Butter chicken to delikatne i soczyste kawałki kurczaka marynowane w aromatycznych przyprawach i jogurcie. Świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolację. To danie z kuchni indyjskiej z pewnością jest bardzo ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Kurczak butter chicken gotowany w pomidorach z dodatkiem śmietanki z orzechami nerkowca zachwyci nawet zatwardziałych miłośników polskiej kuchni tradycyjnej.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie orzechów: zalewamy je wodą, odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso: filet z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kostek i ścięgien. Kroimy w średnią kostkę.
Marynowanie kurczaka: imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, nacieramy mięso przyprawami, garam masalą, 7 g soli i 7 g pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, mieszamy. Wlewamy jogurt, łączymy. Naczynie przykrywamy i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki lub na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Sos: obraną cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, cebulę szklimy. Dodajemy: curry, kurkumę, kumin, ostrą paprykę, kolendrę, cynamon, 15 g sóli i 7 g pieprzu oraz osączone orzechy nerkowca. Smażymy mieszając 2–3 minuty. Dokładamy pomidory i wlewamy bulion, mieszamy. Gotujemy 10 minut i miksujemy na aksamitny sos.
Smażenie kurczaka: na patelni rozgrzewamy 15 g masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy go do sosu i gotujemy 2–3 minuty. Śmietanę hartujemy dodając do niej odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy całość do sosu. Chicken butter masalę gotujemy jeszcze 3–4 minuty.
Podanie: butter chicken możemy podać z ugotowanym ryżem, chlebkami naan lub bagietką i umytą, poszarpaną kolendrą.
Porady
- Doskonałym dodatkiem do kurczaka butter chicken jest ugotowany na sypko ryż lub chlebki naan. Najlepiej przygotować je w domu, ale jeśli nie mamy na to czasu, odpowiednie będą też te kupione w sklepie.
- Już na talerzu możemy dodać do butter chicken po porcji jogurtu naturalnego a danie posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
- Bardzo dobrym zamiennikiem kurczaka w potrawie będzie delikatne mięso z indyka.
- Jeśli nie lubimy kolendry, możemy użyć natkę pietruszki lub bazylię.
- Nadmiar sosu możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechowywać w lodówce lub w spiżarce. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
- Danie możemy skropić aromatyczna limonką.
Komentarze