Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa to popularny dodatek do wielu deserów. Ten smaczny akcent pojawia się na wielu ciastach i słodkościach na zimno. Choć ten produkt znajdziemy w większości dużych sklepów, to wersja przygotowana samodzielnie w domu jest nie tylko zdrowsza, ale i znacznie smaczniejsza. Zobaczcie, jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy i przetestujcie ten przepis w swoich kuchniach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery przetwory

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pomarańcze: cytrusy dokładnie szorujemy szczoteczką i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy je ze skórki.

  • 2.

    Skórka pomarańczowa: z obierek dokładnie usuwamy białą błonkę, a następnie kroimy skórki w drobną kostkę. 

  • 3.

    Smażenie: pokrojoną skórkę wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier oraz wodę i podgrzewamy wszystko na małym ogniu.

  • 4.

    Kandyzowana skórka pomarańczowa: skórkę smażymy przez 30 minut od kiedy rozpuści się cukier. 
     

Porady

  • Kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest obecnie w większości dużych sklepów, jednak często ma ona ogromną ilość cukru, a do tego masę niepotrzebnych konserwantów. Warto więc przygotować domową wersję tego smakowitego produktu, aby dokładnie wiedzieć, co jemy.
  • Według tego samego przepisu możemy przygotować też skórkę z innych cytrusów. Warto więc wykorzystać również obierki z cytryny, mandarynki, grejpfruta i limonki.
  • Z podanego przepisu wychodzą 2 małe słoiczki skórki kandyzowanej. Aby przygotować większy zapas tego słodkiego dodatku, najlepiej podwoić lub potroić proporcje wszystkich składników.
  • Początkujący kucharze często zastanawiają się dlaczego skórka pomarańczowa jest twarda? Taki efekt osiągamy, gdy gotujemy ją zbyt długo. Warto więc na bieżąco obserwować wyrób i ciągle go mieszać, aż konsystencja będzie idealna. 
  • Kandyzowana skórka pomarańczy powinna być przechowywana w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Najlepiej, aby była zamknięta w szczelnie zakręconym słoiku.

Notka redakcyjna

Kandyzowana skórka pomarańczowa bez cukru 

Podstawowy przepis ma sporą dawkę cukru, jednak jeśli wykluczacie ten składnik z diety, możecie zastąpić go zdrowszymi alternatywami. Doskonale smakuje też skórka pomarańczowa z ksylitolem lub miodem. Decydując się na użycie tych zamienników, musimy jednak nieco skorygować podane wyżej proporcje. W przypadku ksylitolu, na skórki z dwóch pomarańczy dodajemy pół szklanki słodzika. Jeśli natomiast wybieracie miód, na tę samą ilość obierków wystarczą 2 łyżki płynnego słodzidła.

Dodatki do kandyzowanej skórki pomarańczowej

Recepturę można też urozmaicać przeróżnymi przyprawami, ziołami czy innymi dodatkami. Skórka pomarańczowa świetnie smakuje doprawiona cynamonem, dlatego podczas smażenia warto dorzucić do niej laskę wysuszonej kory lub szczyptę sproszkowanej wersji. Innym ciekawym dodatkiem, który podkręci smak skórki, jest imbir. Można użyć startego na drobnych oczkach korzenia lub odrobiny przyprawy w proszku. Trafionym połączeniem będą też goździki, gwiazdka anyżu lub niewielka ilość gałki muszkatołowej. 

Jak wybrać dobre pomarańcze?

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Wszystko zaczyna się od wyboru dobrych cytrusów. Jeśli będziemy oszczędzać na tym składniku i kupimy owoce gorszej jakości, całe przygotowania mogą pójść na marne. Warto więc zdecydować się na jędrne i dorodne pomarańcze ze sprawdzonego źródła. Najlepiej wybrać te organiczne i niewoskowane. Ważne, aby miały one średniej grubości skórkę, gdyż zarówno zbyt cienka, jak i za gruba wyjdą po usmażeniu niesmaczne

Do czego dodawać skórkę pomarańczową?

Słodka i niezwykle aromatyczna skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wielu słodkości i nie tylko. Sprawdzi się ona między innymi do:

  • pączków
  • babeczek,
  • sernika, 
  • ciasta marchewkowego,
  • makowca,
  • piernika,
  • keksa,
  • babki wielkanocnej,
  • mazurka,
  • kutii,
  • łazanek z makiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy