Butter chicken

Ocena:

5 (1)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Butter chicken to delikatne i soczyste kawałki kurczaka marynowane w aromatycznych przyprawach i jogurcie. Świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolację. To danie z kuchni indyjskiej z pewnością jest bardzo ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Kurczak butter chicken gotowany w pomidorach z dodatkiem śmietanki z orzechami nerkowca zachwyci nawet zatwardziałych miłośników polskiej kuchni tradycyjnej.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  500 g

  • korzeń imbiru  6 g

  • czosnek  3 ząbek

  • sól  30 g

  • pieprz  14 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • oliwa extra vergine  15 ml

  • jogurt naturalny  150 ml

  • masło klarowane  30 g

  • cebula  1 szt.

  • garam masala  15 g

  • przyprawa curry  7 g

  • kurkuma  7 g

  • kumin (kmin rzymski)  7 g

  • papryka ostra  3 g

  • kolendra  3 g

  • cynamon  2 g

  • orzechy nerkowca  85 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • bulion drobiowy  125 ml

  • śmietanka  125 g

Butter chicken - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie orzechów: zalewamy je wodą, odstawiamy na noc do lodówki.

  • Krok 2:

    Mięso: filet z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kostek i ścięgien. Kroimy w średnią kostkę.

  • Krok 3:

    Marynowanie kurczaka: imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, nacieramy mięso przyprawami, garam masalą, 7 g soli  i 7 g pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, mieszamy. Wlewamy jogurt, łączymy. Naczynie przykrywamy i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki lub na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.

  • Krok 4:

    Sos: obraną cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, cebulę szklimy. Dodajemy: curry, kurkumę, kumin, ostrą paprykę, kolendrę, cynamon, 15 g sóli i 7 g pieprzu oraz osączone orzechy nerkowca. Smażymy mieszając 2–3 minuty. Dokładamy pomidory i wlewamy bulion, mieszamy. Gotujemy 10 minut i miksujemy na aksamitny sos.

  • Krok 5:

    Smażenie kurczaka: na patelni rozgrzewamy 15 g masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy go do sosu i gotujemy 2–3 minuty. Śmietanę hartujemy dodając do niej odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy całość do sosu. Chicken butter masalę gotujemy jeszcze 3–4 minuty.

  • Krok 6:

    Podanie: butter chicken możemy podać z ugotowanym ryżem, chlebkami naan lub bagietką i umytą, poszarpaną kolendrą.

Porady

  • Doskonałym dodatkiem do kurczaka butter chicken jest ugotowany na sypko ryż lub chlebki naan. Najlepiej przygotować je w domu, ale jeśli nie mamy na to czasu, odpowiednie będą też te kupione w sklepie.
  • Już na talerzu możemy dodać do butter chicken po porcji jogurtu naturalnego a danie posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
  • Bardzo dobrym zamiennikiem kurczaka w potrawie będzie delikatne mięso z indyka.
  • Jeśli nie lubimy kolendry, możemy użyć natkę pietruszki lub bazylię.
  • Nadmiar sosu możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechowywać w lodówce lub w spiżarce. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
  • Danie możemy skropić aromatyczna limonką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne