REKLAMA

Szarlotka z kruszonką

Prosta szarlotka z kruszonką przygotowana z .... samej kruszonki! Ciasto jest kruche, proste, pyszne, a jego przygotowanie zajmuje chwilę. Piekąc ten jabłecznik z kruszonką nie przygotowujemy klasycznego spodu, a wykorzystujemy dobrze ugniecioną kruszonkę. Taki przepis nie sprawi trudności żadnemu początkującemu cukiernikowi. W wielu polskich kuchniach ten przepis to prosta szarlotka sypana - zagniecione kruche ciasto nie wymaga wałkowania!

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z jabłkami szarlotka Desery kruszonka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 367 głosów)


Kroki przygotowania:

  • tarte jabłko 1.

    Jaki jest prosty przepis na szarlotkę z kruszonką? Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach - nie trzeba ich obierać, a wystarczy dokładnie umyć. Alternatywnie owocne mogą być starte na małych oczkach, dzięki czemu powstanie mus jabłkowy. Warto odsączyć lub odparować z musu nadmiar wody, aby jabłecznik z kruszonką nie był zbyt wilgotny. Starte na grubych oczkach jabłka nie muszą być odsądzane. Owoce doprawić cynamonem i 1 łyżeczką cukru do smaku, wymieszać . 

  • jaja, mąka, cukier 2.

    Proste ciasto, to podstawa, aby powstała szybka i smaczna szarlotka z kruszonką. Przepis na kruszonkę składa się z dosłownie kilku składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy wymieszać i przesiać przez sito. Do mąki dodać jajka, cukier i masło. Wszystko razem zmieszać dłonią i pokruszyć w palcach. W ten sposób powstaje kruszonka. Okrągłą tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą, wysypać połowę kruszonki i docisnąć. W ten sposób powstaje ekspresowy spód do ciasta. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i wysypać luźno resztę kruszonki. Szarlotka z kruszonką powinna być pieczona przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.  Po upieczeniu jabłecznik z kruszonką może być podawany z cukrem pudrem, lodami, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Porady

  • Przepis na szarlotkę z kruszonką ten można przygotować w wersji bezglutenowej – wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną. Dodatkowo warto sprawdzić przepis na szarlotkę bezglutenową z budyniem bez cukru.
  • Starte jabłka można zastąpić domowym musem jabłkowym. Szczególnie dobrze jest wiedzieć, jak przechowywać te owoce pod koniec sezonu
  • Jakie dodać inne przyprawy, aby szarlotka z kruszonką była jeszcze lepsza? Jednym z najważniejszych aromatów tego ciasta jest cynamon. Warto jednak rozważyć dodanie do jabłek goździków, imbiru, kardamonu czy cukru waniliowego.
  • Po co przesiewać mąkę? Dzięki temu mąka nabiera powietrza, a ciasto na kruszonkę będzie łatwiej zagnieść. Szarlotka z kruszonką będzie w efekcie bardziej puszysta, a i łatwiej będzie ją przygotowana - sypana szarlotka zajmie nam dosłownie kilka chwil!
  • Wysypanie formy bułką tartą ma na celu zapobiec przywieraniu ciasta do blachy. Przepis na jabłecznik z kruszonką można zmodyfikować wysypując formę (zależnie od preferencji) wiórkami kokosowymi, kaszą manną, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub kakao.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić szarlotkę z kruszonką?

Pyszny jabłecznik z kruszonką z powyższego przepisu składa się tylko z musu jabłkowego oraz kruszonki. Mus jabłkowy to starte jabłka doprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami. To im szarlotka z kruszonką na swój pyszny smak. Warto zetrzeć więcej jabłek, które można wykorzystać jako zdrową przekąskę podając je na przykład z herbatnikami lub bez dodatków. Kruszonka może być przygotowania w 5 minut – wystarczy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać jajka, cukier i masło. Całość najlepiej wymieszać dłońmi, rozcierając grudki ciasta między palcami. Następnie połowę ciasta mocno ugnieść w natłuszczonej formie tworząc spód ciasta. Jako kolejną warstwę wyłożyć jabłka i całość posypać z wierzchu pozostałą kruszonką. Jabłecznik z kruszonką należy piec 45 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu szarlotkę z kruszonką można posypać cukrem pudrem i podać z lodami.

Oto gotowa szarlotka z kruszonką – prosty przepis nie wymaga skomplikowanych składników, ani wysokich umiejętności, a smakuje równie dobrze, co ulubiony jabłecznik z kruszonką od babci i mamy. 

Kruszonka na jabłecznik – przepis

Szarlotka z bezą, bitą śmietaną, a może z budyniem? Zdecydowanie najpopularniejszą wersją jabłecznika jest jabłecznik z kruszonką. Kruszonka to rodzaj prostego ciasta, które powstaje przez niedokładne wymieszanie składników na ciasto. Nieregularne grudki ciasta po upieczeniu mają chrupką, ale jednocześnie nie twardą fakturę. Stąd łatwe przygotowanie poprzez... sypanie. Kruszonkę sypiemy zarówno na spód (a następnie ugniatamy), a potem na warstwę jabłek - szarlotka sypana to jedno z najłatwiejszych ciast. Niektórzy lubią urozmaicić kruszonkę o chrupiące dodatki np. płatki migdałowe czy orzechy włoski i laskowe.

Jednocześnie szarlotka z kruszonką to jeden z licznych deserów wykorzystujących kruszonkę. Warto spróbować również bajecznie prostych truskawek z rabarbarem pod kruszonką, placka ze śliwkami lub drożdżówek z ajerkoniakiem.

Jabłecznik z kruszonką – przepis na niejedno ciasto

Szarlotka niejedno ma oblicze. Jabłecznik z dodatkiem kremu, to tzw. szarotka alpejska, a francuskie ciasto odwracane z jabłkami to tarta Tatin. Wciąż jednak na polskich stołach króluje przepis na szarlotkę z kruszonką. Powyższy przepis jest szczególnie łatwy, ponieważ w jego skład wchodzi tylko kruszonka i jabłka – nie ma potrzeby, by przygotowywać osobno spód do ciasta.

Szarlotka z kruszonką ma swoich miłośników, którzy uważają ją za najlepszą wersję tego ciasta. Warto jednak pokusić się o przygotowanie innych, podobnych ciast z jabłkami, które w smaku wcale nie ustępują jabłecznikowi.  Bardzo ciekawą formą jest ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem – jest bardzo wygodne do jedzenia, wręcz idealne na piknik. Gdy przed nami wizyta gości warto sięgnąć po bardzo eleganckie ciasto filo z jabłkami lub strudel jabłkowy bez cukru. Na podwieczorek warto podać jabłkową Charlotte lub szybkie małe crumble z jabłkami. Ciasta z jabłkami, to zawsze smakowity pomysł. 

Jakie jabłka do szarlotki z kruszonką?

Jaka jest najsmaczniejsza szarlotka z kruszonką? Przepis swój sukces zawdzięcza pysznym jabłkom. Która odmiana będzie najlepsza? 

Jabłecznik z kruszonką nie powinien być pieczony z jabłek, które puszczają dużo soku. Należy unikać więc szampionów, przez które ciasto łatwo może rozmoknąć i się nie udać. Dobrze również dokładnie obejrzeć jabłka przed kupnem i wybrać te niepoobijane – jabłko nie powinno mieć śladów pleśni ani brązowych plam. Najlepsza szarlotka z kruszonką wyjdzie z antonówki i papierówki. 

Antonówka i szara renta są kwaśne i nadają deserom wyraźny smak. Antonówki, to jedne z najlepszych jabłek na szarlotkę. Mają zieloną skórkę i bardzo kwaśny smak, który dobrze komponuje się ze słodkim ciastem jabłecznika. Szara Renat jest podobnie kwaśna i bogata w witaminę C. Warto jest też wypróbować słodkie odmiany jabłek, jak papierówki czy ligol. Papierówki podczas podgrzewania rozpadają się na puszystą masę, jednak odmiana ta jest ciężko dostępna w supermarketach. Ligol natomiast bez problemu można znaleźć na sklepowych półkach. Warto wypróbować każdy z tych kruchych i soczystych owoców, aby powstała nasza własna idealna szarlotka z kruszonką. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy