Szarlotka z kruszonką

Prosta szarlotka z kruszonką przygotowana z .... samej kruszonki! Ciasto jest kruche, proste, pyszne, a jego przygotowanie zajmuje chwilę. Piekąc ten jabłecznik z kruszonką nie przygotowujemy klasycznego spodu, a wykorzystujemy dobrze ugniecioną kruszonkę. Taki przepis nie sprawi trudności żadnemu początkującemu cukiernikowi. 

dodany przez: Kulinarna Hania

ciasto z jabłkami szarlotka Desery kruszonka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 367 głosów)


Kroki przygotowania:

  • tarte jabłko 1.

    Jaki jest prosty przepis na szarlotkę z kruszonką? Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach - nie trzeba ich obierać, a wystarczy dokładnie umyć. Alternatywnie owocne mogą być starte na małych oczkach, dzięki czemu powstanie mus jabłkowy. Warto odsączyć lub odparować z musu nadmiar wody, aby jabłecznik z kruszonką nie był zbyt wilgotny. Starte na grubych oczkach jabłka nie muszą być odsądzane. Owoce doprawić cynamonem i 1 łyżeczką cukru do smaku, wymieszać . 

  • jaja, mąka, cukier 2.

    Proste ciasto, to podstawa, aby powstała szybka i smaczna szarlotka z kruszonką. Przepis na kruszonkę składa się z dosłownie kilku składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy wymieszać i przesiać przez sito. Do mąki dodać jajka, cukier i masło. Wszystko razem zmieszać dłonią i pokruszyć w palcach. W ten sposób powstaje kruszonka. Okrągłą tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą, wysypać połowę kruszonki i docisnąć. W ten sposób powstaje ekspresowy spód do ciasta. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i wysypać luźno resztę kruszonki. Szarlotka z kruszonką powinna być pieczona przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.  Po upieczeniu jabłecznik z kruszonką może być podawany z cukrem pudrem, lodami, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Porady

  • Przepis na szarlotkę z kruszonką ten można przygotować w wersji bezglutenowej – wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną. Dodatkowo warto sprawdzić przepis na szarlotkę bezglutenową z budyniem bez cukru.
  • Starte jabłka można zastąpić domowym musem jabłkowym. Szczególnie dobrze jest wiedzieć, jak przechowywać te owoce pod koniec sezonu
  • Jakie dodać inne przyprawy, aby szarlotka z kruszonką była jeszcze lepsza? Jednym z najważniejszych aromatów tego ciasta jest cynamon. Warto jednak rozważyć dodanie do jabłek goździków, imbiru, kardamonu czy cukru waniliowego.
  • Po co przesiewać mąkę? Dzięki temu mąka nabiera powietrza, a ciasto na kruszonkę będzie łatwiej zagnieść. Szarlotka z kruszonką będzie w efekcie bardziej puszysta.
  • Wysypanie formy bułką tartą ma na celu zapobiec przywieraniu ciasta do blachy. Przepis na jabłecznik z kruszonką można zmodyfikować wysypując formę (zależnie od preferencji) wiórkami kokosowymi, kaszą manną, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub kakao.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić szarlotkę z kruszonką?

Pyszny jabłecznik z kruszonką z powyższego przepisu składa się tylko z musu jabłkowego oraz kruszonki. Mus jabłkowy to starte jabłka doprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami. To im szarlotka z kruszonką na swój pyszny smak. Warto zetrzeć więcej jabłek, które można wykorzystać jako zdrową przekąskę podając je na przykład z herbatnikami lub bez dodatków. Kruszonka może być przygotowania w 5 minut – wystarczy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać jajka, cukier i masło. Całość najlepiej wymieszać dłońmi, rozcierając grudki ciasta między palcami. Następnie połowę ciasta mocno ugnieść w natłuszczonej formie tworząc spód ciasta. Jako kolejną warstwę wyłożyć jabłka i całość posypać z wierzchu pozostałą kruszonką. Jabłecznik z kruszonką należy piec 45 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu szarlotkę z kruszonką można posypać cukrem pudrem i podać z lodami.

Oto gotowa szarlotka z kruszonką – prosty przepis nie wymaga skomplikowanych składników, ani wysokich umiejętności, a smakuje równie dobrze, co ulubiony jabłecznik z kruszonką od babci i mamy. 

Kruszonka na jabłecznik – przepis

Szarlotka z bezą, bitą śmietaną, a może z budyniem? Zdecydowanie najpopularniejszą wersją jabłecznika jest jabłecznik z kruszonką. Kruszonka to rodzaj prostego ciasta, które powstaje przez niedokładne wymieszanie składników na ciasto. Nieregularne grudki ciasta po upieczeniu mają chrupką, ale jednocześnie nie twardą fakturę. Szarlotka z kruszonką to jeden z licznych deserów wykorzystujących kruszonkę. Warto spróbować również bajecznie prostych truskawek z rabarbarem pod kruszonką, placka ze śliwkami lub drożdżówek z ajerkoniakiem.

Jabłecznik z kruszonką – przepis na niejedno ciasto

Szarlotka niejedno ma oblicze. Jabłecznik z dodatkiem kremu, to tzw. szarotka alpejska, a francuskie ciasto odwracane z jabłkami to tarta Tatin. Wciąż jednak na polskich stołach króluje przepis na szarlotkę z kruszonką. Powyższy przepis jest szczególnie łatwy, ponieważ w jego skład wchodzi tylko kruszonka i jabłka – nie ma potrzeby, by przygotowywać osobno spód do ciasta.

Szarlotka z kruszonką ma swoich miłośników, którzy uważają ją za najlepszą wersję tego ciasta. Warto jednak pokusić się o przygotowanie innych, podobnych ciast z jabłkami, które w smaku wcale nie ustępują jabłecznikowi.  Bardzo ciekawą formą jest ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem – jest bardzo wygodne do jedzenia, wręcz idealne na piknik. Gdy przed nami wizyta gości warto sięgnąć po bardzo eleganckie ciasto filo z jabłkami lub strudel jabłkowy bez cukru. Na podwieczorek warto podać jabłkową Charlotte lub szybkie małe crumble z jabłkami. Ciasta z jabłkami, to zawsze smakowity pomysł. 

Jakie jabłka do szarlotki z kruszonką?

Jaka jest najsmaczniejsza szarlotka z kruszonką? Przepis swój sukces zawdzięcza pysznym jabłkom. Która odmiana będzie najlepsza? 

Jabłecznik z kruszonką nie powinien być pieczony z jabłek, które puszczają dużo soku. Należy unikać więc szampionów, przez które ciasto łatwo może rozmoknąć i się nie udać. Dobrze również dokładnie obejrzeć jabłka przed kupnem i wybrać te niepoobijane – jabłko nie powinno mieć śladów pleśni ani brązowych plam. Najlepsza szarlotka z kruszonką wyjdzie z antonówki i papierówki. 

Antonówka i szara renta są kwaśne i nadają deserom wyraźny smak. Antonówki, to jedne z najlepszych jabłek na szarlotkę. Mają zieloną skórkę i bardzo kwaśny smak, który dobrze komponuje się ze słodkim ciastem jabłecznika. Szara Renat jest podobnie kwaśna i bogata w witaminę C. Warto jest też wypróbować słodkie odmiany jabłek, jak papierówki czy ligol. Papierówki podczas podgrzewania rozpadają się na puszystą masę, jednak odmiana ta jest ciężko dostępna w supermarketach. Ligol natomiast bez problemu można znaleźć na sklepowych półkach. Warto wypróbować każdy z tych kruchych i soczystych owoców, aby powstała nasza własna idealna szarlotka z kruszonką. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy