REKLAMA

Jabłka z kruszonką

Jabłka pod kruszonką to pomysł na niezwykle szybki i prosty deser, który świetnie sprawdzi się podczas wizyty niezapowiedzianych gości czy wówczas, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. To świetna propozycja dla wszystkich fanów szarlotki – jednakże bez przygotowywania stosunkowo czasochłonnego ciasta kruchego. Deser najlepiej przygotowywać ze świeżych owoców, ale równie dobrze możemy użyć też mrożonych lub tych w postaci musu. Nasz przepis na jabłka z kruszonką z powodzeniem możemy wzbogacić również o inne owoce: wiśnie, maliny, borówki czy truskawki. Warto pamiętać, że owoce pod kruszonką świetnie smakują doprawione nutą cynamonu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery deser z truskawkami

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Obieranie jabłka 1.

    Jabłka pod kruszonką - przepis:  Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Dodajemy świeże lub mrożone maliny (część odkładamy do dekoracji).

  • Masło 2.

    Zimne masło kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski razem z cukrem trzcinowym i mąką. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Rozkładamy na owocach. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni, a jabłka zrobią się miękkie. Dekorujemy pozostałymi malinami.

Porady

  • Do przygotowania deseru z jabłek na ciepło, czyli jabłek pod kruszonką, najlepiej wykorzystać świeże owoce. Dobrze sprawdzą się takie odmiany jabłek, jak: szara reneta, antonówka czy papierówka. Charakteryzują się one winno-kwaskowatym smakiem, dzięki czemu idealnie komponują się ze słodką kruszonką. 
  • Nasz przepis na jabłka pod kruszonką możemy zmodyfikować, wzbogacając go o inne owoce. Proponujemy wykorzystać maliny, które dobrze współgrają z jabłkami, ale równie dobrze możemy wykorzystać również: jagody, borówki, poziomki czy truskawki. 
  • Jeśli chcemy nadać naszemu deserowi nieco smaku i aromatu, to oprócz cynamonu do jabłek z kruszonką możemy dodać również ekstrakt z laski wanilii, a także bakalie – orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. 
  • Owoce pod kruszonką świetnie smakują serwowane z gałką domowych lodów waniliowych bądź śmietankowych. 

Notka redakcyjna

Jabłka pod kruszonką – fit wersja

Owoce pod kruszonką w wersji fit to świetny sposób na zdrowy deser dla całej rodziny. To także dobra propozycja dla sportowców oraz osób dbających o linię. Podczas przygotowania masy jabłkowej zamiast cukru białego, możemy wykorzystać ksylitol – naturalny cukier brzozowy lub erytrol, który również jest naturalnym słodzikiem. W klasycznym przepisie na jabłka pod kruszonką największą bombą kaloryczną jest oczywiście sama kruszonka, którą przygotowuje się na bazie masła, cukru i mąki pszennej. Jeśli chcemy przyrządzić ten deser w wersji fit, to zamiast tradycyjnej kruszonki, możemy postawić na kruszonkę w wersji fit. Przygotowuje się ją na bazie płatków owsianych, mąki jaglanej, kasztanowej, ryżowej bądź kokosowej, orzechów oraz miodu. Wszystkie składniki sypkie wrzucamy do miski (przed tym jednak należy drobno posiekać orzechy) i dokładnie mieszamy, a na końcu dodajemy miód i całość ponownie mieszamy (za pomocą rąk). Następnie kruszonkę kładziemy na masę jabłkową i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy