Sos teriyaki w oryginalnej japońskiej recepturze przygotowany jest na bazie sosu sojowego, cukru i słodkiego wina ryżowego mirin. Jest doskonały jako dodatek do spring-rollsów, sajgonek, wegetariańskich szaszłyków i grillowanych warzyw. Słodko–słony sos teriyaki świetnie smakuje z rybą, a także jako marynata do mięs: kurczaka, indyka lub wołowiny.
iStock
(średnia 4.42 z 210 głosów)
Czosnek: obieramy, siekamy, a następnie rozcieramy na miazgę w moździerzu.
Imbir: obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Gotowanie: do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, słodkie wino ryżowe, sos sojowy, cukier trzcinowy, roztarty czosnek i imbir. Sos teriyaki doprowadzamy do wrzenia, po czym podgrzewamy na małej mocy palnika przez ok. 25 min.
Podawanie: ciepłym sosem polewamy smażone lub grillowane mięsa. Możemy też odstawić go do ostygnięcia i serwować na zimno.
Porady
- Sos teriyaki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.
- Wino ryżowe mirin (zwane też słodkim sake) możemy zastąpić innym, łatwiej dostępnym alkoholem, np. wódką.
- Do sosu najlepiej pasuje jasny sos sojowy. Możemy także dodać goździki.
- Gotowy sos teriyaki powinien poleżeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin, zanim podamy go jako dodatek do dania.
- Przygotowany zgodnie z tym przepisem sprawdza się jako marynata do mięs lub warzyw w kuchni wegetariańskiej. Jest doskonały do marynowania tofu lub kotletów sojowych.
- Dania z marynatą teriyaki można posypać prażonym sezamem.
Sos teriyaki, tuż obok sojowego, to najpopularniejszy dodatek do dań kuchni japońskiej. Jego nazwa jest kombinacją dwóch słów: „tare” oznaczające cukier oraz „yaki”, które odnosi się do sposobu przygotowywania potraw na grillu.
Początkowo stosowano go do marynowania ryb, a dopiero pod wpływem innych kultur zaczęto przygotowywać z nim dania mięsne. Według tradycyjnego japońskiego przepisu, sos teriyaki przygotowuje się na bazie trzech podstawowych składników: sosu sojowego, cukru oraz mirin – słodkiego wina ryżowego do gotowania o niskiej zawartości alkoholu.
Tradycyjny przepis na sos teriyaki był wielokrotnie zmieniany i modyfikowany. Na przykład na Hawajach dodaje się do niego odrobinę soku z ananasa. W innych państwach do sosu dodaje się sezam, czosnek, a zamiast tradycyjnego wina ryżowego, wykorzystuje się słodkie wino z winogron.
Warto podkreślić, że sos teriyaki jest niskokaloryczny, ale za to zawiera sporą ilość sodu i cukrów prostych, więc nie jest zdrowy w nadmiarze.
W latach 60. XX wieku sos teriyaki stał się bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Zaczęło się od Seattle, które uznawane jest za kolebkę dań z charakterystyczną marynatą, takich jak:
Sos teriyaki jest uniwersalny. Można go z powodzeniem wykorzystać do wielu różnych dań, a nawet deserów. W Japonii podawany jest jako dodatek do sushi, ale świetnie smakuje także do innych potraw kuchni azjatyckiej:
Komentarze