REKLAMA

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy - aksamitny, dobrze doprawiony, prosty do przygotowania. Przepis najlepiej wykorzystać w sezonie na dorodne, dojrzałe pomidory. Możemy go wykorzystać do wielu potraw, a także pić na co dzień. Sok z pomidorów jest przepyszny i bardzo zdrowy. Warto przygotować jego domową wersję, by cieszyć się smakiem i właściwościami pomidorów przez cały rok! Zobacz, jak zrobić sok pomidorowy i bierz się do dzieła!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje sok

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
80 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pomidory 1.

    Jak zrobić sok z pomidorów? Zaczynamy od sparzenia pomidorów na sicie wrzątkiem. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • seler naciowy 2.

    Dodatki do smaku: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Liście selera naciowego i kiełki rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy.

  • Blendowanie pomidorów 3.

    Sok pomidorowy - miksowanie i przecieranie: Pomidory, czosnek, liście selera i kiełki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Sok pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.

Kalorie: 80

Porady

  • Domowy sok pomidorowy możemy przelać do szklanych butelek lub słoików. W tym celu nalewamy do nich gorący jeszcze sok, szczelnie zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry dnem na 12 godzin.
  • Kupując pomidory, najlepiej wybrać te miękkie i soczyste. Dzięki temu będzie naprawdę pyszny, a jego konsystencja odpowiednia.
  • Zapasteryzowany sok pomidorowy możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez cały rok. 
  • Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy przyprawić nasz sok z pomidorów np. odrobiną chili lub pieprzu. Taki sok pomoże się nam rozgrzać.

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać sok pomidorowy?

Sok pomidorowy możemy spożywać w formie napoju. Sprawdzi się on jednak także jako dodatek to wielu potraw. Jedną z nich jest oczywiście zupa pomidorowa. Z wykorzystaniem soku z pomidorów możemy przygotować też pyszny sos do makaronów lub ryżu. Sprawdzi się on jako dodatek do mięs. Jednym z takich pomysłów, jest przepis na klopsiki w sosie pomidorowym. Warto więc mieć sok z pomidorów w swojej spiżarni, by z jego pomocą przygotować szybki i pyszny obiad.

Zobacz także: Pikantny ketchup domowy.

Sok z pomidorów – właściwości zdrowotne

Sok z pomidorów to pyszny napój, który jest prawdziwą bombą witaminową. Jego regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie całego organizmu, a także poprawia odporność. Sok pomidorowy zawiera dużo potasu i magnezu, a także witaminy A, C i K. Ma on mało kalorii oraz wykazuje działanie wspomagające metabolizm, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób dbających o sylwetkę. Pomidory są również skuteczne w walce z chorobami serca, dlatego też picie soku pomidorowego pozytywnie wpływa na nasz układ sercowo – naczyniowy. Pomaga on też utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo zawarta w nim witamina B2 łagodzi bóle głowy w tym te migrenowe. Domowy sok pomidorowy zapobiega chorobom oczu takim jak zaćma. O zaletach picia soku pomidorowego można by pisać godzinami, niewątpliwie jest to jeden z najzdrowszych soków warzywnych. Warto więc na stałe włączyć go do swojej diety i codziennie rano wypijać szklankę soku z pomidorów. Pamiętajmy, że pozytywny wpływ płynący ze spożywania tego typu produktów, będzie widoczny przy regularnym i długotrwałym stosowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy