Rabarbar pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką najlepiej smakuje już po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika. Słodko-kwaśne nadzienie ukryte pod maślanym crumble to smak, na który czekamy cały rok. Deser nie wymaga skomplikowanych składników, więc sprawdzi się także na podwieczorek w zwykły dzień. Z kolei w wersji z lodami waniliowymi rabarbar pod kruszonką to prawdziwa poezja.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • smażenie
  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Rabarbar pod kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rabarbar: myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy w kostkę.

  • 2.

    Smażenie: pokrojony rabarbar przekładamy do rondelka lub na patelnię, dodajemy 150 g cukru, cynamon i cukier waniliowy. Smażymy przez 7–10 min na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Podsmażony rabarbar przekładamy do ceramicznej formy na tartę o średnicy 22 cm.

  • 4.

    Kruszonka: do miski przekładamy zimne masło, dodajemy mąkę i 100 g cukru. Łączymy składniki ręcznie, rozcierając je w palcach. Kruszonką posypujemy ułożony w formie rabarbar.

  • 5.

    Pieczenie: rabarbar pod kruszonką wstawiamy do piekarnika na 30–35 min.

Porady

  • Jeśli rabarbar jest młody, to nie trzeba go obierać. Starsze łodygi warto jednak obrać z łyka, które może być twarde. Po obraniu rabarbar ma zielony kolor.
  • Warto samodzielnie zrobić cukier waniliowy, który będzie o wiele bardziej aromatyczny niż gotowa mieszanka ze sklepu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na dwie połówki i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy nasionka. Mieszamy je z cukrem i gotowe.
  • Do kruszonki możemy dodać 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich.
  • Jeśli lubimy więcej kruszonki, możemy przygotować ją z podwójnej porcji. Wtedy należy wziąć pod uwagę to, że czas pieczenia wydłuży się do ok. 40–45 min.
  • Rabarbar pod kruszonką jest pyszny również w wersji na zimno. Śmiało możemy spakować deser na drugie śniadanie do pracy.

Notka redakcyjna

Rabarbar pod kruszonką fit

W przepisie na fit kruszonkę z rabarbarem możemy sięgnąć po płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, mielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe. 200 g zdrowej mieszanki mieszamy z masłem i miodem.

W wersji wegańskiej możemy zamiast masła użyć oleju kokosowego. Miód można zastąpić syropem klonowym, stewią lub ksylitolem.

Z czym podawać rabarbar pod kruszonką?

Rabarbar pod kruszonką doskonale smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub sosem angielskim. Jeśli deser jest mało słodki, możemy posypać go cukrem pudrem. Do dekoracji sprawdzą się świeże truskawki i liście mięty.

Truskawki możemy dodać także pod kruszonkę. Zmieszane z rabarbarem tworzą doskonały duet. Rabarbar świetnie wypada również w innych zestawach, np. z prażonymi migdałami, orzechami włoskimi lub jabłkiem.

Wypieki z rabarbarem

W sezonie na rabarbar (maj–czerwiec) różowo–zielone łodygi królują w wielu słodkich i słonych potrawach. Najbardziej popularne wypieki to:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy