Zupa ogórkowa z ziemniakami to pomysł na szybki i lekki, a zarazem sycący obiad. Przygotowuje się ją na bazie bulionu warzywnego (można też wykorzystać bulion drobiowy) oraz ogórków kiszonych. Świetnie smakuje przygotowana na maśle – zwłaszcza w przypadku, gdy decydujemy się na wariant wegetariański. Danie to dobrze sprawdza się jako propozycja obiadowa dla najmłodszych amatorów dobrych smaków – zupa ogórkowa dla dzieci dostarcza sporo drogocennych substancji odżywczych. Poniżej podajemy przepis na tradycyjną i prostą zupę ogórkową.
StockFood
(średnia 4.4 z 182 głosów)
Warzywa z włoszczyzny, czyli marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. W dużym garnku roztapiamy masło (2 łyżeczki) i przesmażamy warzywa z dodatkiem ziela angielskiego z liściem laurowym, a po chwili zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu 15 minut.
Na tarce trzemy ogórki kiszone, koperek siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec zabielamy śmietaną (należy ją wcześniej zahartować, aby nie zwarzyła się w zupie ogórkowej).
Porady
- Gotowanie będzie prostsze, jeśli mamy w zamrażalce domową kostkę rosołową - wystarczy ją dodać do wody w trakcie gotowania zupy.
- Pyszna będzie też zupa ogórkowa na rosole - zamiast poniedziałkowej pomidorowej, można wykorzystać niedzielny rosół jako baza do zupy - nie musimy wtedy dodawać włoszczyzny, a same ogórki kiszone, koperek, śmietanę i opcjonalnie dodatkowe przyprawy dla smaku.
- Przy przygotowaniu dania warto pamiętać o tym, by ogórki kiszone dodać na sam koniec gotowania.
- Jeśli preferujemy kwaśną zupę ogórkową, to warto dodać do niej ok. 100 ml kwasu z ogórków kiszonych.
Prostym sposobem na zwiększenie poziomu sytości naszej zupy ogórkowej jest przygotowanie jej na wywarze mięsnym. Zupa ogórkowa na maśle i bulionie warzywnym jest bardzo smaczna, ale nie tak sycąca jak ta z mięsem. Ponadto dodatek delikatnego kurczaka dostarcza wartościowych substancji odżywczych, w tym m.in. białka. Taka zupa ogórkowa to świetna propozycja dla dzieci. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy ogórkowej na kurczaku – możemy zdecydować się na zupę ogórkową na udkach bądź na zupę ogórkową na skrzydełkach. Jeśli zdecydujemy się na pierwszy wariant to nasza zupa będzie tłuściejsza, natomiast w przypadku drugiej – znacznie „chudsza”. Jak to zrobić? Wystarczy udka lub skrzydełka (w zależności od wybranej opcji) włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około godziny, od czasu do czasu zbierając łyżką szumowiny. Po ugotowaniu takiego wywaru należy wyjąć z niego mięso i go odsedzić. Dalej dodajemy pokrojone warzywa (zgodnie z naszym przepisem na zupę ogórkową) i gotujemy przez ok. 20 minut. Warto pamiętać, że ogórki kiszone dodaje się dopiero pod sam koniec gotowania. Innym wariantem jest zupa ogórkowa na żeberkach, którą przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co zupę ogórkową na kurczaku. Jedyną różnicą jest czas gotowania wywaru, który wynosi ok. 1,5 h.
Tradycyjna zupa ogórkowa jest jednym z dań zakazanych na diecie wątrobowej, która uznawana jest za dietę leczniczą zalecaną dla osób zmagających się z problemami z wątrobą, trzustką oraz pęcherzykiem żółciowym. Dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną, składającą się z 4-6 posiłków dziennie, które powinny być spożywane co 3-4 godziny. Ważnym elementem tej diety są zupy, w tym m.in. krupnik z kaszy jęczmiennej, barszcz czerwony, zupa jarzynowa, pomidorowa i ziemniaczana, a także łagodne zupy mleczne. Dlaczego zupa ogórkowa jest zakazana na diecie wątrobowej? Ponieważ kiszonki stosunkowo długo fermentują w jelitach i mogą obciążać organy, które nie działają prawidłowo.
Do tradycyjnej zupy ogórkowej raczej nie dodaje się zasmażki, ale jeśli chcemy nieco ją zbogacić i zagęścić, to możemy zdecydować się na ten krok. Wystarczy na patelni roztopić masło (ok. 70 g), dodać starte na tarce ogórki kiszone i podsmażyć na małym ogniu przez ok. 6-7 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę pszenną (20 g) i całość dokładnie mieszamy. Następnie zasmażkę dodajemy do zupy ogórkowej i ponownie mieszamy tak, by nie powstały nam grudki. Warto pamiętać, że zasmażkę dodaje się pod sam koniec gotowania zupy.
Komentarze