Lane kluski

Szybki i dobry sposób na zrobienie ładnych kluseczek do zupy.

ZupyPierogiKluski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 jajko (całe)
  • mąka
  • 1-2 łyżek wody
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wsypać do wysokiego kubka. Dodać jajko, sól, wodę. Mieszać widelcem aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto zostawić na 10-15 minut.
  • Sposóby na robienie ładnych, równych kluseczek:
  • 1. Ciasto musi być dosyć gęste. Na garnuszek z wrzącą osoloną wodą kładę tarkę o grubych oczkach. Ciasto pocieam o tarkę. Wychodzą równe, zawsze udane kluseczki.
  • 2. Ciasto musi być rzadkie. Wlewam ciasto na lejek. Kluseczki wychodzą cieńsze i delikatniejsze.
  • 3. Ciasto można włożyć do grubszego woreczka foliowego i zrobić w rogu dziurkę.
  • Kluseczki gotuję 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy