Sos do spaghetti

Prosty sos pomidorowy do makaronu to sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Sos do spaghetti z cebulą, czosnkiem, papryczką chili i bazylią to aromatyczne składniki, które nadadzą daniu pełnie smaku. Warto pamiętać, że sos do spaghetti doskonale smakuje oprószony świeżo startym parmezanem. 

Sosyspaghetti

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Listki bazylii posiekać. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory razem z zalewą i bazylię.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)2.Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia tak długo, aż pomidory się rozpadną, a sos wyraźnie zgęstnieje (mieszać od czasu do czasu). Gotowy sos można dodatkowo zmiksować blenderem lub zostawić bez zmiksowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polewać dowolny ugotowany makaron. Można też posypać go startym na tarce serem wędzonym lub parmezanem.

Porady

Sos do spaghetti zawiera w przepisie: 

  • pomidory w puszce bez skórki

Zobacz też: makaron z pomidorami i fasolą

Notka redakcyjna

Sos do spaghetti to wiele sposobów na przygotowanie smacznego dodatku do dań. Może być to sos carbonara na bazie śmietany i jajek albo sos na bazie oliwy z oliwek. Jednak najczęściej kojarzymy sos do spaghetti przygotowywany na bazie przecieru pomidorowego. Do niego można dodać czarne oliwki, suszone pomidory, oregano, bazylię i tymianek. Sos do spaghetti to niezwykle uniwersalne danie i każdy może wybrać coś dla siebie.

Jak zrobić sos do spaghetti?

Najprościej zrobić sos do spaghetti wykorzystując pomidory w puszce. Aby przygotować spaghetti alla Norma, należy wziąć 1 puszkę pomidorów, 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 1 białą cebulę, 150 g dojrzewającego sera ricotta i 320 g makaronu spaghetti. Dodatkowo należy wziąć 5 łyżek oliwy extra vergine, oliwę do smażenia oraz sól i pieprz do smaku.

Na początek należy bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i pozostawić na durszlaku. Następnie cebulę należy drobno posiekać i dusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy wraz ze zgniecionymi ząbkami czosnku. Potem trzeba usunąć czosnek i dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy wymieszać, posolić i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie bakłażany trzeba usmażyć na oleju i przełożyć na ręcznik papierowy. Potem trzeba ugotować makaron spaghetti w dużej ilości wody. Makaron powinien być al dente. Makaron należy połączyć z sosem do spaghetti i chwilę zagrzać. Następnie należy dodać bakłażany, wymieszać i podawać z rozkruszoną startą ricottą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy