Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to najsmaczniejsze danie idealne na upalne dni. Zupa pomidorowa z pomidorów może być idealna do podania z makaronem lub z ryżem. Dodatkowo zupa ze świeżych pomidorów to pyszne danie o aksamitnej konsystencji i bez konserwantów. Pomidorowa ze świeżych pomidorowych będzie świetnym posiłkiem dla dzieci. Ponadto zupa pomidorowa z pomidorów malinowych jest szczególnie ulubiona przez smakoszy. Pomidory na zupę pomidorową powinny być jędrne, soczyste i aromatyczne. Wypróbujcie smak zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów / fot. StockFood
(średnia 4.26 z 211 głosów)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis:
Pomidory myjemy i wrzucamy na dużą patelnię. Nie obieramy ich ze skórki, żeby było szybciej. Wlewamy odrobinę oliwy i przykrywamy przykrywką. Żeby szybciej się rozpadły, można je poprzekrawać na pół. Co jakiś czas mieszamy pomidory i miażdżymy na papkę. Powstały sos pomidorowy przelewamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle i dorzucamy do pomidorów. Następnie dolewamy trochę rosołu i gotujemy kilka minut. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na rosole powinna być zmiksowana na gładką masę. W zależności od słodkości i zawartości wody w pomidorach dodajemy odpowiednią ilość rosołu. Próbujemy i ewentualnie dosalamy zupę.
Ostatni krok do pysznej i kremowej zupy to przecedzenie jej przez sitko. Pomidorowa na rosole z pomidorów najlepiej smakuje wlana na sitko w mniejszych porcjach i powoli oczyszczona z dużych kawałków. Wtedy praca pójdzie nam szybciej. Na sitku zostaną kawałki skórki i pestki, które wyrzucamy. Niestety po odcedzeniu zostaje sporo mniej zupy, ale jest pyszna, kremowa i nie do podrobienia. Dolewamy do niej kubeczek śmietany 30 % i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki albo posiekaną bazylią.Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania.
Porady
- Latem mamy możliwość kupić najtańsze i najsłodsze pomidory. Możemy je umyć i zamrozić (w całości ze skórką) i zaskoczyć rodzinę pyszną zupą w samym środku zimy.
- najsmaczniejsze będą pomidory przejrzałe, słodkie i czerwone
- zamiast makaronu można użyć białego ryżu
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów będzie wyjątkowo aromatyczna, gdy warzywa zostaną podsmażone na klarowanym maśle lub oliwą z dodatkiem przypraw. Zupa pomidorowa z pomidorów będzie miała szczególnie podkreślony smak przez dodatek suszonej bazylii, tymianku, oregano lub rozmarynu. Gotowa zupa może być ze startą mozzarellą lub płatkami parmezanu.
Aby zrobić smaczną zupę pomidorową należy wziąć odpowiedniego rodzaju pomidory. Powinny być bardzo dojrzałe i mieć dużo miąższu. Stąd często korzysta się z pomidorów malinowych albo byczych serc. Ponadto zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów będzie doskonale smakowała doprawiona czosnkiem i śmietaną. Weganie zamiast śmietany mogą skorzystać z mleka kokosowego. Zupa pomidorowa z pomidorów może być podana nie tylko z ryżem lub makaronem typu nitki. Warto przejrzeć przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i zrobić zapomniane zacierki lub kluski lane.
Komentarze