Zatar to bliskowschodnia aromatyczna przyprawa, bazująca na mieszance ziół i dodatków, głównie tymianku z prażonym sezamem. Pozostałe składniki różnią się, w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. To uniwersalna przyprawa, którą doprawimy mięsa, warzywa, ale też zupy, a nawet kanapki. Polecamy nasz prosty przepis na zatar.
IStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Tymianek: rozdrabniamy go w blenderze, malakserze, młynku do kawy albo w moździerzu.
Sezam: prażymy go na suchej patelni, często nią potrząsając, do uzyskania lekko brązowego koloru.
Sumak: mielimy w podobny sposób jak tymianek.
Wykończenie: zmielony tymianek, sumak oraz sezam, sól i pieprz dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Zatar jest gotowy do użycia.
Porady
- Do potrawy możemy dodać po szczypcie kuminu, suszonego oregano, majeranku, suszonej natki pietruszki. A także zmieloną ciecierzycę, pistacje, paprykę.
- Możemy go wykorzystać do marynowania, doprawiania mięs, warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dipów, kanapek, zatarem możemy posypać zupy kremy.
- Wymieszany z odrobiną hummusu i oliwy jest doskonałym datkiem do np. do pity lub tortilli.
- Zatarem możemy także aromatyzować oliwę, olej, podobnie jak bazylią, czy świeżym tymiankiem.
- Gotową przyprawę przechowujemy w szklanym, zamkniętym naczyniu, najlepiej w ciemności.
Komentarze