Bułeczki pita

Bułeczki drożdżowe pita,smakowite i można je podawać na kilkanaście różnych sposobów!

Dodany przez:

Bułeczki pita

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1kg mąki pszennej
  • 6łyżek oliwy lub oleju
  • łyżka drożdży
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka cukru
  • 650 ml ciepłej wody-nie wrzatku bo drożdże nie wyrosną!!!

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką(ok.20 min).Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na placek 0,5 cm i kubkiem lub mniejszą miseczką wycinamy okręgi,układamy je na blasze wyłożonej pergaminem w większych odstępach.Pieczemy we wcześniej już rozgrzanym piekarniku bułeczki przez 15 minut.Smacznego!:)
  2. Na zdjęciu chlebki pita podane z fasolką po bretońsku z czerwoje fasoli na którą przepis umieszczę w oddzielnym przepisie.

Wskazówki

Zobacz też: pita z sałatką z wędzonym kurczakiem

Śniadanie przekąska pita bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze