Shoarma z dipami zapiekana serem

Pyszny ale i bardzo kaloryczny obiad.Raz na jakiś czas można zaszaleć!

dania mięsnefrytkiSosydip

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 184 głosów)

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • olej
  • 50 dag. schabu/ piersi z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka Pikantnej Marynaty do Mięs
  • 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ketchup
  • majonez

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy marynatą i chili, dokładnie mieszamy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki, smażymy w głębokim oleju.
  • I DIP: czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • II DIP: majonez i ketchup mieszamy dokładnie ze sobą w proporcji 50:50.
  • Mięso smażymy na oleju, do momentu aż będzie mocno przysmażone i miało chrupiącą skórkę.
  • Na talerz wykładamy mięso, posypujemy je startym serem i wkładamy do mikrofalówki do momentu aż ser się roztopi, dodajemy frytki i dipy.
  • SMACZNEGO;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy