Tarta z rabarbarem to prosty przepis na bazie kilku podstawowych składników. Kruche ciasto z soczystymi łodyżkami o charakterystycznym, lekko kwaskowym smaku to połączenie doskonałe. Sekretem tego wypieku jest prostota. Do tarty z rabarbarem możemy podać lody waniliowe lub bitą śmietanę.
Getty Image
(średnia 4.55 z 187 głosów)
Ciasto kruche: na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
Rabarbar: myjemy, odcinamy twardą część łodygi i obieramy z łyka (jeśli jest taka potrzeba). Następnie kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
Spód na tartę z rabarbarem: wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na pół. Jedną połówkę rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dno oraz boki formy.
Składanie tarty: na spód przekładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem.
Ozdobna kratka: drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na placek, a następnie dzielimy na paski o grubości ok. 1 cm przy pomocy ostrego noża lub radełka.
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Tarta z rabarbarem jest gotowa: wyjmujemy ją z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.
Porady
- Do składników na kruche ciasto możemy dodać szczyptę soli.
- Jeśli nie mamy formy do tarty, możemy upiec ciasto w tortownicy – również o średnicy 24 cm.
- Spód na tartę możemy dodatkowo zapiec jeszcze przed dodaniem rabarbaru. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 5 min. Dalej przepis pozostaje bez zmian.
- Jeśli rabarbar jest młody, to nie musimy go obierać. Starszy – należy obrać z łyka, aby nie był włóknisty. Młody, nieobrany rabarbar ma różowy kolor, z kolei obrany jest jasnozielony.
- Do rabarbaru możemy dodać cynamon, cukier waniliowy lub skórkę pomarańczową, które wzbogacą smak ciasta.
- W szybszej wersji przepisu, zamiast kratki, możemy zrobić kruszonkę. W tym celu drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na rabarbar ułożony na blacie.
Przepis na tartę z rabarbarem możemy wzbogacić o świeże truskawki. To zestawienie, które nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale wygląda. Dzięki truskawkom łodyżki rabarbaru mają bardziej intensywny, czerwony kolor.
Dodatki możemy zmieszać w proporcji pół na pół. Truskawki myjemy i wycinamy z nich szypułki. Kroimy na kawałki i posypujemy cukrem. Możemy dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałów.
W tym przypadku zagniatamy tylko ciasto na spód do tarty (z połowy składników). Spód z rabarbarem wstawiamy do pieczenia na 25–30 min. Ubijamy białka z cukrem i szczyptą soli. Sztywną bezę wykładamy na ciasto, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C i pieczemy przez kolejne 50 min.
Bezę możemy rozprowadzić po całej powierzchni ciasta (przy pomocy dużej łyżki lub szpatułki do ciasta) albo wycisnąć przez rękaw cukierniczy. W ten sposób powstaną fantazyjne rozetki, jak w przepisie na jabłecznik z bezą. W takiej formie tarta z rabarbarem i bezą to prawdziwy majstersztyk.
To ciekawy wariant przepisu, w którym osobno zapiekamy spód do tarty i osobno rabarbar:
Na upieczony i ostudzony spód nakładamy krem z bitej śmietany z mascarpone, a na wierzch, również ostudzony, pieczony rabarbar.
Komentarze