Rabarbar pod kruszonką

Łatwy, szybki, idealny na deser - rabarbar pod kruszonką smakuje przepysznie! Sezon na rabarbar warto wykorzystać w pełni, a świetnym sposobem na to jest przygotowanie tego deseru. Kruszonka z rabarbarem najlepiej smakuje z lodami. Słodko-kwaśne ciasto przygotowuje się ekspresowo, kruszonka przyda się też do innych owoców. Przedstawiamy sprawdzony przepis na rabarbar z kruszonką!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

ciasto z owocami kruszonka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 167 głosów)

Rabarbar pod kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rabarbar krojenie 1.

    Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki te powinny mieć ok. 3 cm długości, aby rabarbar pod kruszonką po upieczeniu można było łatwo zjeść. Warzywo wkładamy na patelnię, podlewamy 2 łyżkami wody, obsypujemy oboma rodzajami cukru i dusimy ok. 15 min, regularnie mieszając, aż stanie się ono  miękkie i w miarę jednolity. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Składniki na kruszonkę 2.

    Przygotowujemy  kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy rękoma, aż uzyskamy kruche ciasto. Uduszony rabarbar przekładamy do natłuszczonej masłem (1 łyżeczka z 130 g)  formy do pieczenia, przykrywamy kruszonką. Rabarbar z kruszonką pieczemy ok. 40 min w temp. 180 °C.

Porady

  • Rabarbar można mrozić – w tym celu należy go oczyścić, pokroić, posypać cukrem i wyłożyć na tacce, którą umieszczamy w zamrażalniku.
  • Z czym podać zapiekany rabarbar z kruszonką? Świetnie z tym ciepłym deserem będą się łączyć lody (np. lody śmietankowe lub lody bananowe) oraz bita śmietana. Kruszonka z rabarbarem może być też polana sosem waniliowym.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić rabarbar pod kruszonką?

Żeby zrobić rabarbar pod kruszonką warto wybrać świeży, jędrny rabarbar, który gwarantuje pyszny, świeży smak deseru. Rabarbar przed zapieczeniem należy obrać – dzięki temu nie będzie łykowaty? Jak obrać rabarbar? Łodygi należy opłukać i obciąć liście i obeschniętą końcówkę z dołu. Następnie za pomocą małego noża należy chwycić na włókno ciągnące się wzdłuż łodygi i je usunąć. Podobnie postępować ze wszystkimi włóknami. Następnie należy przygotować rabarbar z kruszonką zgodnie z powyższym przepisem.

Kruszonkę z tego przepisu można wykorzystać do deserów z innymi owocami. Wiśnie, morele, jabłka, jagody, czy gruszki zapieczona z nią staną się pysznym deserem. W zależności od owoców użyjmy więcej lub mniej cynamonu, ew. zamieńmy go na wanilię. Warto zainspirować się, jakie pyszności można łatwo przygotować w własnej kuchni przeglądając różne przepisy z kruszonką

Ciasto z rabarbarem

Zapiekany rabarbar z kruszonką to nie jedyny pyszny przepis na letnie ciasto z tym warzywem! Każde ciasto z rabarbarem jest kwaskowate, wilgotne i wyraziste w smaku. Sezon na rabarbar zaczyna się późną wiosną i trwa do końca czerwca (poza sezonem warzywo to jest łykowate i twarde). Rabarbar z kruszonką jest jednym z najprostszych przepisów, które możemy przygotować. Fantastycznie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem słodkich lodów. Bardzo popularnym, prawie że klasycznym wypiekiem, jest też ciasto drożdżowe z rabarbarem. Choć ciasta drożdżowe są same w sobie suche, to warzywa i owoce ratują sytuację! W tym przepisie również nie warto żałować kruszonki. A jeśli szukamy pomysłu na pyszny podwieczorek, polecamy ciasto z rabarbarem i budyniem. Jest ono idealnie słodkie, kremowe, a przy tym kwaśne i świeże.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy