Grzanki z chleba tostowego to bardzo uniwersalny dodatek do wielu dań, zwłaszcza do zup kremów. Do tego można je zrobić zaledwie w kilka minut. Pokrojony chleb tostowy, dodatek masła oraz starty czosnek i zioła doskonale podniosą walory smakowe niepozornych kawałków pieczywa i dań z nimi. Chleb możemy pokroić także w trójkąty, poręczne do serwowania w zupach. Podpowiadamy, jak w prosty sposób zrobić grzanki z piekarnika.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: kromki kroimy w kostkę, o wielkości około 1cmx1cm. Czosnek obieramy i ścieramy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.
Marynata: masło roztapiamy, dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i sól. Mieszamy.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Grzanki z chleba tostowego obtaczamy marynatą, rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut do ładnego zezłocenia.
grzanki - zobacz inne inspiracjePorady
- Grzanki z chleba tostowego – możemy przygotować w większej ilości, poporcjować je i po przestudzeniu poprzekładać do pudełek lub woreczków i zamrozić. Będą gotowe do użycia w każdym momencie.
- Grzanki możemy zrobić także z pieczywa pełnoziarnistego, w tej wersji będą zawierały więcej błonnika.
- Zamiast natki pietruszki możemy dodać inne nasze ulubione zioła – świeże lub suszone.
- Masło możemy zamienić na oliwę lub olej (słonecznikowy bądź rzepakowy).
- Do przygotowania grzanek z chleba tostowego możemy użyć czerstwego pieczywa. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie go w duchu zero waste.
- Grzanki idealnie sprawdzą się w zupach, np. minestrone, zupach kremach, np. z dyni, pieczarek czy pora. Ziołowe, pieczone grzanki możemy dodać do większości sałatek – zachęcamy do wypróbowania tej z: miksu sałat, sera typu blue, ogórka zielonego oraz podprażonych pestek dyni, oliwy i bazylii.
Komentarze