Sernik z bezą to pyszna i prosta w przygotowaniu wariacja na temat tradycyjnego i najchętniej jadanego przez nas wypieku. Jest świetnie zrównoważony – lekka pianka idealnie komponuje się z treściwą masą serową i kruchym, maślanym spodem. Ozdobi nie tylko stół wielkanocny, ale także nakryty do podwieczorku w gronie przyjaciół. Sprawdźcie, jak upiec klasyczny sernik z bezą na wierzchu.
Adobe Stock
Ciasto kruche: oddzielamy żółtka od białek z 2 jaj. Mąkę przesypujemy przez sitko na blat kuchenny razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i ucieramy je palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka (białka odkładamy do bezy) i zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli jest za mało klejące, możemy dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół.
Spód: dno i boki tortownicy lub formy do tarty o średnicy 21 cm wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez około 15 minut.
Masa serowa: 2 jajka i 100 g cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg sernikowy z wiaderka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń rozrabiamy w mleku i dodajemy go do masy. Wlewamy olej. Całość mieszamy do połączenia składników, ale staramy się jej nie napowietrzyć.
Pieczenie sernika: masę serową wylewamy na kruchy spód. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 50 minut.
Beza: kilka minut przed zakończeniem pieczenia masy serowej ubijamy 2 białka ze szczyptą soli za pomocą miksera. Kiedy zaczną sztywnieć, dodajemy stopniowo 120 g drobnego cukru. Masa powinna być gęsta, puszysta i błyszcząca.
Sernik z bezą: ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 140°C. Gorący sernik od razu pokrywamy pianą z białek. Tworzymy na niej nieregularne wzory za pomocą łyżki. Wkładamy do piekarnika na 30 minut lub do momentu, kiedy beza lekko zarumieni się na wierzchu. Wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej.
Porady
- Ciasto kruche możemy zagnieść za pomocą robota kuchennego. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie i krótko wyrobić za pomocą przeznaczonych do tego końcówek. Jeśli nie mamy takiego przyrządu, możemy posiekać masło z suchymi składnikami w malakserze, a następnie szybko zagnieść je rękami.
- Sernik z bezą nie tylko najlepiej się prezentuje, ale również wybornie smakuje udekorowany cukrem pudrem i świeżymi owocami – rekomendujemy wykorzystać borówki, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, poziomki, jagody lub truskawki.
- Masę serową najlepiej przygotować na bazie tłustego twarogu. Jeśli chcemy, żeby była nieco lżejsza, możemy dodać do niej serek mascarpone. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy wykorzystali ser z wiaderka, ale jeśli chcemy użyć zwykłego twarogu, przepuśćmy go 3 razy przez maszynkę do mielenia.
- Do masy na sernik z bezą możemy dodać dowolny aromat do ciasta, na przykład śmietankowy, migdałowy lub rumowy.
- Jeśli chcemy upewnić się, że beza nie opadnie, sernik możemy zostawić w wyłączonym piekarniku na godzinę po upieczeniu. Dzięki temu jego temperatura będzie spadać w bardzo wolnym tempie.
Sernik bezowy to niezwykle kremowy wypiek i choć jest to jego ogromna zaleta, czasem możemy mieć ochotę jednocześnie na coś kwaśnego, czekoladowego lub chrupiącego. Dobrze się składa, że sernik z bezą może występować pod różnymi postaciami. Oto kilka przykładów.
Często zdarza się, że szukamy prostych rozwiązań i wpisujemy w wyszukiwarkę frazy takie jak „sernik bez pieczenia z serka z wiaderka”. Na szczęście przepisów dla leniuchów jest mnóstwo i dotyczy to także sernika z bezą. Żeby nie trzeba było umieszczać go ani na chwilę w piekarniku, wystarczy zrobić spód z herbatników lub pokruszonych ciasteczek i masła. Pianę z białek możemy przyrządzić w kąpieli wodnej. Powstanie w ten sposób tzw. beza szwajcarska. Następnie podpiekamy ją za pomocą palnika kuchennego, który najczęściej wykorzystuje się do karmelizowania cukru na crème brûlée. Miłośnikom szybkich serników polecamy także przyrządzić sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach.
Sernik rosa, inaczej złota rosa, łzy lub po angielsku angel's tears (anielskie łzy), jest ciastem bardzo podobnym do klasycznego sernika z bezą. Żeby jednak pojawiły się na nim charakterystyczne kropelki, muszą zostać spełnione pewne warunki. Piana z białek nie może piec się zbyt długo. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zanim jeszcze powstanie właściwa beza. Anglojęzyczne źródła określają zresztą wierzch tego wypieku raczej jako puszysty suflet, a nie jako meringue. Żeby powstały złote kropelki, gorący sernik trzeba od razu przykryć i odstawić w zimne miejsce. Następuje wtedy kondensacja spowodowana różnicą temperatur. Beza na wierzchu sernika z rosą ma też inny, bardziej spłaszczony kształt. Najczęściej tworzy się na niej rowki za pomocą widelca, co także ułatwia formowanie się „łez”.
Komentarze