Karkówka duszona w sosie

Karkówka duszona to świetna propozycja obiadowa na przyjęcie, święta czy spotkanie w rodzinnym gronie. Karczek w sosie jest miękki i bardzo aromatyczny, a jego smak doceniają wszyscy smakosze mięsa wieprzowego. Smak karkówki duszonej dodatkowo podkreślają grzyby leśne. Sos do karkówki przygotowany na ich bazie jest pyszny i esencjonalny, świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree, kaszą gryczaną, kopytkami i kluskami śląskimi. Nasz przepis na karkówkę duszoną pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Najnowszy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży.  Poniżej podpowiadamy, jak zrobić karkówkę duszoną na obiad!

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
460 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.18 z 236 głosów)


Kroki przygotowania:

  • karkówka 1.

    Przepis na karkówkę duszoną na obiad zaczynamy od namoczenia grzybów (jeśli wykorzystujemy grzyby mrożone, to należy je wcześniej rozmrozić). Po kilkunastu minutach, grzyby odsadzamy i drobno kroimy. Dalej czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w piórka. Karkówkę smarujemy olejem, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz czosnkiem. Obkładamy cebulą, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc).

  • woda 2.

    Następnie z naszego karczku usuwamy czosnek i cebulę, i przekładamy do innego pojemnika. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, wykładamy karkówkę, obsmażamy na rumiano z obu stron. Następnie mięso podlewamy wodą, dodajemy cebulę i czosnek z marynaty, a następnie dusimy przez 30 minut, od czasu do czasu polewając wodą. W dalszej kolejności do mięsa dodajemy grzyby i dusimy całość przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Karkówkę wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut (aby mięso odpoczęło), a następnie kroimy ją na małe kawałki. 

  • olej 3.

    Na samym końcu zajmujemy się przygotowaniem sosu do karkówki – mąkę mieszamy 80 ml zimnej wody, wlewamy do sosu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Karkówkę duszoną zalecamy serwować w towarzystwie klusek śląskich i kiszonych ogórków. 

Kalorie: 460

Ilość porcjii: 4

Porady

  • W naszym przepisie na karkówkę duszoną na obiad zalecamy pokroić ją w kostkę (o wielkości wedle uznania). Jednakże opcjonalnie możemy przygotować karkówkę duszoną w plastrach – wówczas wystarczy pokroić karczek na plastry o grubości ok. 2 cm (jeśli będą za grube, możemy je delikatnie rozbić tłuczkiem). 
  • Jeśli chcemy przygotować karkówkę w sosie własnym, to do etapu duszenia należy dodać więcej cebuli, która zagęści nasz sos. Jednakże my polecamy karkówkę w sosie grzybowym, który świetnie podkreśla smak mięsa, a do tego jest bardzo esencjonalny. 
  • Nasza pyszna karkówka świetnie smakuje z ziemniaczanym purée, z młodymi ziemniaczkami, kaszą gryczaną, kopytkami i kluskami śląskimi. Można serwować ją także ze świeżym pieczywem. 
  • Jaka surówka do karkówki duszonej? Świetnie sprawdzą się ogórki kiszone, buraczki, surówka z marchewki, surówka z pora, a także surówka z kapusty pekińskiej. 
  • Pyszny karczek to świetne danie dla dzieci, gdyż karkówka duszona z cebulą jest bardzo miękka i rozpływa się w ustach. 
  • Jakie przyprawy do karkówki duszonej? Najlepiej postawić na sól i pieprz, a także odrobinę słodkiej i ostrej papryki, majeranek. Dobrze sprawdzi się również rozmaryn, oregano i suszony czosnek. 
     

Notka redakcyjna

 

Ile dusić karkówkę? 


Karkówka w sosie ciemnym jest miękka i rozpływająca się w ustach, co związane jest z procesem duszenia. Duszenie jest procesem termicznym żywności, który łączy w sobie proces obsmażania, czyli krótkiego smażenia, a następnie gotowania w stosunkowo malej ilości wody. Przy przygotowaniu karkówki duszonej należy wcześniej ją zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie obsmażyć na oleju. Nie należy jednak nadmiernie przeciągać etapu smażenia, gdyż wtedy nasz karczek w sosie może stać się twardy i łykowaty. Przy obsmażaniu karkówki należy delikatnie zarumienić mięso z obu stron, a następnie zalać wodą. Karkówkę należy dusić w niej przez ok. 30 minut – jeśli wykorzystujemy grube plastry mięsa, to ten czas możemy lekko wydłużyć. Należy jednak kontrolować stan wody – jeśli jest jej mało, to wówczas trzeba ją stale uzupełniać. Warto sprawdzać, czy nasza karkówka duszona już jest gotowa, wybijając w nią widelec – jeśli wbija się on łatwo, to znaczy, że mięso jest już gotowe. 


Sos do karkówki 


Ważnym elementem w karkówce duszonej jest jej sos, który idealnie dopełnia całości i sprawia, że nasze danie jest znacznie smaczniejsze. Przepis na kartkówkę w sosie jest bardzo łatwy do odtworzenia – należy jednak trzymać się instrukcji, gdyż bardzo łatwo popełnić błąd i np. go zważyć. Karkówkę możemy przygotować w sosie pieczarkowym, paprykowym i grzybowym. Najpopularniejsza jest jednak karkówka w sosie ciemnym, który możemy uzyskać przez dodatek grzybów leśnych lub mocno podsmażonej cebuli. Warto też pamiętać o tym, że kolor sosu związany jest z tym, jak bardzo wcześniej podsmażymy mięso – jeśli nawet go nie zarumienimy, to nasz sos do karkówki może być bardzo blady, co oczywiście nie oznacza, że jest niesmaczny. 


Sos do karkówki – w zależności od preferencji – możemy doprawić śmietaną i mąką. Ten drugi dodatek jest obligatoryjny, jeśli nasz sos jest zbyt rzadki i swą konsystencją przypomina zupę. Jeśli zdecydujemy się na dodatek śmietany, to należy uważać na to, by nie zważyć sosu i nie zepsuć całej potrawy. Wcześniej śmietanę i mąkę należy rozpuścić w zimnej wodzie, dolać trochę sosu (wody, w której dusi się nasz karczek), całość wymieszać, a następnie powoli dodawać do sosu, delikatnie mieszając. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy