Biszkopt z rabarbarem to proste i lekkie ciasto, które najlepiej przygotować latem, w sezonie na to wyjątkowe warzywo. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Charakterystyczny kwaskowy smak w mgnieniu oka przeniesie nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ciasto z rabarbarem możemy serwować do kawy i herbaty, na podwieczorek lub podczas spotkań z przyjaciółmi.
StockFood
(średnia 4.43 z 164 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rabarbar: myjemy i obieramy. Kroimy łodygi w kawałki około 2 cm.
Masa na biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy do niej cukier. Kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka (jedno po drugim) i olej. Wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy je z masą na biszkopt z rabarbarem za pomocą szpatułki.
Pieczenie: ciasto wlewamy do foremki i wyrównujemy łyżką lub łopatką. Na wierzchu układamy rabarbar. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Podanie: wystudzone ciasto biszkoptowe posypujemy cukrem pudrem. Możemy również udekorować je posiekanymi pistacjami.
Porady
- Przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem możemy nieco zmodyfikować i dodać do niego owoce, na przykład truskawki, maliny, wiśnie lub śliwki (w zależności od naszych preferencji i sezonu).
- Jak sprawdzić, czy biszkopt z rabarbarem jest upieczony? Wystarczy wbić w niego wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe, natomiast jeśli zostaną na nim kawałki masy, to oznacza, że wypiek potrzebuje jeszcze trochę czasu.
- Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju możemy wzbogacić o około 50 g kakao – wówczas będzie miało charakterystyczny ciemny kolor i czekoladowy posmak.
- Najlepiej wykorzystać dojrzały rabarbar, który jest słodszy. Jeśli jednak kupiliśmy łodygi o bardzo kwaśnym smaku, możemy je wcześniej obficie zasypać cukrem. Wówczas puszczą sok, który należy odsączyć przed dodaniem ich do ciasta. Powstały syrop możemy wykorzystać na przykład do herbaty.
- Młody rabarbar nie wymaga obierania, natomiast ze starszego należy zdjąć skórkę (zwłaszcza przy końcach).
- Pulchny biszkopt z rabarbarem możemy przygotować także jesienią i zimą, jeśli w trakcie sezonu zaopatrzymy się w to warzywo i odpowiednio je przygotujemy. Żeby je zamrozić, kroimy łodygi w kawałki i blanszujemy, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Mrożony rabarbar możemy przechowywać z temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. W każdej chwili możemy go wykorzystać do dowolnych wypieków.
- Ciasto biszkoptowe z rabarbarem możemy równie dobrze przyrządzić w tortownicy o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszce.
- Biszkopt podajemy na zimno lub na ciepło. Świetnie smakuje z gałką domowych lodów waniliowych, sorbetem malinowym lub bitą śmietaną.
Osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem, biszkopt może wydawać się jednym z trudniejszych wypieków. W rzeczywistości przepis na placek z rabarbarem wcale nie jest skomplikowany, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad:
Ciasto biszkopt z rabarbarem to niezwykle szybki wypiek, który wprawną ręką można przygotować w 15–20 minut, wrzucić do piekarnika i obserwować, jak pięknie rośnie. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy ubrudzić sobie ręce, możemy także przygotować inne wypieki z tym sezonowym warzywem, na przykład:
Komentarze