Wegańska zupa krem z kalafiora z grzankami

Przepis na delikatną zupę krem z kalafiora to idealna propozycja na lekki obiad. To danie jest proste w przygotowaniu i całkowicie roślinne.

Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)

Składniki:

  • 255

  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">1 kalafior
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">1 pietruszka
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">1/4 selera
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">1-2 pory
  • tylko biała część
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">2 łyżki pokrojonego w drubną kostkę tofu
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">2 szklanki mleka owsianego
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">3 szklanki bulionu warzywnego
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • liść laurowy
    255
  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">sól i pieprz

    255

  • 255)
  • color:rgb(51
  • 51
  • 51)">Dodatkowo:
    bochenek chleba lub bagietka
    oliwa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kalafiora dzielimy na różyczki

  • a seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Zalewamy je mlekiem i bulionem. Dodajemy przyprawy oraz tofu i gotujemy ok. 30 min. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

    Pieczywo kroimy na podłużne paski i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor. Układamy na miseczce z zupą po 2 szt.

Porady

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 10 min.
Zupa

anonymous

Krem z cebuli z grzankami