.
  • Chipsy jarmużowe to bardzo dobra opcja, aby przekonać swoją pociechę do warzyw. Są przepyszne w smaku i posiadają ogrom witamin i wartości odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Śmiało mogą posłużyć za przekąskę na szkolnej przerwie.
  • Taka forma przekąski jest również polecana osobom z nadwagą na początku zrzucania kilogramów. Chipsy jarmużowe odpowiednio przyprawione świetnie zastąpią te wysokokaloryczne, z ziemniaków, kupione w sklepie.

Notka redakcyjna

Chipsy z jarmużu – formy podania

Domowe chipsy z jarmużu możemy podać nie tylko jako przekąskę. Mogą być oryginalnym i smakowitym dodatkiem do dań głównych – jeżeli połączymy je z kremowym puree ziemniaczanym i aksamitnym sosem mięsnym otrzymamy doskonałą teksturę i smak obiadu.


Chipsy z jarmużu śmiało można udoskonalać i przyprawiać wedle własnego uznania. Świetnie smakuje wersja z czosnkiem i kolendrą. Jest to znakomita forma przekąski na imprezę zwłaszcza, gdy nie do końca wiemy jaką dietę stosują nasi goście. Ta opcja będzie bezpieczną formą, którą każdy może zjeść.


Chipsy z jarmużu – właściwości

Jak wiadomo warzywa jeść trzeba, ponieważ są bardzo zdrowe. Jeżeli chodzi o tę odmianę kapusty to jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest to kopalnia wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zawiera mnóstwo błonnika i białka, czyli elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tymi składnikami jest bogaty w beta-karoten oraz luteinę, które skutecznie pozbywają się wolnych rodników z organizmu.


Kolejny powodem dla którego warto, a nawet trzeba, włączyć jarmuż do swojej diety jest sulforafan. Ten związek chemiczny odpowiada za pozbywanie się toksyn z organizmu i ma działanie antyrakowe. Antynowotworowo działa również zawarta w nim witamina K. Co ciekawe niewiele warzyw posiada ją w swoim składzie. Dzięki właściwościom prozdrowotnym jarmuż jest nieodzownym elementem jadłospisu całej masy sportowców. Jest również polecany osobom zmagającym się z chorobami serca.


Jak widać jarmuż to witaminowa bomba i każdy powinien z niej korzystać, ponieważ niesie ze sobą same korzyści. Można go spożywać w różnych formach. Od koktajli, przez sałatki, aż do pysznych chipsów z jarmużu. Samo zdrowie! Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy