Risotto brokułowe

Niezawodny,sprawdzony i smaczny sposób na wiosenne danie

risotto

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 161 głosów)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 porcje ryżu do risotto
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki masła
  • pieprz do smaku

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. W 1 litrze wody rozrabiamy kostkę bulionową. Połową bulionu podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy. Całość posypujemy parmezanem.

Porady

Zobacz też: sałatka z brokułami i jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy