Sos Teriyaki

Teriyaki jest to japońska technika kulinarna, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu. Z kolei sos teriyaki to doskonały produkt do marynat, sushi czy innych dań obiadowych z kuchni japońskiej.

Dodany przez:

Sos Teriyaki

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.63 z 8 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w małym garnuszku i gotować na małym ogniu 25 minut. Przestudzić i przelać do słoika. Sos teriyaki przechowywać w lodówce.

Wskazówki

Zobacz też: zupa z makaronem udon i sosem teriyaki

imbir czosnek sos cukier wódka sos Teriyaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy