Ryż z warzywami i rybą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie przygotuj: jeśli używasz mrożonej gotowej porcji warzyw, np warzyw na patelnie, to do garnka wlej odrobinę oleju, tak aby natłuścić dno, dodaj warzywa na patelnię, sól (nie za dużo), pieprz, 2-3 szczypty vegety, majeranek, możesz dodać bazylię, słodką paprykę (kompozycja przypraw wg własnych gustów). Wszystko duś około 20 min aż warzywa będą miękki. Jeżeli wykonujesz danie ze świeżych warzyw (bardziej pracochłonne i wymaga więcej czasu), warzywa najpierw obgotuj, tak aby były delikatnie miękkie i postępuj dalej jak z warzywami gotowymi dodaj kukurydzę konserwową (odsącz wcześniej wodę). Kiedy warzywa będą się dusić przygotuj rybę. Jeśli użyjesz błękitka, podziel płaty na połowy, w ten sposób uzyskasz 4 porcje i łatwiej będzie je smażyć. Oprusz rybę vegetą, pieprzem i natką pietruszki, następnie obtocz w mące, jajku rozbitym w 0,5 szklanki mleka i bułce tartej, piec z każdej strony aż panierka się zrumieni. Do pieczenia możesz użyć oleju lub smalcu. Ja wolę smalec, ryba będzie chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku. Kiedy ryż i warzywa będą gotowe połącz je razem.
Do dania świetnie pasuje mizeria lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego
Komentarze