Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ocena:

4.27 (243)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka imprezowa przekąska, która nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Na podstawowy przepis potrzebne są proste składniki: szynka, ser, przecier pomidorowy i oczywiście ciasto francuskie. Wystarczy przygotować sos pomidorowy i już można zwijać rollsy. Po krótkiej chwili w piekarniku ślimaczki z szynką i serem można podawać gościom.

Składniki:

  • ciasto francuskie  75 g

  • przecier pomidorowy  30 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • oregano  3 g

  • szynka  100 g

  • ser żółty  100 g

  • jajka  1 szt.

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

  • Krok 2:

    Sos pomidorowy: koncentrat mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i oregano. Sos nakładamy na ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzamy.

  • Krok 3:

    Szynka i ser: jeśli są w całości, kroimy je w plastry. Na ciasto pokryte sosem rozkładamy szynkę, a następnie ser żółty.

  • Krok 4:

    Zwijanie ślimaczków: ciasto francuskie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: gotowe rollsy układamy na płasko. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajko i smarujemy je po wierzchu.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego wstawiamy do piekarnika na 20–25 min.

Porady

  • Przecier pomidorowy możecie zastąpić ketchupem, którego już nie trzeba doprawiać. Warto jednak dodać oregano. Można posypać nim ślimaczki z szynką i serem tuż przed włożeniem do piekarnika.
  • Nie przepadacie za oregano? Możecie posypać rollsy sezamem, czarnuszką lub bazylią.
  • Do posmarowania ciasta rozkłóconym jajkiem warto użyć specjalnego silikonowego pędzelka.
  • Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego można modyfikować, dodając ulubione składniki, np. oliwki, paprykę, kukurydzę, kapary, szpinak, fetę czy nawet parówki lub kiełbaski.
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują serwowane z sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
  • Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegetariańskie ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego w wersji wegetariańskiej można zrobić z następującymi dodatkami:

  • z pieczarkami i żółtym serem – pieczarki trzeba wcześniej przesmażyć na patelni,
  • ze szpinakiem i serem – do szpinaku można dodać ser żółty, fetę lub ser pleśniowy,
  • z suszonymi pomidorami, serem i oliwkami.

Można także przygotować opcję dla wegan. W takim przypadku trzeba zrezygnować z jajka. Zamiast tradycyjnego sera żółtego należy sięgnąć po wegański odpowiednik, który najczęściej produkuje się na bazie oleju kokosowego.

Ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko

Gotowe ciasto francuskie świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przekąsek na przyjęcie. Możemy serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko:

  • z owocami – np. z jabłkami, gruszkami, wiśniami lub truskawkami,
  • z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z wiśni,
  • z cynamonem i cukrem – odpowiednik szwedzkich bułeczek cynamonowych, tylko w wersji z ciastem francuskim,
  • z czekoladą – można użyć kremu czekoladowego typu nutella, czekolady mlecznej lub deserowej w kawałkach. Wystarczy ją drobno posiekać i zawinąć w ciasto francuskie. Roztopi się podczas pieczenia,
  • z kremem pâtissière – zrobionym na bazie z żółtek, cukru i wanilii. Do kremu można dodać rodzynki lub kawałki czekolady,
  •  lub po prostu z budyniem.

Ślimaczki z domowego ciasta francuskiego

Jeśli czujecie się na siłach, możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowanie zadanie, jednak wymaga czasu i cierpliwości.

Ciasto francuskie charakteryzuje się strukturą warstwową, z której każda warstwa ma postać cieniutkich listków. Przygotowuje się je z dwóch rodzajów ciast:

  • pierwsze powstaje na bazie mąki pszennej, jaj i soli,
  • drugie – z masła i mąki pszennej (niewielkiej ilości).

Podstawą jest pierwsze ciasto, na które nakłada się ciasto maślane. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok. 2 cm. W dalszej kolejności nakłada się kolejne warstwy ciasta, rozwałkowuje i odstawia do lodówki. Tę czynność powtarza się kilkakrotnie. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w naszym artykule: Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne