Bułeczki pita

Domowe, drożdżowe bułeczki pita. Są pyszne i dają dużo możliwości w kuchni. Pita można podać na wiele sposobów - od dań kuchni śródziemnomorskiej po dania orientalne.

bułkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 ml ciepłej wody - nie wrzątku, bo drożdże nie wyrosną

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki ma pita wymieszać na gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką (ok.20 min).
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na placek 0,5 cm i kubkiem lub mniejszą miseczką wycinamy okręgi, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem w większych odstępach.
  • Pieczemy we wcześniej już rozgrzanym piekarniku bułeczki pita przez 15 minut.
  • Bułeczki pita serwujemy z ulubionymi dodatkami!

Porady

Zobacz też: pita z sałatką z wędzonym kurczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy