Risotto z owocami morza

Przepis na risotto z owocami morza to pomysł na pyszne danie, które można przygotować na urodziny, randkę lub obiad bez okazji. Risotto z owocami morza podlane winem i doprawione szafranem to prawdziwa uczta. Chociaż brzmi jak wykwintne i trudne w przyrządzeniu danie, w rzeczywistości robi się je łatwo, wystarczy jedynie przestrzegać kilku wskazówek. Zobacz, jak przygotować risotto z owocami morza i poczuj się jak szef kuchni wykwintnej restauracji!

dodany przez: mojegotowanie

risotto

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • krewetki i kalmary 1.

    Jak przygotować risotto z owocami morza? Zaczynamy od posiekania cebuli. Małże oczyszczamy, a kalmary tniemy w paski. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim krewetki i kalmary przez 3–4 min. Po tym czasie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy, ogrzewając nad garnkiem z gotującą się wodą. Na patelnię wrzucamy pół cebuli i smażymy. Po 5 minutach wlewamy wino. Dorzucamy małże, przykrywamy i pozwalamy się im otworzyć, podgrzewając. 

  • bulion 2.

    Następnie wyjmujemy małże i przekładamy je do kalmarów i krewetek. Nie wylewamy płynu z gotowania. Bulion wlewamy do garnuszka. Dodajemy płyn z gotowania małży. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dalej gotujemy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki masła z łyżką oleju, wrzucamy resztę cebuli i szklimy. Wsypujemy ryż i mieszamy 1–2 min, aż ryż pokryje się warstwą tłuszczu. 

  • risotto 3.

    Wlewamy chochlę gorącego bulionu, gotujemy 15–20 min, mieszając i dolewając bulion (zostawiamy 1/2 szklanki), aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Przyprawiamy, dodajemy szafran, tarty parmezan, resztę masła i bulionu. Gotujemy, mieszając, aż risotto stanie się kremowe i szkliste. Na wierzchu układamy owoce morza. Przykrywamy i pozostawiamy na 2 min. Na koniec siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią risotto z owocami morza.

Porady

  • Do przygotowania risotto najlepiej sprawdzi się ryż arborio.
     
  • Jeśli nie posiadamy świeżych owoców morza, możemy skorzystać również z tych mrożonych. Przed przystąpienia do gotowania, musimy je rozmrozić.
     
  • Jeśli nie chcemy dodawać wina bądź go nie posiadamy, możemy zrezygnować z tego dodatku. Warto jednak wykorzystać białe wino, gdyż doskonale komponuje się ono zarówno z owocami morza jak i z samym risotto.
     

Notka redakcyjna

Podstawowy przepis na risotto

Risotto to danie, które można podawać na wiele sposobów. Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Znajdziemy przepisy np. na risotto z grzybami takimi jak borowiki czy kurki, risotto z warzywami, a nawet z mięsem. Jednak danie to doskonale smakuje w swojej podstawowej wersji. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników. Zaczynamy od posiekania cebuli i podsmażeniu jej na patelni z wcześniej rozgrzanym masłem. Cebulę należy regularnie mieszać, tak aby się nie spaliła. Następnie dorzucamy do niej ryż i dalej smażymy mieszając. Po chwili wlewamy na patelnię bulion i dodajemy nitki szafranu. Przyjmujemy następujące proporcję: 1 szklanka ryżu na 3 szklanki bulionu. Nie wlewamy od razu całego bulionu. Robimy to stopniowo (po szklance), dolewając każdą kolejną po tym, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję płynu. Całość gotujemy do momentu, gdy ryż wchłonie cały bulion, jeśli mimo to nadal będzie za twardy, dodajemy więcej bulionu. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem oraz świeżą posiekaną pietruszką. Ten podstawowy przepis na risotto to baza do innych wariacji tego dania.

Zobacz też: risotto z radicchio, czarną porzeczką i prosecco

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy