iStock
5 (1)
Butter chicken to delikatne i soczyste kawałki kurczaka marynowane w aromatycznych przyprawach i jogurcie. Świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolację. To danie z kuchni indyjskiej z pewnością jest bardzo ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Kurczak butter chicken gotowany w pomidorach z dodatkiem śmietanki z orzechami nerkowca zachwyci nawet zatwardziałych miłośników polskiej kuchni tradycyjnej.
pierś z kurczaka 500 g
korzeń imbiru 6 g
czosnek 3 ząbek
sól 30 g
pieprz 14 g
sok z cytryny 30 ml
oliwa extra vergine 15 ml
jogurt naturalny 150 ml
masło klarowane 30 g
cebula 1 szt.
garam masala 15 g
przyprawa curry 7 g
kurkuma 7 g
kumin (kmin rzymski) 7 g
papryka ostra 3 g
kolendra 3 g
cynamon 2 g
orzechy nerkowca 85 g
pomidory w puszce 400 g
bulion drobiowy 125 ml
śmietanka 125 g
Przygotowanie orzechów: zalewamy je wodą, odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso: filet z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kostek i ścięgien. Kroimy w średnią kostkę.
Marynowanie kurczaka: imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, nacieramy mięso przyprawami, garam masalą, 7 g soli i 7 g pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, mieszamy. Wlewamy jogurt, łączymy. Naczynie przykrywamy i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki lub na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Sos: obraną cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, cebulę szklimy. Dodajemy: curry, kurkumę, kumin, ostrą paprykę, kolendrę, cynamon, 15 g sóli i 7 g pieprzu oraz osączone orzechy nerkowca. Smażymy mieszając 2–3 minuty. Dokładamy pomidory i wlewamy bulion, mieszamy. Gotujemy 10 minut i miksujemy na aksamitny sos.
Smażenie kurczaka: na patelni rozgrzewamy 15 g masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy go do sosu i gotujemy 2–3 minuty. Śmietanę hartujemy dodając do niej odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy całość do sosu. Chicken butter masalę gotujemy jeszcze 3–4 minuty.
Podanie: butter chicken możemy podać z ugotowanym ryżem, chlebkami naan lub bagietką i umytą, poszarpaną kolendrą.
Porady
- Doskonałym dodatkiem do kurczaka butter chicken jest ugotowany na sypko ryż lub chlebki naan. Najlepiej przygotować je w domu, ale jeśli nie mamy na to czasu, odpowiednie będą też te kupione w sklepie.
- Już na talerzu możemy dodać do butter chicken po porcji jogurtu naturalnego a danie posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
- Bardzo dobrym zamiennikiem kurczaka w potrawie będzie delikatne mięso z indyka.
- Jeśli nie lubimy kolendry, możemy użyć natkę pietruszki lub bazylię.
- Nadmiar sosu możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechowywać w lodówce lub w spiżarce. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
- Danie możemy skropić aromatyczna limonką.