Tarta rustykalna z winogronami

Ta tarta delikatnie chrupie, a upieczone winogrona eksplodują kwaskowym sokiem. Całość idealna do kawy!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 30 dag mąki + do podsypywania
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru + do oprószenia
  • 20 dag zmrożonego masła + do formy
  • białko jajka
  • Na wypełnienie:
  • 40 dag czerwonych winogron, obranych
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • lody śmietankowe lub bita śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Na ciasto: w dużej misce mąkę mieszamy z dobrą szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Używając tarki o grubych oczkach ścieramy masło, starając się nie rozgrzewać go zbyt mocno, i mieszamy nożem z mąką i cukrem. Gdy całe masło jest wyrobione, dodajemy szybko 150-175 ml bardzo zimnej wody i zagniatamy. Owijamy folią i ochładzamy 30 min.
  2. Na wypełnienie: winogrona pozbawione pestek posypujemy cukrem i mąką kukurydzianą lub kartofl aną. Dodajemy skórkę pomarańczową i lekko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Blachę do pieczenia lekko natłuszczamy i wykładamy pergaminem. Na tym układamy ciasto rozciągnięte dłońmi na nieobrobiony krąg o grubość ok. 1/2 cm.
  3. Na środku układamy przygotowane winogrona, pozostawiając wolne ok. 7 cm brzegu. Wystające ciasto zawijamy do środka nad owocami. Środek pozostaje wolny. Białko roztrzepujemy, za pomocą pędzla smarujemy brzegi ciasta i posypujemy kryształkami cukru, posypując również trochę owoce. Pieczemy przez 35 min, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Podajemy prosto z piekarnika, z lodami lub bitą śmietaną.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zobacz też: tarta cytrynowa

deser tarta ciasto winogrona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy