Ślimaczki z szynką

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 15 minut Sztuka: 250 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Szynki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 201 głosów)


Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 dag szynki
  • 20 dag kukurydzy z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • np. goudy
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić zagłębienie
  • wsypać pokruszone drożdże
  • cukier i 2-3 łyżki wody
  • delikatnie wymieszać z niewielką ilością mąki
  • zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodać szklankę letniej wody i łyżeczkę soli. Przykryć
  • odstawić w ciepłe miejsce
  • aż ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość.
  • Szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać
  • posiekać. Olej rozgrzać na patelni
  • przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory z zalewą
  • przyprawić solą i pieprzem
  • dusić
  • aż sos zgęstnieje.
  • Ciasto podzielić na 2-3 części
  • każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm
  • posmarować sosem pomidorowym
  • zostawiając czyste krawędzie. Rozłożyć szynkę i kukurydzę. Zwinąć rulony od dłuższego boku
  • ostrym nożem pokroić w plastry.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płasko ułożyć plastry
  • zostawiając odstępy. Posypać serem. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy