Ciasto francuskie z rabarbarem to jeden z prostszych wypieków, z sezonowych składników. Połączenie przyjemnie chrupiącego ciasta z kwaśnym rabarbarem o migdałowej nucie, przełamanym słodką kruszonką, z pewnością przypadnie wam do gustu.To idealna propozycja na szybki podwieczorek i niezapowiedzianą wizytę gości. Przepis na ciasto francuskie z rabarbarem warto wypróbować choć raz.
Adobe Stock
(średnia 4.56 z 188 głosów)
Rabarbar: płuczemy, osuszamy i obieramy. Kroimy go na drobne kawałki i zasypujemy 80 g cukru. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Potem odsączamy go i łączymy ze skórką pomarańczową (może być starta lub kandyzowana).
Kruszonka: w między czasie zagniatamy składniki: 80 g cukru, cukier waniliowy, masło i mąkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik: nagrzewamy go do temperatury 200 stopni z termoobiegiem lub 210 do pieczenia w trybie góra-dół.
Ciasto francuskie: rozwijamy je i kroimy na 8 kawałków. Układamy je na blasze. Każdy z nich posypujemy odrobiną mąki migdałowej (ok. 5 g). Następnie nakładamy porcję rabarbaru (ok. 60 g). Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczenie: ciasto francuskie z rabarbarem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut - do zrumienienia.
Porady
- Wierzch ciasta francuskiego z rabarbarem można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać aksamitną polewą z białej czekolady lub lukrem.
- Ciasto z rabarbarem można też obsypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi bądź laskowymi.
- Jeśli mamy więcej czasu, to deser można również przygotować na bazie domowego ciasta francuskiego z tego przepisu.
- Cukier w przepisie można zamienić na o wiele zdrowszy słodzik, np. erytrytol, zarówno ten do posypania rabarbaru, jaki i do kruszonki.
- Rabarbar z cukrem i skórką pomarańczową można też wcześniej poddusić przez 10 minut, powstanie wtedy bardziej jednolita masa, którą nakładamy na ciasto.
Pomysłów na przygotowanie smacznych ciast francuskich z rabarbarem jest cała masa. W najprostszej i najszybszej wersji wystarczy ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar na arkuszu ciasta. Całość piecze się przez około 15–20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie – już po wystudzeniu – obsypuje się cukrem pudrem. Ale przepis możemy też podrasować i dodać do niego dodatkowe składniki:
Możemy również zmienić kształt ciasta, zamiast kwadratów możemy wyciąć prostokąty, koła, ale też możemy zrobić z niego tartę w okrągłej blaszce. Wtedy nadmiar ciasta wykorzystujemy do stworzenia brzegów lub kratki na wierzchu. Dużą popularnością cieszą się też rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem, wycięte kwadraty wystarczy złożyć na pół. Dodatkowo można włożyć do nich ser biały.
Rabarbar, zwany też rzewieniem, to warzywo o charakterystycznych, długich ogonkach liściowych. Wyróżnia go lekko kwaskowaty smak i różowo–czerwony kolor. Choć rośnie on przez całe lato, zbierać go można jedynie do połowy czerwca – spożywanie łodyg starszych niż 5 tygodni może bowiem wiązać się z zatruciem pokarmowym. Nie oznacza to jednak, że warzywo to jest trujące.
Dlaczego więc nie można zbierać rabarbaru przez cały sezon? Zawiera on substancje zwane szczawianami wapnia, które to wypłukują z organizmu wapń. W początkowej fazie wzrostu rośliny, jest ich stosunkowo mało, lecz z czasem gromadzi się w nim niebezpieczna ilość. Warzywo to należy więc spożywać w okresie od kwietnia do czerwca – wówczas jest ono nie tylko smaczne, ale i w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Pomimo opisanych powyżej właściwości, rabarbar z całą pewnością można uznać za zdrowy. Stanowi on dobre źródło kwasu foliowego oraz błonnika. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy E, C oraz A oraz substancje mineralne takie jak magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Chętnie sięgają po niego również osoby na diecie redukcyjnej – ma on niski indeks glikemiczny i jedynie 21 kcal w 100 g.
Komentarze