REKLAMA

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem to pyszny i pożywny deser, który idealnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania czy też kolacji na słodko. Można go serwować również na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych i kinderbalach. Bułeczki drożdżowe z dżemem czy marmoladą są tak samo pyszne zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dobrym pomysłem jest podawanie ich z kakao lub mlekiem. Poniżej podajemy przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem. 

dodany przez: Kulinarna Ania

bułki bułeczki drożdżowe Desery Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe 1.

    Przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Najpierw podgrzewamy mleko (125 ml), kruszymy drożdże, a następnie całość dokładnie mieszamy i odstawajmy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.  W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Między czasie rozcieramy żółtko z cukrem, a następnie łączymy go z dwoma jajkami (zarówno białkami, jak i żółkami). 

  • Drożdżówki ciasto 2.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło. Wlewamy żółtka, drożdże i pozostałe mleko. Ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wysmarowujemy blaszkę lub naczynie żaroodporne niewielką ilością masła i oprószamy mąką. Możemy też wyłożyć formę papierem do pieczenia.

  • Bułeczki drożdżowe przepis 3.

    Ostatnim etapem w przepisie na bułeczki drożdżowe jest ich formowanie. Najpierw oprószamy dłonie mąką, zagniatamy chwilę ciasto, z kawałków formujemy bułeczki do środka, nakładając wybrany dżem. Bułki układamy w formie i okładamy na kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Bułeczki drożdżowe smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut, do zezłocenia (opcja termoobieg).

Porady

  • Ważnym elementem w przygotowaniu bułeczek drożdżowych jest odpowiednie przygotowanie ciasta i zaczynu drożdżowego. Drożdże rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku (opcjonalnie w wodzie). 
  • Do bułeczek drożdżowych najlepiej wykorzystać własnoręcznie przygotowane przetwory – świetnie sprawdzi się domowy dżem z wiśni, malin, śliwek czy brzoskwiń. Jeśli nie przepadamy za dżemem, to możemy przygotować bułeczki drożdżowe z innym nadzieniem, np. czekoladą czy masłem orzechowym. Możemy również postawić na bułeczki drożdżowe bez nadzienia. 
  • W przepisie na bułeczki drożdżowe z dżemem bardzo ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta – możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Warto jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe wymaga stosunkowo długiego i dokładnego wyrabiania (w przeciwieństwie np. do ciasta kruchego). 
  • Wierzch wypieczonych bułeczek drożdżowych możemy posypać cukrem pudrem, pokryć polewą czekoladową lub posypać kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo łatwo – wystarczy połączyć ze sobą mąkę, cukier i zimne masło i drobno posiekać, a następnie zapiec w piekarniku na naszych bułeczkach. 
     

Notka redakcyjna

Bułki drożdżowe – propozycje podania 


Bułeczki drożdżowe są pyszne, miękkie i puszyste w środku – uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Jednakże zdecydowanie największą popularnością cieszą się bułeczki drożdżowe z dżemem. Opcjonalnie możemy wykorzystać marmoladę, która od dżemu różni się przede wszystkim tym, że powstaje z przetartych i rozgotowanych owoców. Ma ona gładką konsystencję i przypomina mus owocowy. Z kolei dżem zawiera kawałki owoców, bowiem przygotowuje się go z całych owoców (np. wiśni) lub pokrojonych na mniejsze kawałki (np. brzoskwiń). 


Do bułeczek drożdżowych możemy dodać dowolne nadzienie – jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, to warto zaserwować im bułeczki drożdżowe z czekoladą. Środek naszych drożdżówek możemy nadziać również serem, budyniem, masłem orzechowym i przysmażonymi owocami. 


Ciasto drożdżowe 


Ciasto drożdżowe przygotowuje się na bazie drożdży, mąki, mleka (lub wody). W przeciwieństwie np. do ciasta kruchego czy ciasta biszkoptowego nie dodaje się do niego dużo cukru. Jak już wspomniano wyżej bardzo ważnym elementem przy przygotowaniu ciasta drożdżowego, jest jego odpowiednie wyrobienie. Jeśli robimy, to ręcznie to warto zarezerwować sobie na tę czynność przynajmniej 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne – dzięki temu będzie mogło znacznie powiększyć swoją objętość. Po wyrobieniu ciasta należy odstawić je do wyrośnięcia, najlepiej do ciemnego pomieszczenia na co najmniej 30-40 minut. 


Ciasto drożdżowe stanowi bazę do wielu potraw i deserów – jest niezbędne do przygotowania babki wielkanocnej,  strucli makowej, kulebiaków, drożdżówek, racuchów, pyz drożdżowych. Wykorzystuje się je także do przygotowania spodu do pizzy, jednakże wówczas nie dodaje się do niego jaj. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy