Jeśli nie mamy ochoty na zupę grzybową dodajmy do pomidorówki borowiki, a makaron zastąpmy pęczakiem.
Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem / fot i stylizacja. Rua Castilho
(średnia 4.51 z 173 głosów)
Pęczak gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę i czosnek siekamy, świeże kapelusze borowików kroimy w paski, z ziół odrywamy listki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.
Gorącą zupę miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku, zagotowujemy. Grzyby smażymy na niewielkiej ilości oliwy, z listkami ziół, aż odparuje cała woda. Dodajemy do zupy razem z pęczakiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016.
Porady
Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii
Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem zawiera w przepisie:
- 300 g świeżych kapeluszy borowików
- gałązkę świeżego rozmaryny lub 2 mniejsze
- puszkę krojonych pomidorów bez skóry
Komentarze