Sernik raffaello to ciasto zaliczane jest już do klasyki cukiernictwa. Połączenie aksamitnego, kremowego sernika, z wiórkami kokosowymi, które otulają deser niczym pierzynka. Wierzch polany białą czekoladą, a zwieńczeniem są kokosowe pralinki efektownie zdobiące górę ciasta. Sernik raffaello to wypiek na wyjątkowe okazje, piękny i niezwykle smaczny. Koniecznie musicie wypróbować nasz przepis.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.
Kruchy spód: mąkę, 50 g cukru, 70 g zimnego masła, proszek do pieczenia przekładamy do dużej miski. Rozcieramy palcami w kruszonkę, dodajemy żółtko. Łączymy w jednolite ciasto.
Tortownica: dno formy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto: kroimy je w plastry i wylepiamy dno tortownicy. Pieczemy 15–20 minut, na złoty kolor.
Sernik rafaello: ser, jajka, 250 g cukru, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną przekładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy 250 ml śmietanki i miksujemy 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy 55–60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W ostudzonym serniku okrawamy boki i ściągamy obręcz. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Polewa: resztę śmietanki podgrzewamy, dodajemy pokruszoną drobno czekoladę oraz 50 g masła. Mieszamy do połączenia się składników. Lekko studzimy. Polewamy nią sernik, pozostawiając 5–6 łyżek do posmarowania boków ciasta.
Ozdabianie: resztą polewy smarujemy cieniutko boki sernika, które posypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy pralinkami kokosowymi.
Porady
- W podanym czasie przygotowania, nie uwzględniliśmy czasu studzenia.
- Do sera możemy wymienić mąkę ziemniaczaną na odpowiednią ilość budyniu, efekt będzie taki sam.
- Zamiast śmietanki 30% możemy użyć śmietankę kokosową. Dodanie jej do deseru zwiększy aromat i smak kokosu w wypieku.
- Do ciasta możemy dodać kilka kropli esencji kokosowej, podkreśli ona smak sernika.
- Wiórki kokosowe możemy delikatnie podprażyć na suchej patelni, w ten sposób wydobędziemy z nich więcej aromatu.
- Zamiast sera z wiaderka możemy użyć dobrej jakości ser biały półtłusty lub tłusty, ale koniecznie trzykrotnie zmielony.
- Sernik ubijamy krótko, aby nie wprowadzić do niego za dużo powietrza, co powoduje pękanie ciasta.
- Do przygotowania wypieku nie potrzebujemy miksera, wszystkie składniki możemy wymieszać przy pomocy rózgi.
Komentarze