Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka imprezowa przekąska, która nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Na podstawowy przepis potrzebne są proste składniki: szynka, ser, przecier pomidorowy i oczywiście ciasto francuskie. Wystarczy przygotować sos pomidorowy i już można zwijać rollsy. Po krótkiej chwili w piekarniku ślimaczki z szynką i serem można podawać gościom.
iStock
(średnia 4.27 z 243 głosów)
Przygotowania: ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Sos pomidorowy: koncentrat mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i oregano. Sos nakładamy na ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzamy.
Szynka i ser: jeśli są w całości, kroimy je w plastry. Na ciasto pokryte sosem rozkładamy szynkę, a następnie ser żółty.
Zwijanie ślimaczków: ciasto francuskie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
Przygotowanie do pieczenia: gotowe rollsy układamy na płasko. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajko i smarujemy je po wierzchu.
Pieczenie: ślimaczki z ciasta francuskiego wstawiamy do piekarnika na 20–25 min.
Porady
- Przecier pomidorowy możecie zastąpić ketchupem, którego już nie trzeba doprawiać. Warto jednak dodać oregano. Można posypać nim ślimaczki z szynką i serem tuż przed włożeniem do piekarnika.
- Nie przepadacie za oregano? Możecie posypać rollsy sezamem, czarnuszką lub bazylią.
- Do posmarowania ciasta rozkłóconym jajkiem warto użyć specjalnego silikonowego pędzelka.
- Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego można modyfikować, dodając ulubione składniki, np. oliwki, paprykę, kukurydzę, kapary, szpinak, fetę czy nawet parówki lub kiełbaski.
- Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie smakują serwowane z sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
- Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ślimaczki z ciasta francuskiego w wersji wegetariańskiej można zrobić z następującymi dodatkami:
Można także przygotować opcję dla wegan. W takim przypadku trzeba zrezygnować z jajka. Zamiast tradycyjnego sera żółtego należy sięgnąć po wegański odpowiednik, który najczęściej produkuje się na bazie oleju kokosowego.
Gotowe ciasto francuskie świetnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przekąsek na przyjęcie. Możemy serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko:
Jeśli czujecie się na siłach, możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowanie zadanie, jednak wymaga czasu i cierpliwości.
Ciasto francuskie charakteryzuje się strukturą warstwową, z której każda warstwa ma postać cieniutkich listków. Przygotowuje się je z dwóch rodzajów ciast:
Podstawą jest pierwsze ciasto, na które nakłada się ciasto maślane. Następnie trzeba je rozwałkować na grubość ok. 2 cm. W dalszej kolejności nakłada się kolejne warstwy ciasta, rozwałkowuje i odstawia do lodówki. Tę czynność powtarza się kilkakrotnie. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w naszym artykule: Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób.
Komentarze