Zupa marchewkowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja na pożywny, a zarazem lekkostrawny obiad. Charakteryzuje się słodkim posmakiem, który przełamują aromatyczne, wyraziste warzywa i przyprawa curry. To sycący posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza zupa marchewkowa. Przepis warto zachować na ponure, zimowe dni.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.4 z 178 głosów)
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy i skrobiemy. Połowę plasterkujemy, a drugą połowę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyjmujemy z łupinki i przeciskamy przez praskę. Por oczyszczamy i kroimy w talarki.
Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek. Kiedy uwolni aromat, wrzucamy kolejne warzywa – por, startą marchewkę i ziemniaki. Podgrzewamy je przez około 10 minut, mieszając.
Gotowanie: zalewamy jarzyny bulionem. Dodajemy resztę marchewki oraz sól, kurkumę i przyprawę curry. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Kiedy zupa marchewkowa jest gotowa, posypujemy ją świeżo zmielonym pieprzem i dowolnymi ziołami, na przykład posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Zupa marchewkowa dobrze komponuje się z przyprawami orientalnymi – imbirem, kurkumą i cynamonem. Warto pamiętać, że charakteryzują się one intensywnym smakiem, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
- Gęsta, pożywna zupa z marchewki dobrze prezentuje się udekorowana szczypiorkiem, listkami mięty lub bazylią. Oprócz tego możemy dodać do niej nieco soku z cytryny lub limonki, który zrównoważy jej słodki smak.
- Doskonałą bazą dla wszelkich zup, zwłaszcza wegetariańskich, jest domowy bulion warzywny. Nadaje potrawom subtelny ziołowy smak i aromat jarzyn. Zupa marchwiowa może też powstać na delikatnym wywarze drobiowym.
- Pożywną zupę warzywną możemy podać z ryżem i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
- Alternatywą dla naszego przepisu jest zupa marchewkowa dla dzieci. Pomińmy etap podsmażania na maśle i oliwie. Zalejmy po prostu oczyszczone jarzyny wodą lub bulionem, a kiedy zmiękną, zmiksujemy je na krem. Jest to niezwykle delikatna, lekkostrawna potrawa, która potrafi nawet ukoić ból brzucha. Można ją podawać niemowlętom.
- Jeśli chcemy podkręcić smak zupy i przełamać słodycz warzyw korzeniowych, możemy podsmażyć najpierw na oliwie posiekaną ostrą papryczkę. Gotową potrawę z pazurem udekorują natomiast suszone płatki chili. Ciekawym pomysłem jest też zupa z marchwi z dodatkiem pikantnego chorizo.
Sycąca zupa marchewkowa z ziemniakami to świetna propozycja na zdrowy, rodzinny obiad. Sprawdzi się jako tradycyjne pierwsze danie, udekorowane pachnącą natką pietruszki. Polecamy jednak eksperymentować z jej składnikami. Ziemniaki można zamienić na ryż, kaszę lub makaron. Podstawowy przepis na zupę marchewkową da się swobodnie modyfikować. Warto wypróbować na przykład takie warianty jak:
Dla osób, które lubią, kiedy w daniu obiadowym dumnie prezentują się plasterki lub kawałki warzyw, świetną propozycją jest tradycyjna zupa marchewkowa. Przepis jest bardzo prosty i zachwyca obfitością pożywnych składników. Miłośnikom jednolitych, aksamitnych potraw spodoba się natomiast zupa krem z marchewki. Żeby ją zrobić, trzeba zmiksować wszystkie ugotowane składniki za pomocą blendera, najlepiej z mlekiem (krowim lub kokosowym) lub słodką śmietanką. Za jej gęstą, satysfakcjonującą konsystencję odpowiadają przede wszystkim ziemniaki, ale można je zamienić na przykład na czerwoną soczewicę lub ryż. Zupa krem marchewkowa idzie w parze z takimi dodatkami jak:
Marchewka jest jednym z popularniejszych warzyw Polsce – wykorzystuje się ją do wielu potraw. Stanowi ważny składnik rosołu, gulaszu, potrawki i soków. Charakteryzuje się słodkim i wyrazistym smakiem, który dobrze komponuje się z pietruszką, selerem, porem i kolendrą. Lubi towarzystwo papryki, kukurydzy, kozieradki, gałki muszkatołowej, bazylii, imbiru, ziela angielskiego, czosnku i cebuli. To uniwersalne warzyw może być też gwiazdą własnego show. Polecamy przyrządzić na przykład:
Komentarze