Joanna Komorowska

Sernik raffaello

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Sernik raffaello to ciasto zaliczane jest już do klasyki cukiernictwa. Połączenie aksamitnego, kremowego sernika, z wiórkami kokosowymi, które otulają deser niczym pierzynka. Wierzch polany białą czekoladą, a zwieńczeniem są kokosowe pralinki efektownie zdobiące górę ciasta. Sernik raffaello to wypiek na wyjątkowe okazje, piękny i niezwykle smaczny. Koniecznie musicie wypróbować nasz przepis.

Składniki:

  • mąka  125 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • masło  90 g

  • cukier  300 g

  • żółtko  1 szt.

  • ser z wiaderka  1 kg

  • cukier waniliowy  5 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka ziemniaczana  30 g

  • śmietana kremówka  300 ml

  • biała czekolada  100 g

  • wiórki kokosowe  40 g

  • pralinki  12 szt.

Sernik raffaello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.

  • Krok 2:

    Kruchy spód: mąkę, 50 g cukru, 70 g zimnego masła, proszek do pieczenia przekładamy do dużej miski. Rozcieramy palcami w kruszonkę, dodajemy żółtko. Łączymy w jednolite ciasto. 

  • Krok 3:

    Tortownica: dno formy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 4:

    Ciasto: kroimy je w plastry i wylepiamy dno tortownicy. Pieczemy 15–20 minut, na złoty kolor. 

  • Krok 5:

    Sernik rafaello: ser, jajka, 250 g cukru, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną przekładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy 250 ml śmietanki i miksujemy 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W ostudzonym serniku okrawamy boki i ściągamy obręcz. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.  

  • Krok 6:

    Polewa: resztę śmietanki podgrzewamy, dodajemy pokruszoną drobno czekoladę oraz 50 g masła. Mieszamy do połączenia się składników. Lekko studzimy. Polewamy nią sernik, pozostawiając 5–6 łyżek do posmarowania boków ciasta.

  • Krok 7:

    Ozdabianie: resztą polewy smarujemy cieniutko boki sernika, które posypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy pralinkami kokosowymi.

Porady

  • W podanym czasie przygotowania, nie uwzględniliśmy czasu studzenia.
  • Do sera możemy wymienić mąkę ziemniaczaną na odpowiednią ilość budyniu, efekt będzie taki sam.
  • Zamiast śmietanki 30% możemy użyć śmietankę kokosową. Dodanie jej do deseru zwiększy aromat i smak kokosu w wypieku. 
  • Do ciasta możemy dodać kilka kropli esencji kokosowej, podkreśli ona smak sernika.
  • Wiórki kokosowe możemy delikatnie podprażyć na suchej patelni, w ten sposób wydobędziemy z nich więcej aromatu.
  • Zamiast sera z wiaderka możemy użyć dobrej jakości ser biały półtłusty lub tłusty, ale koniecznie trzykrotnie zmielony.
  • Sernik ubijamy krótko, aby nie wprowadzić do niego za dużo powietrza, co powoduje pękanie ciasta.
  • Do przygotowania wypieku nie potrzebujemy miksera, wszystkie składniki możemy wymieszać przy pomocy rózgi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne