Ryż z cukinią z patelni

Sama się nie spodziewałam, że to danie bedzie takie dobre no i w dodatku bardzo zdrowe!Polecam!

Dodany przez:

Ryż z cukinią z patelni

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.63 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ¾ szklanki ryżu
  • mała cukinia
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • ok. 3 szklanek wody, w której gotowało się ok. 3 marchewek (wywaru)
  • odrobina masła (kosteczka 3 cm na 3 cm)
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. ½ szklanki mleka
  • 2 szczypty świeżego lubczyku (można zastąpić suszonym)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry bądź/i półksiężyce, to samo zrobić z cebulami i wszystko wrzucić na patelnię, na której roztopiło się już masło. Lekko podsmażyć. Następnie dodać ryż, podlać jedną szklanką wywaru z marchewki i podlewać nim w miarę wyparowania wody. Jeśli ryż nie będzie wystarczająco miękki, a wywar się skończy, dodać jeszcze mleka . Ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. W międzyczasie obrać marchewkę, zetrzeć ją na drobnych oczkach i również dołożyć do pozostałych warzyw na patelni. Wszystko wymieszać, nadal smażyć na najmniejszym ogniu. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodać bazylię, curry, lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzać aż ryż zmięknie całkowicie. Można również wyłączyć gaz, przykryć, a ryż na pewno jeszcze dojdzie. Całość ma lekko słodkawy smak od cebuli i wywaru. Można podawać jako samodzielne danie bądź z dodatkami; ja podałam z gulaszem drobiowym z piersi z kurczaka.
warzywa obiad kolacja wegetariańska cukinia ryż risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze