REKLAMA

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja na pożywny, a zarazem lekkostrawny posiłek na obiad. Charakteryzuje się ona słodkim, marchewkowym posmakiem, który przełamany jest przez obecność – ostrego w smaku – pora i selera. Posypana szczypiorkiem smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupa marchewkowa podana w formie zupy krem to świetny posiłek również na imprezie, zwłaszcza w okresie zimowym, z uwagi na jej rozgrzewające właściwości. Zupę marchewkową można przygotowywać również ze świeżej marchwi. Poniżej prosty i sprawdzony przepis na zupę marchewkową. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa marchewkowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • warzwa 1.

    Przygotowanie zupy marchewkowej zaczynamy od przygotowania warzyw – wszystkie wyszczególnione w przepisie warzywa myjemy i obieramy. Połowę marchewek kroimy w plasterki, a drugą połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tę samą zasadę stosujemy do pietruszki i selera. Natomiast pora tniemy w cienkie plasterki, a ziemniaki – w kostkę. W garnku W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa i pora, dusimy kilka minut, mieszając.

  • zupa marchewkowa 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na zupę marchewkową jest dodanie do warzyw liści laurowych i ziele angielskie, zalanie ich 1, 5 l gorącej wody i zagotowanie. Dalej wrzucamy pokrojone ziemniaki i pozostałą część marchewki. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. 

Porady

  • Jeśli preferujemy zupy krem to zupę marchewkową możemy zblednować tuż przed posypaniem jej świeżym szczypiorkiem. 
  • Zupa marchewkowa dobrze komponuje się z przyprawami orientalnymi – imbirem, kurkumą i cynamonem. Warto pamiętać, że charakteryzują się one intensywnym smakiem, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. 
  • Zupę marchewkową możemy przygotować ze świeżej marchewki, która cechuje się słodkim smakiem. 
  • Zupę marchewkową, zamiast szczypiorkiem, możemy udekorować listkami mięty. Oprócz tego możemy dodać do niej nieco soku z pomarańczy. Wówczas nieco podkreślimy jej słodki smak. Natomiast, jeśli chcemy go zrównoważyć to lepiej dodać sok z cytryny. 
  • Zupa marchewkowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją jeść osoby dbające o linię. 
  • Zamiast wody możemy wykorzystać bulion mięsny lub warzywny. 
  • Zupę marchewkową możemy podawać z ryżem i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. 

Notka redakcyjna

Marchewki są jednym z popularniejszych warzyw Polsce – wykorzystuje się je do wielu potraw, stanowią ważny składnik rosołu, potrawki, soków. Dodajemy je także do gulaszu, deserów (np. babeczek marchewkowych) surówek i sałatek. Marchew charakteryzuje się słodkim i wyrazistym smakiem, który dobrze komponuje się ze smakiem pietruszki, selera, pora czy kolendry. Marchewka lubi towarzystwo papryki, kukurydzy, kolendry, kozieradki, gałki muszkatołowej, bazylii, imbiru, ziela angielskiego, czosnku i cebuli. 

Zobacz też: ciasto marchewkowe - sprawdzony przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy