Surówka z kapusty kiszonej to obiadowa klasyka. Chętnie podajemy ją do wszystkich kotletów i ryb, jednak z czasem może się po prostu przejeść i znudzić. Warto więc urozmaicać ten prosty przepis nietypowymi dodatkami, tworząc nowe kombinacje smakowe. Zobaczcie prosty pomysł na ulubioną kiszonkę w zupełnie innej odsłonie. Wystarczą tylko 2 składniki, aby nadać jej wyjątkowego charakteru.
Jak dobrze przyprawić kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona zwykle pojawia się na naszych stołach w towarzystwie marchewki, jabłka i cebuli, ale to niejedyny sposób na jej doprawienie. Co dodać do surówki, aby zaskoczyć wszystkich domowników? Wystarczy tylko odrobina chilli i łyżka miodu, a kiszonka będzie smakowała jak przygotowana przez najlepszego szefa kuchni. Połączenie słodyczy i pikanterii tworzy idealny balans, dzięki któremu kapusta nabiera wyrazistości i niesamowitej głębi smaku.
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się świeża papryczka, ale można zastąpić ją również odrobiną chilli w płatkach lub sproszkowanej przyprawy. Decydując się na tę surową, należy pamiętać, aby wykorzystać tylko miąższ bez pestek. Jeśli posiekamy całe warzywo, wraz z nasionkami, możemy tego pożałować, gdyż to właśnie w nich kumuluje się największa ostrość. Z kolei, jeśli chodzi o miód, mamy tu pełną dowolność, gdyż idealnie sprawdzi się zarówno ten wielokwiatowy, jak i lipowy, akacjowy czy rzepakowy. Ciekawy smak uzyskamy też, decydując się na dodatek miodu gryczanego, który oprócz słodyczy, doda też surówce delikatnej nuty goryczki.
Pikantna surówka z kiszonej kapusty - przepis
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 papryczka chilli,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, a następnie siekamy na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Papryczkę chilli dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy pestek. Miąższ siekamy jak najdrobniej.
4. Kapustę, marchew i cebulę przekładamy do dużej miski. Dolewamy olej, ocet i miód, a następnie wsypujemy chilli, sól oraz pieprz.
5. Dokładnie mieszamy całą surówkę i wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
Surówka z kiszonej kapusty inaczej - więcej nietypowych dodatków
Kapusta kiszona z chilli i miodem to nie wszystko. Ta kiszonka genialnie smakuje również z innymi, mało popularnymi dodatkami, takimi jak:
- świeży lub sproszkowany imbir,
- suszona żurawina,
- rodzynki,
- sok z pomarańczy,
- czarnuszka,
- kurkuma,
- ananas z puszki,
- prażone pestki słonecznika.