Młoda kapustka ma idealny, wdzięczny do eksperymentów, słodki smak. Pieczenie jeszcze bardziej wydobywa jej słodycz, a przy okazji zatrzymuje w środku wilgoć. Lekko skarmelizowana jest pyszna, ale za pomocą odpowiednich przypraw możecie też nieco stonować ten smak lub "popchnąć" go w innym kierunku. Młoda kapusta świetnie pasuje do oleju sezamowego, arachidowego i orzechów. W takim towarzystwie stanie się jeszcze bardziej "orzechowa" w smaku. Możecie też jednak pójść w klasykę: ziele angielskie, liść laurowy, kminek i majeranek. Ułatwią i przyspieszą one jej trawienie. Steki z młodej kapusty możecie podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami: kluseczkami i innymi pieczonymi warzywami. Jak zrobić steki z młodej kapusty?

Steki z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu

Opcjonalne dodatki: posiekany koperek lub natka pietruszki, sok z cytryny, sos balsamiczny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200°C, najlepiej z funkcją góra-dół.
  2. Usuńcie z kapusty najtwardsze, zewnętrzne liście.
  3. Pokrójcie kapustę w plastry o grubości ok. 2,5 cm.
  4. W małej miseczce wymieszajcie oliwę, czosnek w proszku, paprykę, oregano, sól i czarny pieprz.
  5. Posmarujcie mieszanką każdy plaster kapusty z obu stron.
  6. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę, ułóżcie steki z kapusty obok siebie. Nie powinny na siebie nachodzić. 
  7. Pieczcie przez 25-30 minut. Odwróćcie je w połowie czasu. Po upływie pół godziny powinny być miękkie i lekko zrumienione.
  8. Wyjmijcie z piekarnika i podawajcie z wybranymi dodatkami: posiekaną pietruszką, sokiem z cytryny lub sosem balsamicznym. 

Aby steki z kapusty jak najbardziej nasiąkły marynatą, możecie zamarynować je i potrzymać przez minimum godzinę w lodówce.

Sos balsamiczny możecie zrobić samodzielnie. Do słoiczka wlejcie oliwę, ocet i miód. Zakręćcie słoiczek i mocno potrząśnijcie - powstanie emulsja. Doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Taki sos świetnie będzie pasował również m.in. do pieczonych buraków i pomidorków koktajlowych