Shoarma to arabski odpowiednik tureckiego kebabu. Tradycyjnie przygotowywana jest z baraniego lub jagnięcego mięsa pieczonego na rożnie. Z dużej, dobrze doprawionej porcji odkrawa się cienkie kawałki, które podawane są w picie lub na talerzu z sosem i warzywami. W Polsce bardziej popularna jest shoarma z kurczaka, serwowana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, surówką z kapusty i sosem czosnkowym.
iStock
(średnia 4.46 z 184 głosów)
Filety z kurczaka: myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w cienkie, nieregularne kawałki.
Przyprawy: mieszamy w osobnej miseczce.
Marynowanie: dokładnie obtaczamy mięso w oleju i mieszance przypraw. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Smażenie: rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią przygotowanego wcześniej kurczaka. Smażymy przez ok. 15 min, mieszając, aby przyrumienił się z każdej strony.
Podawanie: shoarma jest gotowa. Podajemy ją gorącą, od razu z patelni, z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Jeśli zależy nam na czasie, możemy przygotować danie z gotową mieszanką przypraw do shoarmy.
- Pierś z kurczaka można zastąpić udkami (bez skóry i kości), chudą baraniną lub cielęciną.
- Shoarmę w Polsce można przygotować także z mięsa wieprzowego, jednak w krajach arabskich jest to niezgodne z religią islamu.
- Na patelnię nie dodajemy już dodatkowego tłuszczu. Wystarczy ten, który jest w marynacie.
- Shoarmę smażymy na dużym ogniu.
- Mieszamy ją po ok. 2 minutach od przełożenia mięsa na patelnię, gdy kawałki kurczaka są już lekko rumiane. W przeciwnym wypadku mogą puścić soki.
Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który powstaje z mąki pszennej i wody. W procesie produkcji wypłukiwana jest skrobia i w ten sposób otrzymuje się czyste roślinne białko. Zaletą seitanu jest to, że sam w sobie nie ma smaku. Ładnie przyjmuje aromat przypraw i dodatków, z którymi jest przygotowany.
Shoarmę z seitanu przygotowujemy w taki sam sposób, jak mięso w podstawowym przepisie. Seitan kroimy w cienkie, nieregularne paski. Obtaczamy w oleju i przyprawach, odkładamy do lodówki, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
W kuchni arabskiej shoarma najczęściej podawana jest z pitą, świeżymi warzywami i hummusem. Do tego najczęściej serwowany jest sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do ostrych kawałków mięsa pasują także:
To podobne dania, choć różnią się krajem pochodzenia i przyprawami, a w przypadku tej potrawy odgrywają one kluczową rolę.
Komentarze