Chimichurri – argentyński sos ziołowy

Chimichurri to prosty argentyński sos przyrządzany na zimno, podawany najczęściej do grillowanej wołowiny. Składa się ze świeżych ziół, czosnku, płatków chili, oliwy i octu z czerwonego wina. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić je, żeby się dobrze przegryzły. Jeśli szukacie oryginalnego dodatku do mięsa, ryby lub sałatki, koniecznie wypróbujcie chimichurri. Przepis jest banalny, a efekt zachwyca świeżym, ziołowym aromatem.

dodany przez: Ewa Niepytalska

sosy dodatki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Chimichurri – argentyński sos ziołowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zioła: natkę pietruszki, kolendrę i oregano delikatnie myjemy w zimnej wodzie. Osuszamy je, po czym drobno siekamy. 

  • 2.

    Czosnek: obieramy i przeciskamy przez praskę. Umieszczamy go razem z posiekanymi ziołami w szklanym naczyniu, na przykład słoiczku. 

  • 3.

    Sos chimichurri: do ziół i czosnku dodajemy suszone płatki chili oraz płynne składniki, czyli ocet i oliwę. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy, żeby smaki się przegryzły, najlepiej na kilka godzin (czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania).  

Porady

  • Zanim podamy danie z chimichurri, sos należy ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu wydobywamy z niego pełnię smaku i aromatu. 
  • Kwaskowy element sosu dobierzmy według własnych upodobań. Może być to ocet winny lub jabłkowy albo sok z limonki lub cytryny. Weźmy jednak pod uwagę, że jeśli zamierzamy serwować sos do grillowanej wołowiny, najlepiej sprawdzi się ocet z czerwonego wina. 
  • Argentyński sos ziołowy możemy przyrządzić za pomocą blendera. Nie trzeba wtedy bawić się w siekanie ziół i czosnku.  
  • Dodatek do mięs z Ameryki Południowej będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, jeśli zamiast suszonych płatków chili użyjemy świeżej czerwonej papryczki. Należy ją opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać. Najlepiej robić to w rękawiczkach. 
  • Jeśli nasza mieszanka ziołowa wydaje się zbyt gęsta, możemy dodać do niej więcej oliwy. Warto używać produktu dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia, który nie tylko stworzy odpowiednią konsystencję sosu, ale także nada mu charakter. 
  • Sos przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać świeże zbiory z ziołowego ogródka, możemy przyrządzić go więcej i zamrozić, na przykład w tacce do lodu. Wytrzyma w ujemnej temperaturze przez 3 miesiące. 
  • Tradycyjnie argentyński sos na bazie ziół podaje się do grillowanej wołowiny w stylu carne asada, ale jest też znakomitym dodatkiem do empanadas lub pieczonych ryb i warzyw. W Polsce popularność zyskuje kurczak chimichurri – delikatny filet świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami w oliwie. Warto podać go z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.   
  • Proponujemy przepis na podstawową wersję sosu. W ramach eksperymentów smakowych można dodać do niego także posiekaną szalotkę, roztarte nasiona kolendry, tymianek i świeżo otartą skórkę cytryny. Czerwona wersja tego sosu (chimichurri rojo) swoją barwę zawdzięcza pomidorom. 
  • Argentyńska mieszanka ziół to także świetna alternatywa dla tradycyjnych dodatków takich jak pesto, salsa verde lub gremolata. Może również stanowić marynatę do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy