REKLAMA

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego to mini pizzerniki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu czy spotkaniu w gronie najbliższych. Przygotowuje się je niezwykle szybko z gotowego arkusza ciasta francuskiego i dodatków, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce. Pizzerniki z ciasta francuskiego bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy serwować je ze swoimi ulubionymi dodatkami – w naszym przepisie to ciasto francuskie z serem żółtym i pieczarkami w formie apetycznych ślimaczków, które wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Poniżej podajemy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ślimaki Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 237 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki 1.

    Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem zaczynamy od przygotowania dodatków. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę (po 1 łyżeczce, czyli 5 g). Szklimy cebulę z dodatkiem soli i pieprzu, a kiedy złapie złoty kolor, dodajemy pieczarki. Grzyby puszczą trochę wody, smażymy aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pieczarki z cebulką na farsz do ślimaczków należy przestudzić.

  • Surowe ciasto francuskie 2.

    Arkusz gotowego ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy przecierem, passatą pomidorową lub ketchupem, wykładamy równomiernie przestudzone pieczarki. Ser żółty trzemy na tarce i posypujemy nim pieczarki. Ciasto francuskie zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na ślimaczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy za pomocą pędzelka kuchennego rozmąconym jajkiem. Opcjonalnie można posypać takie pizzerinki z ciasta francuskiego sezamem lub czarnuszką. Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C.

Porady

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego według naszego przepisu z powodzeniem możemy serwować osobom na diecie wegetariańskiej. Jednakże możemy przygotować również opcje dla wegan, w takim przypadku powinniśmy zrezygnować z jajka, a zamiast tradycyjnego sera żółtego użyć jego wegański wariant. Wówczas powstanie nam ciasto francuskie z serem wegańskim, które smakuje niemal identycznie, jak to w wersji wegetariańskiej. 
  • Pizzerniki z ciasta francuskiego w formie efektownych ślimaczków możemy przygotować również w wersji mięsnej – w takim przypadku należy dodać do nich szynkę (np. konserwową) lub wędzony boczek (świetnie sprawdzi się ten w plastrach). 
  • Nasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego możemy nieco zmodyfikować i dodać do niego nasze ulubione składniki, np. oliwki, paprykę, kapary, szpinak, fetę czy nawet parówki lub kiełbaski. 
  • Pizzerniki z ciasta francuskiego świetnie smakują serwowane z sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Możemy także posypać je po wierzchu oregano i bazylią. 
     

Notka redakcyjna

Przekąski z ciasta francuskiego 


Gotowe ciasto francuskie świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przekąsek na przyjęcie – imprezę urodzinową, sylwestrową czy też spotkanie w gronie najbliższych. Możemy serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko – z owocami i kremami. Co więcej, przekąski z ciasta francuskiego mogą przyjmować niemal dowolną formę, np. wspomnianych w przepisie ślimaczków, czyli mini pizzerinek, ale również pasztecików, pierożków, rożków, rogalików czy nawet zawijasów. Jeśli czujemy się na siłach, to możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie – wbrew pozorom nie jest to skomplikowanie zadanie, jednak wymaga czasu i cierpliwości. Ciasto francuskie charakteryzuje się strukturą warstwową, z której każda warstwa ma postać cieniutkich listków. Tak naprawdę przygotowuje się je z dwóch rodzajów ciast – pierwsze z nich powstaje na bazie mąki pszennej, jaj i soli, a drugie – z masła i mąki pszennej (niewielkiej ilości). Podstawą jest pierwsze z wymienianych ciast, na które nakłada się ciasto maślane i całość rozwałkować na grubość ok. 2 cm. W dalszej kolejności nakłada się jeszcze co najmniej cztery warstwy, po czym całość odstawiamy do lodówki i kilkukrotnie powtarzamy czynność rozwałkowania i schładzania ciasta. Na samym końcu ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy