Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką to pomysł na niezwykle tani i szybki deser, który uda się każdemu. To świetna propozycja dla wszystkich fanów szarlotki – jednakże bez przygotowywania stosunkowo czasochłonnego ciasta kruchego. To danie świetnie sprawdzi się też na leniwe śniadanie, kiedy mamy trochę więcej czasu. Rozpoczęcie poranka od takiego przysmaku to gwarancja dobrego dnia. Zobaczcie, jak zrobić jabłka z kruszonką w mniej niż 30 minut. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery kruszonka

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 204 głosów)


Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 

  • 2.

    Kruszonka: zimne masło kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski razem z cukrem trzcinowym i mąką. Rozcieramy palcami na kruszonkę. 

  • 3.

    Jabłka pod kruszonką: pokrojone owoce układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem oraz cynamonem i mieszamy. Dodajemy świeże lub mrożone maliny (część odkładamy do dekoracji) i całość pokrywamy kruszonką.

  • 4.

    Pieczenie: jabłka pod kruszonką wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni, a owoce zrobią się miękkie. 

Porady

  • Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się takie odmiany jabłek, jak szara reneta, antonówka czy papierówka. Charakteryzują się one winno-kwaskowatym smakiem, dzięki czemu idealnie komponują się ze słodką kruszonką.
  • Jabłka pod kruszonką wspaniale podkręci garść orzechów włoskich, migdałów czy nerkowców. Świetnie będą tu też pasowały suszone owoce, takie jak rodzynki, morele czy żurawina.
  • Pod kruszonką można zapiekać jabłka pokrojone w kostkę, na pół lub w ćwiartki. Wszystko zależy od tego, czy lubimy mieć wyczuwalne kawałki owoców, czy też wolimy, gdy rozpadają się na delikatny mus. 
  • Kruszonkę, przygotowaną według powyższego przepisu, możemy przygotować w większej ilości i zamrozić. Dzięki temu, będziemy mogli przygotować ten przepis w każdej chwili.
  • Kruszonka z jabłkami to doskonałe połączenie, ale poza sezonem na jabłka, możecie przygotować ten sam przepis z dodatkiem innych owoców, które w danym momencie znajdziecie na targu i w warzywniakach.

Lubisz szybkie owocowe desery? Wypróbuj też przepis na pieczone jabłka

Notka redakcyjna

Jabłka pod kruszonką - dodatki

Jak zrobić jabłka pod kruszonką? Ten przepis to jeden z najprostszych pomysłów na deser. Receptura nie wymaga wielu składników, dużej ilości poświęconego czasu, ani profesjonalnych umiejętności, dlatego z pewnością uda się każdemu. Bazową wersję można jednak urozmaicać na różne sposoby, tworząc coś nowego. Wystarczy dodać do kruszonki ulubione przyprawy, takie jak imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa. Warto też dosypać do mąki odrobinę kakao lub zastąpić ją częściowo orzechami zmielonymi na pył. Pysznie smakują również jabłka pod kruszonką z płatków owsianych lub wiórków kokosowych.

Kiedy mamy już gotową kruszonkę, czas na jabłka, które również warto nieco urozmaicić. Choć deser ten zwykle przygotowujemy ze świeżych owoców, to można je też zastąpić jabłkami mrożonymi lub takimi z kompotu. Pod kruszonką można też zapiec jabłka prażone lub smażone w karmelu. Pieczone jabłka z kruszonką świetnie smakują też z dodatkiem innych owoców. Szczególnie dobrze pasują tu gruszki lub śliwki, ale dobrym pomysłem będą też maliny, brzoskwinie, jagody czy borówki.

Ile piec jabłka pod kruszonką?

Taki deser robi się dosłownie w pół godziny, a samo pieczenie trwa około 20 minut. Dokładny czas zależy jednak od tego jak dużą porcję serwujemy i w czym ją zapiekamy. Jeśli przygotowujemy małe w oddzielnych kokilkach dla każdego, to proces ten będzie jeszcze krótszy. Szybsza obróbka sprawdzi się też w sytuacji, gdy zamiast świeżych owoców wybieramy te prażone, smażone czy z kompotu. Takie wcześniej przetworzone owoce nie muszą już bowiem spędzać dużo czasu w piekarniku, aby zachwycać smakiem i aromatem. 

Jabłka pod kruszonką - przepis w wersji fit

Liczycie kalorie i macie ochotę na ten deser? Jabłka pod kruszonką to całkiem zdrowa propozycja, ale można ją dodatkowo odchudzić, podmieniając kilka składników. Jak zrobić jabłka z kruszonką w wersji fit? Podczas przygotowania masy jabłkowej, zamiast cukru białego możemy wykorzystać ksylitol lub erytrol. 

W klasycznym przepisie na jabłka pod kruszonką największą bombą kaloryczną jest oczywiście sama kruszonka. Warto więc użyć zamiast mąki pszennej płatków owsianych, mąki jaglanej, kasztanowej, ryżowej bądź kokosowej. Do tego wystarczy już tylko miód i odrobina oleju koksowego. Taką fit kruszonkę zagniatamy dłońmi jak zwykle, a następnie rozsypujemy na jabłkach i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut. 

Z czym podawać jabłka pod kruszonką? 

Gotowe danie można podawać solo lub w towarzystwie bitej śmietany. Owoce pod kruszonką świetnie smakują też serwowane z gałką domowych lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jabłka pod kruszonką mogę też być dodatkiem do innych dań, takich jak manna na mleku, owsianka czy jaglanka. Pysznie smakują też jabłka z kruszonką i budyniem. Do polania deseru doskonale sprawdzi się roztopiona czekolada lub karmel. Aby miał on podwójnie jabłkowy smak, możemy też zaserwować go z kilkoma łyżkami musu jabłkowego na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy