Chipsy z jarmużu

Chrupiące i zielone chipsy z jarmużu to zdrowsza alternatywa dla gotowych przekąsek. Chipsy z jarmużu są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskoczy dużych i małych smakoszy. Chipsy z jarmużu to ostatnio hit wśród osób odżywiających się zdrowo. Co ważne, ten wegański i wegetariański przysmak doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

dodany przez: marlenas

chipsy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Chipsy z jarmużu 1.

    Jarmuż polej oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż liście na blaszce tak, aby nie nakładały się wzajemnie na siebie. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 150 stopni i piecz przez 3-5 minut na jedną stronę. Chipsy z jarmużu błyskawicznie będą gotowe!

Porady

  • Przed polaniem liści oliwą, najpierw je umyj i bardzo starannie osusz.
  • Pamiętaj, aby usunąć łodygi jarmużu przechodzące przez środek każdego liścia. Ta część zielonego warzywa nie nadaje się na chipsy.
  • Do przyprawienia chipsów możesz użyć ulubionej, dowolnej kompozycji przypraw. Świetną opcją będzie również przygotowanie dodatkowo domowego sosu czosnkowego, który idealnie komponuje się z jarmużowymi chipsami.
  • Jeżeli pieczesz bez termoobiegu to zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni.
  • Najlepiej przyrządzić tyle zielonych przekąsek, aby zjeść je tego samego dnia, ponieważ świeże smakują najlepiej. Natomiast jeżeli ta sztuka się nie uda to przechowuj chipsy z jarmużu w pojemniku próżniowym, aby następnego dnia nie straciły na chrupkości.

Chipsy z jarmużu to bardzo dobra opcja, aby przekonać swoją pociechę do warzyw. Są przepyszne w smaku i posiadają ogrom witamin i wartości odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Śmiało mogą posłużyć za przekąskę na szkolnej przerwie.

Taka forma przekąski jest również polecana osobom z nadwagą na początku zrzucania kilogramów. Takie osoby bardzo często podjadają, sięgając po niezdrowe przekąski. Chipsy jarmużowe odpowiednio przyprawione świetnie zastąpią te wysokokaloryczne, z ziemniaków, kupione w sklepie.

 

Notka redakcyjna

Chipsy z jarmużu - formy podania

Domowe chipsy z jarmużu możemy podać nie tylko jako przekąskę. Mogą być oryginalnym i smakowitym dodatkiem do dań głównych - jeżeli połączymy chipsy z jarmużu z kremowym puree ziemniaczanym i aksamitnym sosem mięsnym otrzymamy doskonałą teksturę i smak obiadu. Największą popularnością cieszą się jednak wśród wegetarian i wegan - nic dziwnego - przepis na chipsy z jarmużu jest w pełni wegański!

Chipsy jarmużowe śmiało można udoskonalać i przyprawiać wedle własnego uznania. Świetnie smakuje wersja z czosnkiem i kolendrą. Jest to znakomita forma przekąski na imprezę zwłaszcza, gdy nie do końca wiemy jaką dietę stosują nasi goście. Ta opcja będzie bezpieczną formą, ponieważ nikt nie powinien mieć problemu żeby je zjeść.

Chipsy z jarmużu - właściwości

Jak wiadomo warzywa jeść trzeba, ponieważ są bardzo zdrowe. Jeżeli chodzi o tę odmianę kapusty to jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest to kopalnia wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych.
Jarmuż zawiera mnóstwo błonnika i białka, czyli elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tymi składnikami jest bogaty w beta-karoten oraz luteinę, które skutecznie pozbywają się wolnych rodników z organizmu.
Kolejny powodem dla którego warto, a nawet trzeba włączyć jarmuż do swojej diety jest sulforafan. Ten związek chemiczny odpowiada za pozbywanie się toksyn z organizmu i ma działanie antyrakowe. Antynowotworowo działa również zawarta w jarmuży witamina K. Co ciekawe niewiele warzyw posiada w swoim składzie tę witaminę. Dzięki właściwościom prozdrowotnym jarmuż jest nieodzownym elementem jadłospisu całej masy sportowców. Jest również polecany osobom zmagającym się z chorobami serca.

Jak widać jarmuż to witaminowa bomba i każdy powinien z niej korzystać, ponieważ niesie ze sobą same korzyści. Można go spożywać w różnych formach. Od koktajli, przez sałatki, aż do pysznych chipsów z jarmużu. Samo zdrowie! Smacznego!

 

Zobacz też: Lazania wegetariańska z jarmużem, brokułami i marchewką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy