Shoarma

Shoarma to arabski odpowiednik tureckiego kebabu. Tradycyjnie przygotowywana jest z baraniego lub jagnięcego mięsa pieczonego na rożnie. Z dużej, dobrze doprawionej porcji odkrawa się cienkie kawałki, które podawane są w picie lub na talerzu z sosem i warzywami. W Polsce bardziej popularna jest shoarma z kurczaka, serwowana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, surówką z kapusty i sosem czosnkowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne shoarma

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 184 głosów)

Shoarma - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Filety z kurczaka: myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w cienkie, nieregularne kawałki.

  • 2.

    Przyprawy: mieszamy w osobnej miseczce.

  • 3.

    Marynowanie: dokładnie obtaczamy mięso w oleju i mieszance przypraw. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.

  • 4.

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią przygotowanego wcześniej kurczaka. Smażymy przez ok. 15 min, mieszając, aby przyrumienił się z każdej strony.

  • 5.

    Podawanie: shoarma jest gotowa. Podajemy ją gorącą, od razu z patelni, z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Jeśli zależy nam na czasie, możemy przygotować danie z gotową mieszanką przypraw do shoarmy.
  • Pierś z kurczaka można zastąpić udkami (bez skóry i kości), chudą baraniną lub cielęciną.
  • Shoarmę w Polsce można przygotować także z mięsa wieprzowego, jednak w krajach arabskich jest to niezgodne z religią islamu.
  • Na patelnię nie dodajemy już dodatkowego tłuszczu. Wystarczy ten, który jest w marynacie.
  • Shoarmę smażymy na dużym ogniu.
  • Mieszamy ją po ok. 2 minutach od przełożenia mięsa na patelnię, gdy kawałki kurczaka są już lekko rumiane. W przeciwnym wypadku mogą puścić soki.

Notka redakcyjna

Wegańska shoarma z seitanu

Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który powstaje z mąki pszennej i wody. W procesie produkcji wypłukiwana jest skrobia i w ten sposób otrzymuje się czyste roślinne białko. Zaletą seitanu jest to, że sam w sobie nie ma smaku. Ładnie przyjmuje aromat przypraw i dodatków, z którymi jest przygotowany.

Shoarmę z seitanu przygotowujemy w taki sam sposób, jak mięso w podstawowym przepisie. Seitan kroimy w cienkie, nieregularne paski. Obtaczamy w oleju i przyprawach, odkładamy do lodówki, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni.

Jak podawać shoarmę?

W kuchni arabskiej shoarma najczęściej podawana jest z pitą, świeżymi warzywami i hummusem. Do tego najczęściej serwowany jest sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do ostrych kawałków mięsa pasują także:

Czym się różni shoarma od gyrosa?

To podobne dania, choć różnią się krajem pochodzenia i przyprawami, a w przypadku tej potrawy odgrywają one kluczową rolę.

  • Shoarma – to potrawa kuchni arabskiej, która przygotowywana jest z mięsa halal, czyli zgodnego z religią islamu. Najczęściej jest to baranina, jagnięcina lub drób. W mieszance przypraw wyczuwalne są nuty korzenne – imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.
  • Gyros – pochodzi z Grecji, w której nie ma obostrzeń religijnych. Jest przygotowywany z różnych rodzajów mięsa – z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny lub drobiu. Pokrojone na nieregularne kawałki mięso obtaczane jest w marynacie z oliwy z oliwek, słodkiej i ostrej papryki, rozmarynu, tymianku i czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy