Rabarbar pod kruszonką najlepiej smakuje już po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika. Słodko-kwaśne nadzienie ukryte pod maślanym crumble to smak, na który czekamy cały rok. Deser nie wymaga skomplikowanych składników, więc sprawdzi się także na podwieczorek w zwykły dzień. Z kolei w wersji z lodami waniliowymi rabarbar pod kruszonką to prawdziwa poezja.
Getty Image
(średnia 4.45 z 170 głosów)
Rabarbar: myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy w kostkę.
Smażenie: pokrojony rabarbar przekładamy do rondelka lub na patelnię, dodajemy 150 g cukru, cynamon i cukier waniliowy. Smażymy przez 7–10 min na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Podsmażony rabarbar przekładamy do ceramicznej formy na tartę o średnicy 22 cm.
Kruszonka: do miski przekładamy zimne masło, dodajemy mąkę i 100 g cukru. Łączymy składniki ręcznie, rozcierając je w palcach. Kruszonką posypujemy ułożony w formie rabarbar.
Pieczenie: rabarbar pod kruszonką wstawiamy do piekarnika na 30–35 min.
Porady
- Jeśli rabarbar jest młody, to nie trzeba go obierać. Starsze łodygi warto jednak obrać z łyka, które może być twarde. Po obraniu rabarbar ma zielony kolor.
- Warto samodzielnie zrobić cukier waniliowy, który będzie o wiele bardziej aromatyczny niż gotowa mieszanka ze sklepu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na dwie połówki i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy nasionka. Mieszamy je z cukrem i gotowe.
- Do kruszonki możemy dodać 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich.
- Jeśli lubimy więcej kruszonki, możemy przygotować ją z podwójnej porcji. Wtedy należy wziąć pod uwagę to, że czas pieczenia wydłuży się do ok. 40–45 min.
- Rabarbar pod kruszonką jest pyszny również w wersji na zimno. Śmiało możemy spakować deser na drugie śniadanie do pracy.
W przepisie na fit kruszonkę z rabarbarem możemy sięgnąć po płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, mielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe. 200 g zdrowej mieszanki mieszamy z masłem i miodem.
W wersji wegańskiej możemy zamiast masła użyć oleju kokosowego. Miód można zastąpić syropem klonowym, stewią lub ksylitolem.
Rabarbar pod kruszonką doskonale smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub sosem angielskim. Jeśli deser jest mało słodki, możemy posypać go cukrem pudrem. Do dekoracji sprawdzą się świeże truskawki i liście mięty.
Truskawki możemy dodać także pod kruszonkę. Zmieszane z rabarbarem tworzą doskonały duet. Rabarbar świetnie wypada również w innych zestawach, np. z prażonymi migdałami, orzechami włoskimi lub jabłkiem.
W sezonie na rabarbar (maj–czerwiec) różowo–zielone łodygi królują w wielu słodkich i słonych potrawach. Najbardziej popularne wypieki to:
Komentarze