Zupa Neapolitańska /serowa/

Ocena:

4.51 (159)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
Rewelacyjna i pożywna zupka, która zadowoli zarówno smakoszy zup jak i mięsnych potraw.

Składniki:

  • KLOPSIKI:
  • 35 dkg mięsa mielonego
  • mała bułka do namoczenia
  • cebulka lub zielona część pora
  • przyprawy wg uznania
  • jajko
  • ZUPA:
  • 1,5 litra wody lub rosołu
  • 3 serki topione
  • majeranek
  • 30 dkg makaronu do ugotowania /np. muszelki/

Zupa neapolitańska /serowa/ - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotować mięso mielone jak na kotleciki: do mięsa dodać jajko, namoczoną małą bułkę, przyprawić wg uznania /ja dodaję ogromne ilości majeranku...bo lubimy/, poszatkowany kawałek zielonej części pora lub cebulkę. Wymieszać, obtoczyć w mące i usmażyć malutkie klopsiki. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.
  • Zagotować 1,5 litra wody /często zużywam pozostałość rosołu z niedzielnego obiadu/. Do gotującej się wody wrzucić klopsiki. Chwilę pogotować. Doprawić wywar do smaku. Do mniejszego garnuszka odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim 2-3 kostki serka topionego o dowolnym smaku /pieczarkowy, czosnkowy, z grzybami/. Jeśli nie chce się rozpuścić rozmieszać blenderem. Wlać do gotującego się wywaru. Jeśli ktoś lubi można sypnąć majeranku.
  • Osobno ugotować makaron. Ja wybieram muszelki bo są najchętniej pałaszowane w mojej rodzince. Ugotowany zostawić osobno lub wrzucić do zupy. Jak kto woli.Gotową zupkę udekorować zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne