Sok pomidorowy – aksamitny, dobrze doprawiony, prosty do przygotowania. Najlepiej przyrządzić go w sezonie na dorodne i soczyste polskie warzywa. Sprawdzi się nie tylko jako pożywny napój, ale także składnik wielu potraw. Jest przepyszny i bardzo zdrowy. Warto zrobić go w domu i rozlać do butelek lub słoików, żeby cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić sok pomidorowy i bierzcie się do dzieła.
StockFood
Pomidory: przebieramy i myjemy. Kroimy je na mniejsze cząstki. Wykrajamy gniazda nasienne. Umieszczamy warzywa w garnku. Podlewamy je niewielką ilością wody.
Seler naciowy: myjemy. Odrywamy listki (są jadalne, ale gorzkawe) i odcinamy zgrubiałe końcówki. Siekamy łodygi, żeby łatwiej puściły sok. Dodajemy je do pomidorów.
Sok pomidorowy: gotujemy warzywa, aż zaczną się rozpadać. Doprawiamy je cukrem, solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, a następnie przecieramy przez sito. Rozlewamy do słoików lub butelek.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 1 litra soku. Wartość ta może się różnić w zależności od tego, jak dojrzałe i soczyste były pomidory. Z 10 kg warzyw da się uzyskać nawet 6–7 litrów pysznego przecieru.
- Szybki domowy sok z pomidorów na zimę przyrządzimy także za pomocą sokownika parowego lub wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli chcemy wypić go od razu, wystarczy zmiksować surowe składniki, przetrzeć je przez gęste sito i doprawić wedle uznania.
- Najlepiej wybrać miękkie i soczyste pomidory. Świetnie sprawdzą się odmiany malinowe lub bawole serce. Dzięki temu sok własnej roboty będzie naprawdę pyszny, a jego konsystencja odpowiednia.
- Sok pomidorowy na zimę warto przelać do szklanych butelek lub słoików. Nalewamy do nich jeszcze gorący płyn, szczelnie je zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy je kocem i pozostawiamy do wystudzenia. Możemy zawekować słoiki w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku. Sok poddany pasteryzacji powinno się przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zachowa świeżość przez cały rok.
- Jak przyprawić domowy sok pomidorowy na zimę? Odrobina cukru i sól w zupełności wystarczą, żeby podkreślić naturalną słodycz soczystych, czerwonych warzyw. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy przyprawić sok z pomidorów odrobiną chili. Taki sok pomoże nam się rozgrzać w ponure zimowe popołudnia. Polecamy wypróbować też wersję z cynamonem i imbirem.
Warto, żeby wśród różnorodnych przetworów na zimę z owoców i warzyw zagościł także zdrowy sok pomidorowy. Przepis jest bardzo prosty, a jego efekt można spożywać od razu, w formie napoju. Sprawdzi się także jako składnik wielu dań obiadowych, koktajli i dodatków, takich jak:
Sprawdźcie także, jak zrobić przecier pomidorowy.
Domowy sok z pomidorów to pyszny napój, który jest prawdziwą bombą witaminową. Jego regularne spożywanie usprawnia funkcjonowanie całego organizmu, a także przyczynia się do zwiększenia odporności. Przepisy na sok pomidorowy warto wykorzystać, kiedy chcemy zwiększyć podaż potasu i magnezu w diecie, a także witaminy A, C i K. Ma mało kalorii i wspomaga metabolizm, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób dbających o sylwetkę. Picie soku pomidorowego pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawarta w nim witamina B2 łagodzi bóle głowy, w tym migrenowe. Zapobiega chorobom oczu, takim jak zaćma. Jeśli nadal nie jesteście przekonani, czy sok pomidorowy jest zdrowy, warto wspomnieć, że ma niski indeks glikemiczny i mogą go spożywać osoby z cukrzycą (o ile nie został dosłodzony). O jego zaletach można pisać godzinami, niewątpliwie jest to jeden z najzdrowszych przetworów warzywnych. Warto więc na stałe włączyć go do swojej diety. Zauważymy zmianę w funkcjonowaniu organizmu, jeśli będziemy pić go systematycznie, codziennie rano.
Komentarze