Sernik z bezą

Sernik z bezą to pyszna i prosta w przygotowaniu wariacja na temat tradycyjnego sernika, który jest jednym z najchętniej jadanych deserów przez naszych rodaków. Wypiek ten jest świetnie zrównoważony - lekka i puszysta beza idealnie komponuje się z tłustą i ciężką masą serową.  Sernik z bezą rekomendujemy przygotować na spodzie z pokruszonych herbatników, ale równie dobrze możemy wykorzystać spód z ciasta kruchego. Sernik bezowy najlepiej smakuje serwowany z posypką z cukru pudru i świeżymi owocami, np. borówkami. Nasz przepis na sernik z bezą pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" wydanie specjalne "Ciasta na Wielkanoc"- najnowszy numer "Sól i Pieprz" już w sprzedaży! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik z rosą Desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • spód-z-herbatników 1.

    Przepis na sernik z bezą zaczynamy od przygotowania spodu: Herbatniki kruszymy i mieszamy z 3 łyżkami roztopionego masła. Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm i rozprowadzamy herbatnikową masę, dobrze dociskając ją do dna i brzegów. 

  • masa-sernikowa 2.

    Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Twaróg miksujemy z masłem, cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy paczkę budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny, a na koniec pianę z białek. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Gotową masę twarogową wykładamy na spód i pieczemy ok. 45 minut w 180°C.

  • borowki 3.

    W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy lemon curd.  Ubijamy z cukrem 1 całe jajko i 1 żółtko ubić z cukrem. Miskę z masą jajeczną stawiamy na rondelku z wrzącą wodą i delikatnie ubijamy, dodając stopniowo 5 łyżek cukru, 3 łyżki masła oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Kiedy krem zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, lekko studzimy, a następnie wylewamy na upieczony sernik.

  • masa 4.

    W garnku zagotowujemy 50 ml wody i 250 g cukru aż syrop osiągnie temp. 120 stopni. W tym czasie w misce ubijamy 4 białka w temperaturze pokojowej ze szczyptą soli. Do ubitych na sztywno białek wlewamy gorący syrop cukrowy, ciągle ubijając aż masa ostygnie. Tak przygotowaną bezę wykładamy na wierzchu sernika oraz jego bokach (najłatwiej robić to przy pomocy dwóch łyżek). 

  • palnik 5.

    Bezę opalamy palnikiem do creme brulee na złoty kolor, a następnie wstawiamy gotowe ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wyciągamy schłodzony sernik, posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy borówkami. 

Porady

  • Do przygotowania sernika z bezą rekomendujemy wykorzystać palnik kuchenny, który wykorzystuje się zazwyczaj do opalania crème brulee. Jest on niezbędny do opalenia bezy na złoto-brązowy kolor – jest to tzw. włoski sposób przygotowania bezy. Jeśli nie mamy palnika, to możemy zrezygnować z tej czynności. Sernik będzie miał nieco inny smak, ale będzie równie smaczny.
  • Sernik bezowy nie tylko najlepiej się prezentuje, ale również wybornie smakuje udekorowany cukrem pudrem i świeżymi owocami –  rekomendujemy wykorzystać borówki, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, poziomki, jagody czy truskawki. 
  • Sernik z bezą możemy przygotować na dowolnym spodzie – świetnie sprawdzi się spód z herbatników (jak w naszym przepisie), ale równie dobrze możemy przygotować spód z ciasta kruchego na bazie mąki (500 g), masła (125 g), jajka (1 szt.), cukru pudru (60 g), cukru wanilinowego (5 g) i proszku do pieczenia (5 g). 
  • Ważną częścią sernika z bezą jest masa serowa, którą rekomendujemy przygotować na bazie tłustego twarogu. Jeśli chcemy dodać jej nieco lekkości, to możemy zmieszać twaróg z serkiem mascarpone w proporcji 2:1. Z kolei, jeśli szczególnie zależy nam na czasie, to możemy zdecydować się na wykorzystanie gotowej masy serowej z wiaderka. 

Notka redakcyjna

Sernik z bezą jest ciastem uniwersalnym – możemy przygotować go na przyjęcie, spotkanie w gronie rodzinnym, a także na imprezę urodzinową (w formie tortu). Istnieje wiele przepisów na sernik z bezą, które mogą różnić się od siebie niemal wszystkim – począwszy od spodu, przez masę serową, aż po sposób przygotowania i serwowania bezy. Warto wypróbować różne sposoby przyrządzenia sernika z bezą, gdyż w ten sposób będziemy mogli ocenić, który najbardziej przypadnie nam do gustu. Tradycyjnie sernik przygotowuje się na cieśnie kruchym z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy pójść nieco na skróty i przygotować sernik na spodzie z kruszonych herbatników lub ciasteczek kakaowych. Kolejnym ważnym elementem w serniku z bezą jest masa serowa, którą możemy przygotować z tłustego twarogu (wersja tradycyjna) lub np. twarogu zmieszanego z serkiem mascarpone. Ostatnim akceptem w naszym deserze jest beza, którą wykłada się bezpośrednio na sernika (ok. 15 minut przed planowanym czasem zakończenia pieczenia). Najlepiej smakuje ona udekorowana cukrem pudrem i świeżymi owocami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy