Zupa wiosenna

Ocena:

4.51 (154)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa wiosenna jest pełna błonnika i witamin. To zasługa kolorowej mieszanki warzyw – z fasolką szparagową, marchewką i brukselką w głównych rolach. Delikatny smak i kremową konsystencję zawdzięcza tradycyjnej zasmażce, którą dodajemy pod koniec gotowania. Zupę wiosenną posypujemy świeżym koperkiem lub innymi ziołami, najlepiej z własnego ogródka.

Składniki:

  • ziemniaki  400 g

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  50 g

  • brukselka  100 g

  • por  50 g

  • fasolka szparagowa  150 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • słodka papryka  2 g

  • masło  45 g

  • mąka  30 g

  • koperek  0.5 pęczka

Zupa wiosenna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa okopowe: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Inne warzywa: brukselki, por i fasolkę również myjemy. Por kroimy w krążki, z fasolek odcinamy końcówki i kroimy na pół.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy ją z łupin i opalamy przez 2–3 min na palniku.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy: w garnku wstawiamy do zagotowania 3 l wody. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy wszystkie warzywa, w tym także opaloną cebulę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  • Krok 5:

    Doprawianie: do zupy dodajemy obrany ząbek czosnku, sól, pieprz i słodką paprykę.

  • Krok 6:

    Zasmażka: na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i mieszamy z mąką. Do zasmażki dodajemy trochę zupy z garnka – ok. 50–70 ml. Całość mieszamy, żeby nie było grudek. Przelewamy do zupy i ponownie mieszamy.

  • Krok 7:

    Zupa wiosenna jest gotowa: gotujemy ją jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

  • Zupę wiosenną można zrobić także na bulionie warzywnym lub mięsnym. Taki bulion warto zrobić na zapas. Można go przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, a z pewnością niejednokrotnie się przyda do innych zup i sosów.
  • Cebulę opalamy nad palnikiem w kuchence gazowej. Jeśli mamy płytę indukcyjną, możemy podsmażyć cebulę na suchej patelni i podpiec przez ok. 5 min w rozgrzanym piekarniku. 
  • Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną. Kwaśnej śmietany nie dodajemy jednak bezpośrednio do wrzątku, musimy ją najpierw zahartować. Mieszamy ją z zimną wodą, do której dodajemy trochę gorącego bulionu. Dopiero w takie formie dodajemy ją do zupy.
  • Jeśli chcemy, żeby zupa wiosenna była lekka i dietetyczna, zrezygnujmy z zasmażki. Zamiast niej możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Warto dodać trochę tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.
  • Do posypania możemy wykorzystać koperek lub inne świeże zioła, np. natkę pietruszki, kolendrę lub lubczyk.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa wiosenna – jakie warzywa możemy dodać?

Podstawowy przepis na zupę wiosenną zawiera najbardziej popularne składniki, które możemy wymieniać zgodnie z własnym gustem lub rodzinnymi preferencjami. Poniżej kilka propozycji dodatków:

  • zielony groszek – świeży groszek dodajemy razem z innymi warzywami, z kolei konserwowy – na sam koniec, żeby się nie rozgotował,
  • białe lub zielone szparagi – jak w przepisie na zupę szparagową,
  • kalarepa – obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę, przed wrzuceniem do zupy, możemy ją podsmażyć na maśle,
  • kalafior lub brokuł – dodajemy pokrojony w małe różyczki,
  • kapusta – możemy dodać młodą białą kapustę, zieloną kapustę włoską lub pekińską.

Inne dodatki do zupy wiosennej

Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej sycąca, możemy dodać do niej trochę mięsa, makaron lub ryż. Do zup z warzywami świetnie pasuje mały makaron, np. kolanka (jak w przepisie na zupę jarzynową z makaronem). Dla dzieci możemy wybrać makaron w kształcie literek lub postaci z bajek.

Popularnym wariantem przepisu jest także zupa wiosenna z kurczakiem. Filet najpierw obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zarumieni, dodajemy do gotującej się zupy. Przed podaniem kroimy w kostkę.

Zupa wiosenna – krem

Zupę wiosenną możemy zblendować na gładki krem. Do zupy w takiej formie świetnie pasują chrupiące dodatki:

Na wierzch możemy położyć także pieczone brukselki lub chipsy z jarmużu.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne