Jajko w koszulce

Jak zrobić jajko w koszulce? Przyda się jajko i sprytna technika gotowania! Jajko w koszulce po przekrojeniu powinno rozlać się płynnym żółtkiem. To pyszny pomysł na śniadanie lub dodatek do sałatki.

jajko w koszulce (poche)

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 201 głosów)

Składniki:

  • Jajko
  • woreczek śniadaniowy
  • 1 łyżeczka oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajko w koszulce: do naczynia z woda włożyć koszyczek
  • taki jak do smażenia frytek. Wodę zagotować. Do foliowego woreczka wlać olej a następnie wbić jajko. Woreczek zawiązać. Gdy woda zagotuje się
  • włożyć do niej woreczek z jajkiem. Gotujemy 5 minut do 10 w zależności jakie chcemy otrzymać żółtko. Po 8 minutach żółtko na zewnątrz będzie ścięte
  • natomiast wewnątrz wilgotne.
  • To doskonała propozycja dla tych którzy lubią jajka sadzona a nie mogą jeść smażonego. Jajko gotowane w taki sposób nie rozleci się jak przy tradycyjnym gotowaniu jajek w koszulce. Przyznam się że pierwszy raz zrobiłam jajko w koszulce. I chyba mi wyszło. Białko nie rozlało się
  • pozostało na swoim miejscu. Jajko w koszulce gotowe!
  • Życzę smacznego :)

Porady

Jajko w koszulce świetnie komponuje się np. z sosem holenderskim i grzanką - sprawdź, jak zrobić pyszne jajka po benedyktyńsku!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: