Zupa marchewkowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja na pożywny, a zarazem lekkostrawny posiłek na obiad. Charakteryzuje się ona słodkim, marchewkowym posmakiem, który przełamany jest przez obecność – ostrego w smaku – pora i selera. Posypana szczypiorkiem smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupa marchewkowa podana w formie zupy krem to świetny posiłek również na imprezie, zwłaszcza w okresie zimowym, z uwagi na jej rozgrzewające właściwości. Zupę marchewkową można przygotowywać również ze świeżej marchwi. Poniżej prosty i sprawdzony przepis na zupę marchewkową.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.43 z 174 głosów)
Przygotowanie zupy marchewkowej zaczynamy od przygotowania warzyw – wszystkie wyszczególnione w przepisie warzywa myjemy i obieramy. Połowę marchewek kroimy w plasterki, a drugą połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tę samą zasadę stosujemy do pietruszki i selera. Natomiast pora tniemy w cienkie plasterki, a ziemniaki – w kostkę. W garnku W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa i pora, dusimy kilka minut, mieszając.
Kolejnym krokiem w przepisie na zupę marchewkową jest dodanie do warzyw liści laurowych i ziele angielskie, zalanie ich 1, 5 l gorącej wody i zagotowanie. Dalej wrzucamy pokrojone ziemniaki i pozostałą część marchewki. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Porady
- Jeśli preferujemy zupy krem to zupę marchewkową możemy zblednować tuż przed posypaniem jej świeżym szczypiorkiem.
- Zupa marchewkowa dobrze komponuje się z przyprawami orientalnymi – imbirem, kurkumą i cynamonem. Warto pamiętać, że charakteryzują się one intensywnym smakiem, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
- Zupę marchewkową możemy przygotować ze świeżej marchewki, która cechuje się słodkim smakiem.
- Zupę marchewkową, zamiast szczypiorkiem, możemy udekorować listkami mięty. Oprócz tego możemy dodać do niej nieco soku z pomarańczy. Wówczas nieco podkreślimy jej słodki smak. Natomiast, jeśli chcemy go zrównoważyć to lepiej dodać sok z cytryny.
- Zupa marchewkowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją jeść osoby dbające o linię.
- Zamiast wody możemy wykorzystać bulion mięsny lub warzywny.
- Zupę marchewkową możemy podawać z ryżem i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Marchewki są jednym z popularniejszych warzyw Polsce – wykorzystuje się je do wielu potraw, stanowią ważny składnik rosołu, potrawki, soków. Dodajemy je także do gulaszu, deserów (np. babeczek marchewkowych) surówek i sałatek. Marchew charakteryzuje się słodkim i wyrazistym smakiem, który dobrze komponuje się ze smakiem pietruszki, selera, pora czy kolendry. Marchewka lubi towarzystwo papryki, kukurydzy, kolendry, kozieradki, gałki muszkatołowej, bazylii, imbiru, ziela angielskiego, czosnku i cebuli.
Zobacz też: ciasto marchewkowe - sprawdzony przepis
Komentarze