Sos Teriyaki

Teriyaki jest to japońska technika kulinarna, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu. Z kolei sos teriyaki to doskonały produkt do marynat, sushi czy innych dań obiadowych z kuchni japońskiej.

Sosy

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 207 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w małym garnuszku i gotować na małym ogniu 25 minut. Przestudzić i przelać do słoika. Sos teriyaki przechowywać w lodówce.

Porady

Zobacz też: zupa z makaronem udon i sosem teriyaki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy