Ryż z warzywami i rybą

Ocena:

4.51 (205)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Wspaniały przepis na szybki i smaczny obiad

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu brązowego (może być biały)
  • opakowanie mrożonych warzyw na patelnię lub:
  • 2 marchewki
  • 25 dag fasolki zielonej
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 papryki (czerwona i żółta lub zielona)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 płaty ryby (polecam błękitka bardzo smaczna ryba)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • suszona lub drobno posiekana świeża natka pietruszki
  • odrobina oleju
  • bułka tarta
  • jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • mąka

Ryż z warzywami i rybą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie przygotuj: jeśli używasz mrożonej gotowej porcji warzyw, np warzyw na patelnie, to do garnka wlej odrobinę oleju, tak aby natłuścić dno, dodaj warzywa na patelnię, sól (nie za dużo), pieprz, 2-3 szczypty vegety, majeranek, możesz dodać bazylię, słodką paprykę (kompozycja przypraw wg własnych gustów). Wszystko duś około 20 min aż warzywa będą miękki. Jeżeli wykonujesz danie ze świeżych warzyw (bardziej pracochłonne i wymaga więcej czasu), warzywa najpierw obgotuj, tak aby były delikatnie miękkie i postępuj dalej jak z warzywami gotowymi dodaj kukurydzę konserwową (odsącz wcześniej wodę). Kiedy warzywa będą się dusić przygotuj rybę. Jeśli użyjesz błękitka, podziel płaty na połowy, w ten sposób uzyskasz 4 porcje i łatwiej będzie je smażyć. Oprusz rybę vegetą, pieprzem i natką pietruszki, następnie obtocz w mące, jajku rozbitym w 0,5 szklanki mleka i bułce tartej, piec z każdej strony aż panierka się zrumieni. Do pieczenia możesz użyć oleju lub smalcu. Ja wolę smalec, ryba będzie chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku. Kiedy ryż i warzywa będą gotowe połącz je razem.
  • Do dania świetnie pasuje mizeria lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne