Risotto brokułowe

Niezawodny,sprawdzony i smaczny sposób na wiosenne danie

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.63 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 brokuł
  • 2 porcje ryżu do risotto
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki masła
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. W 1 litrze wody rozrabiamy kostkę bulionową. Połową bulionu podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy. Całość posypujemy parmezanem.

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z brokułami i jajkiem

brokuł ryż risotto danie na wiosnę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze