Hiszpańska paella

Ocena:

4.38 (194)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Masz już charakterystyczną patelnię do paelli? Przygotuj klasyczną wersję tego dania - paellę rodem z Walencji! Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 345 kcal

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól
  • pieprz

Hiszpańska paella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Cebulę i czosnek obrać
  • posiekać
  • zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć
  • aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion
  • zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
  • ■ Owoce morza rozmrozić
  • skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę
  • wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza
  • krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
  • ■ Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać
  • przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć
  • osuszyć i posiekać. Posypać natką.

Porady

Wypróbuj też tę paellę z kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Paella to słynne hiszpańskie danie z ryżu przygotowywane w jednym naczyniu - charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami. Do jej przygotowania potrzebny jest też bulion lub wywar oraz dodatki - warzywne, mięsne, rybne, owoce morza. Danie występuje w Hiszpanii w różnych odmianach - zależnie od tego, zmienia się lista składników. Najpopularniejsza paella valenciana zawiera owoce morza, groszek oraz mięso drobiowe. Paella de marisco to po prostu paella z różnymi owocami morza.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne