Spaghetti carbonara

Proste spaghetti z boczkiem, cebulką, i serkiem

Sosydania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 174 głosów)

Składniki:

  • 30 dag makaron spaghetti
  • 1 sztuka cebula
  • 4-5 łyżek ser żółty starty gouda
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka rozmaryn
  • 1-2 łyżeczki tymianek
  • 1 sztuka jajko
  • 200 ml śmietana 18 proc
  • piperz
  • 10 dag boczek wędzony
  • 1-2 ząbki czosnek
  • papryka ostra

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Boczek pokroić na paseczki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty jeśli nie jest starty zetrzeć na tarce. Jajko wbić do miseczki dodać rozgnieciony ząbek czosnku i roztrzepać jajko.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Do jajka dodać śmietanę, sól i pierz do smaku oraz szczyptę papryki. Całość wymieszać. Do sosu dodać ser i ponownie wymieszać.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i usmażyć na niej boczek wraz z cebulą. Do usmażonego boczku włożyć makaron i wsypać rozmaryn oraz tymianek. Całość wymieszać i smażyć chwilę.Do spaghetti dodać sos i mieszając smażyć jeszcze ok. 2 minut. Można doprawić do smaku .Przełożyć na talerze
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy