Sos teriyaki

Sos teriyaki to słynna japońska marynata, przygotowana na bazie sosu sojowego, cukru i miodu. Charakteryzuje się ona oryginalnym, orientalnym smakiem. Wbrew pozorom sos teriyaki do sushi to niejedyna możliwa forma jego wykorzystania. Świetnie sprawdzi się on jako marynata do tofu, a także jako dodatek do spring-rollsów czy sajgonek. Z powodzeniem można go również wykorzystywać jako sos do ryb (świetnie komponuje się z łagodnym smakiem łososia), a także jako marynatę do mięs: kurczaka, indyka czy też wołowiny. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować sos teriyaki!

dodany przez: Julita gotuje

Sosy

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 208 głosów)


Składniki:

  • 250 ml wody
  • 65 ml sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka miodu
  • 5g świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Sos teriyaki 1.

    Przepis na sos teriyaki zaczynamy od przygotowania czosnku – najpierw obieramy go i siekamy, a następnie rozcieramy na miazgę. Dodajemy do pozostałych składników i gotujemy w rondelku z grubym dnem, przez  25 minut. Studzimy i przelewamy do hermetycznie zamykanego słoika. 

Porady

  • Sos teriyaki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni. 
  • W tradycyjnym przepisie na sos teriyaki wykorzystuje się wino ryżowe, jednakże możemy zastąpić go innym, łatwiej dostępnym alkoholem, np. wódką. 
  • Do przygotowania sosu teriyaki zalecamy wykorzystać jasny sos sojowy. 
  • Jeśli lubimy charakterystyczny smak goździków, to również możemy je dodać do naszego sosu (kilka sztuk).
  • Przed wykorzystaniem sos teriyaki powinien „poleżeć” w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc). 
  • Jeśli sos teriyaki wykorzystujemy jako marynatę np. do mięs, to możemy dodać do niego również sezam. 
  • Sos teriyaki można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej (jeśli zrezygnujemy z miodu) marynowania tofu, kotletów sojowych, kotletów warzywnych (np. z buraka). 

Notka redakcyjna

Sos teriyaki – japońska receptura 

Sos teriyaki, tuż obok sosu sojowego, jest najpopularniejszym sosem wykorzystywanym w kuchni japońskiej. Jego nazywa jest kombinacją dwóch słów: „tare” oznaczające cukier oraz „yaki” odnoszące się do sposobu gotowania. Początkowo sos ten dodawano nie do sushi, jak można byłoby się tego spodziewać, a do mięsa, gdzie pełnił on funkcję marynaty. Według tradycyjnego, japońskiego przepisu, sos teriyaki przygotowuje się na bazie trzech podstawowych składników: sosu sojowego, cukru oraz mirin. Szczególnie egzotyczny jest ostatni z wymienionych składników, czyli mirin – słodka przyprawa przygotowana z lekko sfermentowanego ryżu. Jest to ryżowe wino o niskiej zawartości alkoholu. 

Tradycyjny przepis na sos teriyaki był wielokrotnie zmieniany i modyfikowany – przykładowo na Hawajach dodaje się do niego odrobinę soku z ananasa. W innych państwach do sosu dodaje się również sezam, czosnek, a zamiast tradycyjnego wina ryżowego, wykorzystuje się słodkie wino z winogron. Warto podkreślić, że sos teriyaki jest niskokaloryczny, ale za to zawiera sporą ilość sodu oraz cukrów prostych, co działa na jego niekorzyść. 

Sos teriyaki – propozycje wykorzystania 

Sos teriyaki jest sosem uniwersalnym, który można z powodzeniem wykorzystywać do przygotowania wielu różnych dań, a nawet deserów. Zdecydowanie najpopularniejszą formą jego podania jest zaserwowanie go jako dodatek do sushi. Z powodzeniem można wykorzystywać go również do innych, popularnych dań kuchni azjatyckiej, w tym do: tofu, spring-rolsów, sajgonek, smażonego ryżu i wielu innych. Sos teriyaki można zaadaptować również w kuchni polskiej – świetnie sprawdzi się on do kilkugodzinnego marynowania ryb i mięs. Dzięki niemu w bardzo łatwy i szybki sposób można przygotować kaczkę po azjatycku, kurczaka w sosie teriyaki z dodatkiem sezamu i inne potrawy. Świetnie komponuje się on nie tylko z ryżem, ale również z makaronem ryżowym. Nie należy również zapominać o owocach morza – sos teriyaki z krewetkami to danie idealne na romantyczną kolację we dwoje.  

Zobacz też: zupa z makaronem udon i sosem teriyaki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy