Bułeczki pita

Domowe, drożdżowe bułeczki pita. Są pyszne i dają dużo możliwości w kuchni. Pita można podać na wiele sposobów - od dań kuchni śródziemnomorskiej po dania orientalne.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 ml ciepłej wody - nie wrzątku, bo drożdże nie wyrosną

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ma pita wymieszać na gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką (ok.20 min).
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na placek 0,5 cm i kubkiem lub mniejszą miseczką wycinamy okręgi, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem w większych odstępach.
  3. Pieczemy we wcześniej już rozgrzanym piekarniku bułeczki pita przez 15 minut.
  4. Bułeczki pita serwujemy z ulubionymi dodatkami!

Wskazówki

Zobacz też: pita z sałatką z wędzonym kurczakiem

Śniadanie przekąska pita bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze