Zupa neapolitańska jest szybka, łatwa do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego i żółtego sera sprawdzi się jako danie wegetariańskie, które posmakuje dorosłym i dzieciom. Do neapolitańskiej zupy serowej można podać makaron penne lub kokardki. Doskonale pasują także grzanki serowe oraz inne zapiekane dodatki.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 164 głosów)
Makaron: gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ser żółty: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Bulion: mieszamy ze śmietaną i wstawiamy do zagotowania.
Ser i żółtka: odlewamy 100 ml gorącego bulionu do osobnego naczynia. Mieszamy z żółtkami i startym żółtym serem. Wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 2 min.
Przyprawy: dodajemy kurkumę, sól i pieprz.
Zupa neapolitańska jest gotowa: podajemy ją z makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Możemy wybrać dowolny ser żółty – taki, który dobrze się topi, np. ementaler, cheddar lub gouda. W wersji na szybko możemy użyć serków topionych.
- Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej i zawekować w słoikach – takie zapasy znacznie przyspieszą gotowanie nie tylko zup, ale także innych potraw i sosów.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy sięgnąć po wywar mięsny, np. drobiowy lub wołowo–wieprzowy.
- Zupa neapolitańska świetnie smakuje także z minigrzankami lub francuską bagietką.
- Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać do niej granulowany czosnek lub odrobinę mielonej papryczki chili.
W najprostszej wersji zupę neapolitańską podajemy z makaronem i pietruszką. Jeśli mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy dodać mięso lub warzywa. Poniżej lista pasujących dodatków:
Zupę serwujemy gorącą w głębokich talerzach lub miseczkach. Wierzch możemy posypać natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Dodatkowo możemy podać obok:
W kuchni neapolitańskiej kluczową rolę odgrywają sery i pomidory. Najbardziej znaną potrawą jest pizza margherita – z pomidorami San Marzano, bazylią i mozzarellą. Popularne są także:
Serowa zupa neapolitańska w oryginalnym przepisie przygotowywana jest z dodatkiem twardych, dojrzewających serów – grana padano lub parmigiano reggiano.
Komentarze