Shoarma (także shawarma lub szawarma) to bliskowschodni odpowiednik greckiego gyros i tureckiego kebabu, czyli pieczone kawałki mięsa okrawane z pionowego rożna. Zazwyczaj podaje się je w chlebie typu pita, z sosem na bazie jogurtu. Żeby przyrządzić domową wersję tego dania, wystarczy zamarynować mięso drobiowe w aromatycznych przyprawach i podsmażyć je na patelni. To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sprawdźcie, jak szybko powstaje domowa shoarma z kurczaka.
iStock
(średnia 4.46 z 185 głosów)
Marynata: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy go ze wszystkimi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.
Kurczak: piersi oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przekładamy je do miski i zalewamy marynatą. Całość mieszamy łyżką, żeby przyprawy dobrze pokryły mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin (czas niewliczony do klasyfikacji dania).
Shoarma: rozgrzewamy patelnię, najlepiej taką z karbowaną powierzchnią, przeznaczoną do grillowania. Smażymy zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor z obu stron. Zajmie nam to około 10 minut. Podajemy na ciepło, na talerzu lub w chlebku pita.
Porady
- Pierś kurczaka możemy zamienić na udka lub wymieszać mięso z obu części drobiu, jeśli obawiamy się, że potrawa będzie za sucha. Polecamy wypróbować także szawarmę z indyka, wołowiny, jagnięciny lub baraniny.
- Mięso z kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. Pamiętajmy, żeby wyjąć je pół godziny przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ powinno mieć temperaturę pokojową.
- Popularnym dodatkiem do marynaty jest jogurt. Dzięki niemu kurczak jest soczysty i delikatny.
- Domowa shoarma z kurczaka doskonale komponuje się ze świeżymi lub marynowanymi warzywami, ryżem lub frytkami oraz sosem jogurtowym w stylu tzatziki. Tradycyjny bliskowschodni dodatek stanowi tabbouleh, czyli sałatka na bazie kaszy bulgur. Mięso możemy podać na talerzu, w towarzystwie warzyw, takich jak papryka, pomidor i sałata, lub zawinąć w arabski chlebek pita. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, pieczywo warto jeszcze podpiec na grillu do panini.
- Mięso będzie smakowało wybitnie, jeśli wymieszamy je z przyprawą zatar. To niezwykle aromatyczna mieszanka ziół i nasion, często wykorzystywana w kuchni bliskowschodniej.
- Turecki odpowiednik proponowanego przez nas dania to döner kebab, w Grecji natomiast przygotowane w ten sposób mięso określa się jako gyros. Piecze się je na pionowym rożnie, ale w domowych warunkach pyszna shoarma drobiowa powstanie na patelni lub elektrycznym grillu. Bliskowschodnie danie wyróżnia dobór dodatków i sosów. Polecamy podać je na przykład z toum (libański sos czosnkowy), hummusem, domową pastą sezamową tahini lub melasą z granatu.
- Shawarma z kurczaka będzie smakowała równie dobrze, jeśli przyrządzimy ją w piekarniku. Wystarczy wyłożyć mięso na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blaszkę i upiec je na złoty kolor w temperaturze 200°C.
Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który powstaje z mąki pszennej i wody. W procesie produkcji wypłukiwana jest skrobia i w ten sposób otrzymuje się czyste roślinne białko. Zaletą seitanu jest to, że sam w sobie nie ma smaku. Ładnie przyjmuje aromat przypraw i dodatków, z którymi jest przygotowany.
Shoarmę z seitanu przygotowujemy w taki sam sposób, jak mięso w podstawowym przepisie. Seitan kroimy w cienkie, nieregularne paski. Obtaczamy w oleju i przyprawach, odkładamy do lodówki, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
W kuchni arabskiej shoarma najczęściej podawana jest z pitą, świeżymi warzywami i hummusem. Do tego najczęściej serwowany jest sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do ostrych kawałków mięsa pasują także:
To podobne dania, choć różnią się krajem pochodzenia i przyprawami, a w przypadku tej potrawy odgrywają one kluczową rolę.
Komentarze